Вплив гормонів на підлітковий організм: що треба знати

07 Вересня 2023, 14:00
Як гормони впливають на підлітків 2133
Як гормони впливають на підлітків

Ще вчора це було миле дитя, яке слухалося, вчилося, було активним…  А сьогодні – напівдоросла колючка, яка сама не розуміє, що з нею коїться. 

Підняти підлітка вранці в школу – випробування для багатьох батьків. Це не лінь. Виною всьому – пора гормонів. Кров підлітка наповнена статевими гормонами, гормонами росту і гормонами стресу. Статеві гормони (тестостерон і естроген) діють у тій частині мозку, яка контролює вироблення особливої речовини, званої «серотонін» – повідомляє ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у телеграмі. 

Серотонін сприяє гарному настрою і впливає на керований гормонами біологічний годинник організму. Безперервний надлишок гормонів перевертає біологічний годинник підлітків з ніг на голову, тому вони не сплять всю ніч, а вдень хочуть спати. Вони не стільки ліниві, скільки часто страждають від гормонального «похмілля». 

Читайте такожЯк реагувати батькам, коли дитина нічого не хоче

Пластичність мозку робить підлітковий період небезпечним і разом з тим відкритим для маси можливостей. Використовуються нейронні зв'язки розростаються і зміцнюються. Невживані – витісняються. На практиці це означає, що підлітки удосконалюються в тому, чому приділяють багато часу. 

Наявність надлишкового жиру та збільшення ваги в організмі підлітка пов’язано з гормоном під назвою  гонадотропін-рилізинг, який виділяється мозком, сигналізуючи тілу про дозрівання. Коли цей гормон виділяється в гіпофіз, розташований під мозком, він утворює два нових гормони, які називаються  лютеїнізуючий та фолікулостимулюючий гормони. 

Ці гормони статевого дозрівання сигналізують тілу, що настав час розвиватися, і збільшення ваги потрібне жінці, щоб стати фертильною, а чоловікові – набрати м’язи. Десь до 12 років у підлітка починається гормональний вибух. Це проявляється в зайвій емоційності, «хочу те, не знаю що», алогічна (на думку дорослих) поведінка, і в усьому винні не лише статеві гормони. Основна причина – перебудова у префронтальній корі головного мозку.  

Фішка в тому, що «залізти» в голову підлітка можна за допомогою нейропсихології, розібравшись із дофаміном, білою та сірою речовинами, які формують мозок. 

Читайте такожПсихологічна допомога для підлітків: куди можна звертатися

Дофамін, саме він відповідає за сильне відчуття, передчуття чогось позитивного та бажаного. У підлітків сплески дофаміну потужніші, ніж у дорослих. 

Зібрав багато лайків – дофамін злетів. Коли підліток заливає відео в очікуванні великої кількості лайків, дофамін уже «у справі». 

У підлітковий період відбувається досить бурхливе зростання і переформування організму. В цей час ендокринна система починає інтенсивно працювати, зокрема, активна навантаження йде на наднирники. В результаті чого  відбуваються фізичні і психологічні зміни в організмі підлітка. Гормональний збій у цей період можуть спровокувати: 

неправильна корекція харчування; 

надмірна фізична втома; 

ненормований режим сну; 

авітаміноз. 

Допоможіть дитині подбати про себе. Скажіть йому, що цілком нормально відчувати те, що він відчуває. 

Заохочуйте дитину займатися фізичними вправами. Фізична активність підтримує в організмі рівень «гормону щастя» серотоніну, що відповідає за позитивні почуття. 

Заохочуйте підлітка говорити. Слухайте без осуду. Не давайте порад, якщо дитина до них не готова. Поговоріть про дитину про те, як ви переживали свій підлітковий вік. Це дасть змогу зрозуміти, що почуватися так, як він почувається, — цілком нормально. Будьте уважні й постарайтеся зрозуміти, що він відчуває. Це допоможе впоратися з багатьма проблемами. 

Коли ви обізнані – значить, у змозі допомогти!

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024