У поліції визнали, що неналежно розслідували справу про побори у Рівненській обласній лікарні

19 Серпня 2023, 12:21
Дізнавачка Марина Чередніченко 1219
Дізнавачка Марина Чередніченко

Старша дізнавачка Рівненського районного управління поліції Марина Чередніченко неправомірно закрила кримінальне провадження щодо поборів у Рівненській обласній лікарні. 

Це підтвердив як суд, так і результати службової перевірки. Тепер поліція має відновити розслідування, пише «Четверта влада».

Провести службову перевірку щодо поліцейської Марини Чередніченко просила журналістка «Четвертої влади» Анна Хіночик. 14 серпня від поліції надійшла відповідь.

«Факти неналежного проведення досудового розслідування […] знайшли своє підтвердження», – повідомив начальник відділу дізнання Головного управління Нацполіції у Рівненській області Петро Пастушок.

У відповіді поліції йдеться, що дізнавачці Марині Чередніченко вказали, що вона має активізувати досудове розслідування, та дали чіткі вказівки, як це зробити, а також як зробити так, щоб дослідження всіх обставин кримінального провадження було всебічне, повне та неупереджене.

Марині Чередніченко наголосили, щоб вона чітко дотримувалася вимог законодавства та розумних строків під час розслідування.

Бо якщо надалі стануться аналогічні порушення і вона не вживатиме заходи щодо поновлення порушених прав громадян, то до неї «буде вжито заходів дисциплінарного впливу».

Якими саме будуть ці заходи, Петро Пастушок не вказав.

У 2021-му та 2022-му роках «Четверта влада» виявила дві схеми, за допомогою яких у Рівненській обласній клінічній лікарні примушували пацієнтів платити за ті послуги, які є безоплатними.

Одна зі схем полягала у тому, що пацієнтам, яких готували до операції, давали підписувати три інформовані згоди. Дві із них – затверджені Міністерством охорони здоров’я, пацієнт таким чином дає дозвіл на те, щоб його оперували.

У третій інформованій згоді пацієнт погоджувався, що «у разі об’єктивної відсутності» або він сам, або його родичі за власний кошт придбають медикаменти та медичні вироби, за які лікарні сплачує НСЗУ в рамках програми медичних гарантій. Така інформована згода – незаконна.

Усі зібрані докази журналістка «Четвертої влади» передала правоохоронцям, написавши заяву до поліції.

Розслідувати справу щодо порушення прав пацієнтів на безоплатну медичну допомогу у Рівненській обласній клінічній лікарні старша дізнавачка Рівненського районного управління поліції Марина Чередніченко почала із 2 вересня 2022-го року – після зобов’язання суду.

Через півтора місяця, 18 жовтня, Марина Чередніченко справу закрила. Бо не змогла «підтвердити факт незаконної вимоги оплати».

Водночас дізнавачка Чередніченко не здійснила усіх слідчих дій. Зокрема, не допитала свідків.

«Бо не було такої потреби», – так це коментували у пресслужбі поліції області.

Закриваючи провадження, дізнавачка зробила ще одне порушення – не повідомила про це журналістку, яка подавала заяву про злочин та надала поліції докази про це.

4 липня 2023 року Рівненський міський скасував постанову про закриття кримінального провадження, зробивши висновок, що вона «не ґрунтується на повноті та достовірності проведення досудового розслідування», а Чередніченко неповно та необ’єктивно дослідила усі обставини справи.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024