На Рівненщині пацієнтів з інсультами мають доправляти лише у спеціалізовані інсультні центри, – Олена Гандзюк

29 Серпня 2023, 15:51
На Рівненщині пацієнтів з інсультами мають доправляти лише у спеціалізовані інсультні центри 699
На Рівненщині пацієнтів з інсультами мають доправляти лише у спеціалізовані інсультні центри

На Рівненщині хворих з підозрою на інсульт мають доставляти у інсультні центри та блоки, які діють у восьми медзакладах.

Про це за результатами робочого візиту на Рівненщину міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, говорили на нараді в Департаменті цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА, повідомляє на фейсбук-сторінці заступниця начальника Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Олена Гандзюк. 

Такими закладами, зокрема, є:

  • Рівненська обласна клінічна лікарня

  • Центральна міська лікарня м.Рівне

  • Сарненська центральна районна лікарня

  • Дубенська міська лікарня

  • Рокитнівська багатопрофільна лікарня

  • Володимирецька Багатопрофільна лікарня

  • Вараська багатопрофільна лікарня

  • Березнівська центральна міська лікарня

Як зазначають у Департаменті, інсультів побільшало: за шість місяців 2022 року діагностовано 1624 інсультів, а за шість місяців цього року – уже 2175 пацієнтів з підозрами на інсульт.

Ось основні напрацювання,з якими ми вийшли з нарад:

У підсумку наради для своєчасної та ефективної медичної допомоги пацієнтам з інсультом сімейним лікарям необхідн інформувати людей про ранні ознаки інсульту, інформувати людей, що лікувати інсульт необхідно лише в лікарні з інсультним центром/ блоком (найближчій). 

Також сімейним лікарям варто наголошувати пацієнтам, що послуги з лікування інсультів є безоплатними, тримати в полі зору пацієнтів з групи ризику (надмірна вага, цукровий діабет, гіпертензія, хронічний стрес (список можна продовжувати).

Варто подбати про стовідсоткове направлення пацієнтів з підозрою на інсульт до законтрактованих лікарень.

Працівникам Рівненський обласний центр екстреної медичної допомоги рекомендували неухильно дотримуватися маршруту пацієнта при підозрі на гостре порушення мозкового кровообігу, не допускати госпіталізації пацієнта з інсультом в незаконтрактований заклад, керівникам всіх закладів охорони здоров’я, при підозрі на гостре порушення мозкового кровообігу забезпечити госпіталізацію пацієнта в профільний заклад (відділення). 

Керівникам медзакладів, де є інсультні центри, блоки, законтрактовані з НСЗУ, необхідно забезпечити надання безоплатної та якісної медичної допомоги пацієнтам з гострим інсультом, забезпечити невичерпний запас ліків та витратних матеріалів для лікування інсультів. 

Читайте також: Як вчасно розпізнати інсульт: основні ознаки та що варто робити негайно

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024