«У нашій реанімації рятують близько 300 дітей на рік», – медична директорка з неонатології перинатального центру в Рівному

21 Липня 2023, 16:46
Галина Ковальова 381
Галина Ковальова

Фахівці обласного перинатального центру приймають 80 % пологів із патологіями у жінок з усієї Рівненської області. 

Професійність персоналу та наявність сучасного обладнання дають можливість зберегти здоров’я і життя новонароджених та породіль, йдеться на сторінці «Спільні зі світовим банком проєкти МОЗ України» у фейсбуці.

«Дітям, які щойно з’явились на світ і потребують лікування, вкрай важливе повільне дозоване введення ліків, особливо для передчасно народжених. Без спеціального обладнання така маніпуляція неможлива. А сучасний шприцевий насос дає змогу вводити новонародженим препарати зі швидкістю 0,1 мл за годину «У нашій реанімації рятують близько 300 дітей на рік, тож за допомогою цього насоса вже надано медичну допомогу майже 180 новонародженим», – розповідає Галина Ковальова, медична директорка з неонатології обласного перинатального центру в Рівному.  

Цей медзаклад отримав сучасний шприцевий насос та інше спеціалізоване устаткування завдяки закупівлі у 2022 році у межах спільного зі Світовим банком прєкту МОЗ України понад 6 200 одиниць критично необхідного для українських лікарень обладнання.

Також медики обласного перинатального центру під час реанімації новонароджених, для відновлення дихання у разі асфіксії, використовують багаторазовий ручний апарат для штучної вентиляції легень. В операційній застосовують аспіратор, який дозволяє швидко видалити слиз і меконій із ротової порожнини дитини, народженої в результаті операційного втручання.

«За допомогою аспіратора ми можемо звільнити дихальні шляхи новонародженої дитини ефективно й безпечно, бо можна легко контролювати тиск, щоб не завдати шкоди. Щоб маля швидше почало дихати самостійно», – зауважила Галина КОВАЛЬОВА.Загалом на Рівненщині МОЗ України за підтримки Світового банку забезпечив 56 медзакладів 175 одиницями діагностичного та лікувального обладнання та великою кількістю комплектувальних і витратних матеріалів, необхідних для функціонування обладнання упродовж двох років.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024