Підрив Каховської ГЕС призведе до глобальних негативних наслідків для здоров’я та довкілля всього європейського регіону, - МОЗ

06 Липня 2023, 12:18
Підрив Каховської ГЕС 434
Підрив Каховської ГЕС

Вибух на Каховській ГЕС став причиною глобальних негативних наслідків для довкілля і здоровʼя людей.

На цьому наголосила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко на Сьомій міжнародній міністерській  конференції з питань навколишнього середовища та охорони здоров’я, яка проходить у Будапешті з 5 по 7 липня, пише МОЗ.

Мета української делегації — звернути увагу міжнародного співтовариства на воєнні злочини росії в Україні та шкоду, яку вони несуть для здоров’я та екології всього європейського регіону. Зокрема, ще раз показати профільним міністрам країн наслідки терористичного акту росіян — підриву дамби Каховської ГЕС — найбільшої техногенної катастрофи на європейському континенті від часів Чорнобильської трагедії. 

«Вибух на Каховській ГЕС став причиною глобальних негативних наслідків для довкілля і здоровʼя людей. Наголошую, наслідків не лише для України, а й для всього європейського регіону та світу. Вже зараз ми можемо назвати жахаючі цифри непоправної шкоди, спричиненої російським злочином: затоплено понад 60 гектарів лісу, під загрозою зникнення понад 20 тисяч видів тварин, у Дніпро та Чорне море потрапило понад 150 тонн машинного мастила. Цей теракт спричинив серйозні епідеміологічні ризики —  поширення інфекцій та антисанітарію, забруднення джерел питної води та поверхневих вод. Обмежив доступ громадян до якісних та своєчасних медичних послуг», — наголосила Марина Слободніченко під час свого виступу на робочому засіданні на початку конференції.   

Сьома міжнародна міністерська конференція з питань навколишнього середовища та охорони здоров’я відбувається в рамках Європейського процесу з навколишнього середовища та здоров’я (European Environment and Health Process — EHP).

Захід організовано Європейським регіональним бюро ВООЗ у тісній співпраці з Програмою ООН з довкілля (United Nations Environment Programme — UNEP) та Європейською економічною комісією ООН (UNECE), під патронатом Президента Угорщини пані Каталін Новак. 

Тема цьогорічної зустрічі профільних міністрів країн — відновлення здоров’я після пандемії COVID-19 та вирішення проблем глобального здоров’я, пов’язаних з потрійною екологічною кризою: зміною клімату, забрудненням навколишнього середовища та втратою біорізноманіття.

Довідка: 

Наприкінці 1980-х європейські країни розпочали перший в історії процес усунення найбільш значних екологічних загроз для здоров’я людини. Прогрес у досягненні цієї мети забезпечується серією міністерських конференцій, які проводяться кожні п’ять років і координуються Європейським бюро ВООЗ.

На конференціях країни фіксують прогрес виконання спільних екологічних дій в рамках досягнення цілей сталого розвитку до 2030 року, а також обговорюють нові екологічні виклики, що загрожують глобальному громадському здоров’ю. Конференція є унікальним майданчиком, де об’єднуються різні сектори й країни для формування єдиної європейської політики та дій щодо збереження довкілля і здоров’я

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024