Одночасна пересадка нирки та підшлункової залози: чого навчають українських трансплантологів за кордоном

06 Вересня 2023, 15:48
Українські медики здобувають за кордоном унікальний досвід 451
Українські медики здобувають за кордоном унікальний досвід

Український центр трансплант-координації вже понад рік активно співпрацює з Європейським товариством з питань трансплантації органів. 

Ця співпраця дозволяє постійно підвищувати професійний рівень українських фахівців та переймати досвід у кращих світових фахівців – інформує МОЗ України.

Серед лікарів, які пройшли навчальну програму – хірург-трансплантолог Олексій Вороняк з Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова.
 
У межах стипендіальної програми ESOT він завершив 3-місячне стажування в Університетській лікарні міста Падова. Цей медзаклад – один із найбільших центрів трансплантації в Італії. Щороку його фахівці виконують близько 140 пересадок печінки, 200 трансплантацій нирок та 30 пересадок підшлункової залози.
Ось що він розповідає:
«Це були три місяці справді активного професійного росту. Програма продумана таким чином, що стажисти мають доступ до всіх етапів трансплантації. Зокрема, я був залучений до процесу від часу забору органів до пересадки і посттрансплантаційного супроводу. Система чітко продумана, налагоджена і, що важливо, передбачає індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Те, що завдяки стажуванню уже зараз можу привнести у вітчизняну трансплантологію – набутий хірургічний досвід у одночасній трансплантації нирки і підшлункової залози. У листі очікування нашої клініки є кілька пацієнтів, яким потрібна саме така трансплантація. І ми готуємося до проведення таких одночасних пересадок двох органів».
Центр трансплантації, де проходять стажування наші фахівці, долучений до найважливіших міжнародних клінічних досліджень та розвиває унікальні напрями трансплантації:
  • органна трансплантація пацієнтам, які мають високий ризик відторгнення;
  • перехресне родинне донорство за участі пацієнтів з різних країн;
  • спліт-трансплантація печінки – методика, яка дає можливість розділити донорський орган для двох пацієнтів;
  • пересадка органів від донора, якому констатували смерть серця (в Україні забір органів проводиться після констатації смерті мозку);
  • трансплантація клітин підшлункової залози;
  • використання роботизованої хірургії та лапароскопічних методик під час забору органів для трансплантації.

«Наші лікарі здобувають унікальні знання у найкращих світових практиків, щоб розвивати ці напрямки в Україні та рятувати життя українців вдома. Переконані, у них це вийде!» – йдеться у дописі.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024