Волинь – єдина область, де не затвердили кількість госпітальних округів

25 Липня 2023, 15:00
Волинь – єдина область, де не затвердили кількість госпітальних округів 845
Волинь – єдина область, де не затвердили кількість госпітальних округів

На Волині тривають фінальні обговорення з визначення кількості госпітальних округів та мережі спроможних лікарень.

Про це на брифінгу, який відбувся у Волинській ОВА, розповів начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух.

За його словами, в країні відбувається медична реформа, в межах якої йде формування спроможної мережі та госпітальних округів, зокрема, і на Волині. Волинська область – єдина в Україні (окрім областей, де тривають бойові дії), якій ще не затвердили спроможну мережу лікарень.

«Це сталося через ситуацію, яка склалася у Володимирському районі. Зокрема те, що дві потужні лікарні - Володимирська і Нововолинська, борються за статус кластерної. Тривають дебати, обговорення протягом останнього року. Ми неодноразово виїжджали на місця, обговорювали питання розвитку кожної лікарні, Володимирського району. Ми вже знаходимося на фінальному етапі рішення. у Вівторок, 25 липня, має відбутися ще одна робча зустріч з Міністерством охорони здоров’я,  де ми мусимо прийти до спільної думки.  Адже формування госпітальних округів – не тільки думка військової адміністрації, а й думка громади, лікарів, пацієнтів», – зазначив Юрій Легкодух.

Він також додав, що в області повинні розуміти, як буде розвиватися медицина краю, адже найперше в центрі уваги має бути пацієнт, який має отримувати своєчасну, доступну, кваліфіковану, безоплатну якісну медичну допомогу. Для цього і формуються госпітальні округи.

Юрій Легкодух також зазначив і за фінансування кластерних лікарень. Зважаючи на воєнний стан, бюджет України не є достатнім для того, щоб розпорошувати кошти на придбання високотехнологічного медичного обладнання на ті медзаклади, де його не будуть використовувати.

«Думаю, на цьому тижні у Міністерстві охорони здоров’я затвердять кількість госпітальних округів по Волині. І кожен з медзакладів Волині буде робити ту роботу відповідно до потужностей, кадрового потенціалу», – зазначив керівник управління охорони здоров'я.

Нагадаємо, на Волині кластерні лікарні планують затвердити на базі Ковельського МТМО, Любомльського ТМО, Камінь-Каширської лікарні, Медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади, а також дискутують щодо статусів кластерних лікарень на базі Володимирського ТМО та Нововолинської центральної міської лікарні.

Читайте такожУ МОЗ погодили спроможну мережу медзакладів у 18 областях

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024