У 500 медзакладах «первинки» можна отримати безоплатну психологічну допомогу

13 Червня 2023, 11:51
У 500 медзакладах «первинки» можна отримати безоплатну психологічну допомогу 835
У 500 медзакладах «первинки» можна отримати безоплатну психологічну допомогу

Отримати базову психологічну допомогу в Україні можна у сімейного лікаря чи педіатра – наразі вже 500 закладів первинної медичної допомоги (далі – ПМД) мають підписаний контракт із Національною службою здоровʼя України на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

За цим пакетом пацієнт (дорослий або дитина) може безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу. Зокрема, в межах згаданого пакета сімейний лікар, педіатр чи терапевт може:

  • проводити оцінку психічного стану пацієнта, 
  • надавати медичну та психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки, 
  • здійснювати фармакологічні й психосоціальні втручання, у т. ч. надавати короткострокову психологічну допомогу,
  • проводити міжособистісну терапію, когнітивно-поведінкову терапію та консультування за методом розв’язання проблем тощо. 

Знайти найближчий до вас медзаклад, що надає психологічні послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», допоможуть оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19. Також перелік усіх законтрактованих закладів є на аналітичній панелі НСЗУ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» – перейдіть на неї та ліворуч у полі «Група послуг» оберіть п. 51 – «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Нагадаємо, що МОЗ, ВООЗ та партнери у межах ініційованої Оленою Зеленською Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? мобілізували зусилля з підготовки фахівців «первинки» для спрощення доступу громадян до психологічної допомоги. Наразі понад 11 000 лікарів ПМД, з яких близько 2 000 – педіатри, пройшли навчання (в онлайн та/або офлайн форматі за керівництвом mhGAP) та можуть надавати психологічну допомогу людям із психічними розладами.

Так, у Волинській області психологічну допомогу можна отримати у 12 медзакладах «первинки», у Рівненській – у 20 медичних закладах, у Львівській – у 37 закладах «первинки», Закарпатській та Херсонській – у п'яти медзакладах.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024