Чи можна вводити вакцину проти COVID-19 в один день із вакциною від дифтерії і правця

07 Травня 2023, 13:20
Чи можна вводити вакцину проти COVID-19 в один день із вакциною АДП-М 740
Чи можна вводити вакцину проти COVID-19 в один день із вакциною АДП-М

В Україні вже схвалені одночасне введення вакцини проти грипу та проти COVID-19.

З іншими вакцинами наразі схвалено інтервал для введення – 14 днів, йдеться у щотижневому дайджесті Центру громадського здоров'я «COVID-19: Цифри і факти».

Водночас є винятки, які визначають, що вакцина АДП-М (використовують для ревакцинації від дифтерії і правцю) може бути введена одночасно з вакциною проти COVID-19. 

Такими ситуаціями можуть бути: 

  •  коли існує ризик того, що особа не отримає рекомендовану за віком або пропущену дозу через обмежений доступ до медичних послуг або з іншої причини; 
  •  коли особа потребує прискореного графіка вакцинації під час планування подорожі або перед проведенням імуносупресивної терапії чи трансплантації; 
  •  коли необхідно провести екстрену вакцинацію; 
  •  на клінічний розсуд лікаря з урахуванням поточних результатів наукових досліджень. 

Вакцини проти COVID-19 та вакцини проти інших інфекційних хвороб вводяться в різні кінцівки із зазначенням в медичній документації, в яку кінцівку була введена вакцина проти COVID-19 та вакцини проти інших інфекційних хвороб після отримання інформованої згоди. 

Інформована згода має включати обговорення переваг та ризиків, враховуючи обмежені дані про введення вакцин проти COVID-19 одночасно з іншими вакцинами або незадовго до чи після них. 

Незалежно від причини введення вакцини проти COVID-19 з меншим інтервалом ніж 14 днів до/після введення вакцини від інших інфекційних хвороб, дози вакцин зараховуються. 

В проміжку між першою та другою дозою вакцини проти COVID-19 можуть бути введені інші вакцини проти інфекційних хвороб.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024