Як зробити бронхоскопію безоплатно

10 Серпня 2023, 13:31
Як зробити бронхоскопію безоплатно 1245
Як зробити бронхоскопію безоплатно

З початку року 9 224 пацієнти безоплатно пройшли діагностику за методом бронхоскопії за Програмою медичних гарантій. При цьому у 2 096 випадках було встановлено діагноз раку легень, більша частина з них – у віці 65+ років.

Бронхоскопію проводять, зокрема, для виявлення онкологічних захворювань трахеї, бронхів та легень на ранніх стадіях. Основна група ризику для таких захворювань – пацієнти, старші за 50 років.

Чи є послуга безоплатною?

Бронхоскопія входить до пріоритетних медичних послуг у Програмі медичних гарантій та є повністю безоплатною для пацієнтів. Щоби скористатися цією послугою, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. У разі виявлення показів, лікар скерує пацієнта на таке обстеження та видасть відповідне направлення. 

У Програмі медгарантій передбачено окремий пакет «Бронхоскопія». Наразі договір на нього має 281 заклад, в яких послугу можна отримати  безоплатно, і 14 із них – приватні. Повний перелік доступний за посиланням

Що включено до послуги?

До безоплатної послуги включена:

  • консультація лікаря перед дослідженням для виявлення протипоказань та інших аспектів, аналіз попередніх досліджень;
  • видача направлення пацієнту на проведення рентгенологічного дослідження органів грудної порожнини для планування об’єму маніпуляції (у разі, якщо пацієнт не має вже зробленого рентгену);
  • діагностична бронхоскопія для огляду дихальних шляхів без або із ендоскопічною маніпуляцією;
  • забір матеріалу для гістологічного дослідження; 
  • оцінювання структури гортані, трахеї та бронхів, вигляду слизової тощо;
  • анестезія та анестезіологічний моніторинг;
  • аналіз та опис результатів.

Як знайти лікарню для безоплатного проведення бронхоскопії?

Дізнатись адресу та контакти найближчої лікарні, в якій можна безоплатно зробити бронхоскопію, ви можете у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. 

Також можна зайти на сайт НСЗУ, обрати аналітичну панель (дашборд) «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». У фільтрі «Населений пункт» обрати ваше місто, а у фільтрі «Група послуг» – «Бронхоскопія» (пункт №15). 

Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то усі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг та проводяться одразу в тій лікарні, куди його госпіталізували (за умови наявності необхідного обладнання). 

Наголошуємо, вимагання плати за проведення бронхоскопії є порушенням прав пацієнта. У такому випадку потрібно подати скаргу до керівника медзакладу (медичного директора), департаменту охорони здоров’я у вашому місті чи регіоні або до власника медзакладу – відповідного органу місцевої влади (зазвичай у назві лікарні зазначено, хто є її власником).

Не вдається розв’язати проблему на місцевому рівні? Подайте скаргу в НСЗУ через контакт-центр (16-77), на електронну адресу ([email protected]) або листом на адресу: 04073, м. Київ, пр-т Степана Бандери, 19.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024