Міопія: основні симптоми короткозорості та як лікувати

27 Серпня 2023, 13:41
Міопія 349
Міопія

Проблема порушення зору є досить поширеною, не тільки внаслідок вікових природних змін, а й серед молоді та дітей. Взнаки дається тривале проведення часу за екранами гаджетів. 

Одним із наслідків такого «відпочинку» є короткозорість, про особливості перебігу якої з’ясовують фахівці медичного порталу «ІТМед».

Короткозорість або міопія – це патологічний стан, що характеризується порушенням рефракції, внаслідок чого віддалені об’єкти виглядають нечіткими. Відповідно особи з короткозорістю зблизька предмети бачать чітко. При цьому це розлад фокусування очей, який легко виправити за допомогою окулярів, контактних лінз або хірургічного втручання. Як правило, стан нівелюється, але з віком може погіршуватися. 

ХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ 

  • Розмите зображення, коли людина дивиться на віддалені предмети. 
  • Докладання зусиль (примруження), аби розгледіти предмет. 
  • Швидка стомлюваність та больові відчуття при напрузі очей. 
  • Головний біль. 

На початковому етапі можливо навіть не придати увагу симптомам короткозорості. 

Відмітимо, що розмитість зору може свідчити про перебіг інших патологічних процесів зі сторони зору. До прикладу, відшарування сітківки, катаракта або глаукома. Тому поява будь-яких порушень зі сторони зору потребує звернення до лікаря офтальмолога.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ 

Кожен може піддатися ризикам короткозорості. Однак за статистичними даними більшість випадків припадає саме на підлітків та дітей. У дорослому віці міопія зустрічається в людей у яких короткозорість виникла в дитинстві. 

Відповідно до групи ризику з розвитку порушення зору можна віднести наступні фактори та стани: 

  • віковий фактор; 
  • тривале або часте навантаження на очі; 
  • наявність в анамнезі цукрового діабету; 
  • спадковий фактор. 

Звісно, що у дитячому віці найбільш поширенішою причиною є саме тривале перебування за екранами комп’ютера та телефонів. Механізм розвитку короткозорості полягає в порушенні рефракції, коли око неправильно фокусує світло. Так воно зосереджує його перед сітківкою, а не на ній, як повинно бути в нормі. Причиною цього є неправильна форма ока. Так очне яблуко може бути трохи задовгим або рогівка – трохи округлою. 

ДІАГНОСТИКА ТА ТАКТИКА ЛІКУВАННЯ 

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі стандартного офтальмологічного огляду з використанням офтальмологічних лінз, щілинної лампи та ін.. Додатково лікар збирає анамнез з визначенням наявних симптомів, захворювань в анамнезі, проходження певної терапії. 

Лікування короткозорості може включати коригувальні лінзи або хірургічне втручання. Вони дадуть можливість або перефокусувати зображення на сітківці або усунути помилку заломлення. До прикладу, рефракційна або лазерна хірургія полягає в зміні форми рогівки, щоб сфокусувати світло на сітківці. А рецепт на окуляри або контактні лінзи матиме від’ємне число, наприклад -3,00. 

Чим вище число, тим сильнішими будуть лінзи. Рецепт допомагає оку фокусувати світло на сітківці, покращуючи зір удалину.

Управління короткозорістю також включає регулярний моніторинг ускладнень захворювання, включаючи глаукому, катаракту та відшарування сітківки. Більшість людей з короткозорістю відзначають значне покращення після лікування! 

Щодо методів запобігання порушень зору, то доцільним буде обмежити час проведення за екранами або ж робити перерви кожні 20 хвилин під час роботи. Звісно, не варто забувати про щорічні профілактичні огляди у лікаря офтальмолога, а також дотримуватися здорового способу життя.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024