Міноборони затвердило новий розклад хвороб, за яким оцінюватимуть придатність до військової служби

03 Вересня 2023, 20:12
Впорядкували проходження служби обмежено придатних 8275
Впорядкували проходження служби обмежено придатних

Міністерство оборони України затвердило новий розклад хвороб, за яким оцінюють придатність до військової служби, та впорядкувало проходження служби обмежено придатних.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Ukrainian Military Pages.

Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони №402) внесено наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року №490 і набули чинності 25 серпня. Також набули чинності й інші зміни, внесені наказом №456, які передбачають спрощення вимог для служби в ДШВ та морській піхоті в особливий період.

Зокрема наказом Міноборони повністю оновлено Розклад хвороб для оцінки придатності військовослужбовців; деталізовано порядок визначення місця служби для обмежено придатних; уточнено порядок ухвалення постанови ВЛК про причинний зв’язок захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва) із проходженням військової служби та захистом Батьківщини; уточнено перелік документів, які необхідно подати на розгляд тощо.

Читайте такожВ Україні можуть мобілізувати обмежено придатних чоловіків

Раніше у пункті 20.4 Розділу III Положення визначалось, що у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, які передбачають варіанти – індивідуальну оцінку, придатний або обмежено придатний до служби, ВЛК має ухвалювати постанову «придатний до військової служби», за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в. Тепер слова та цифри «за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в» з Положення виключено, тобто за «спірними» статтями придатними визнаватимуть всіх.

Йдеться, зокрема, про такі статті:

- 2-в – клінічно вилікуваний туберкульоз;

- 4-в – вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

- 5-в – безсимптомний ВІЛ;

- 13-в – хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

- 14-в – легкі короткочасні хворобливі прояви розладів психіки;

-17-в – невротичні, пов'язані зі стресом та соматоформні розлади (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматофортні та інші невротичні розлади, неврастіння, реакції на тяжкий стрес) при помірно виражених, короткострокових проявах;

- 21-в – хвороби центральної нервової системи, що повільно прогресують;

- 22-в – епізодичні та пароксизмальні розлади.

Стосовно обмежено придатних, то відтепер одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має ухвалювати постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю (ВОС).

У разі визнання військовослужбовця непридатним до служби за військовою спеціальністю, командир частини перед переміщенням його на іншу посаду може скерувати на ВЛК для визначення придатності до служби за новою військовою спеціальністю.

Читайте також: На Волині забезпечили проходження ВЛК у цивільних закладах медицини на 100% - Зеленський

Зазначено, що порядок проходження служби військовослужбовців, які визнані ВЛК обмежено придатними, визначається Положенням про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженим указом президента від 10 грудня 2008 року №1153 та Інструкцією про організацію виконання Положення (наказ МОУ від 10 квітня 2009 року №170).

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024