Волинянам нагадали, як правильно викликати екстрену медичну допомогу

20 Квітня 2023, 09:12
Екстрена медична допомога 1309
Екстрена медична допомога

Екстрена медична допомога входить до Програми медичних гарантій у 2023 році та є безоплатною. Попри війну бригади екстреної медичної допомоги виїжджають на виклики та рятують пацієнтів, іноді ціною свого життя. Медичні працівники екстренки працюють цілодобово. 

У Волинському обласному центрі  екстреної медичної допомоги та медицини катастроф нагадують, що на 103 слід телефонувати тоді, коли існує загроза життю та здоров’ю. Бо поки медики витрачають час на нецільовий виклик, десь без допомоги може залишитися людина, яка справді терміново її потребує.

В яких випадках надання екстреної медичної допомоги є безоплатним

Надання екстреної медичної допомоги в Україні є безоплатним:

- на місці події: на вулиці, у громадських місцях, на виробництві, в різноманітних установах;

- під час транспортування пацієнта, який потребує надання екстреної медичної допомоги в цей час, у відповідь на звернення медичних працівників;

- при особистому зверненні пацієнта, який перебуває у загрозливому для життя стані, до підрозділу ЕМД.

Читайте такожЧи існує ліміт для пацієнтів на безоплатні медичні послуги

Що таке невідкладний стан?

Невідкладний стан – це раптове погіршення фізичного або психічного здоров'я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин.

Читайте такожЯк правильно підготуватись до здачі аналізів

Наприклад, потрібно зателефонувати на 103 при: 

  • раптових розладах дихання та раптовому болю у ділянці серця
  • блювоті кров’ю та зовнішній кровотечі
  • гострому болю у черевній порожнині
  • ознаках гострих інфекційних захворювань
  • порушенні мовлення, слабкості у кінцівках, що виникли раптово
  • усіх видах травм та ураженні електричним струмом, блискавкою, при теплових ударах, асфіксії тощо
  • ушкодженнях під час ДТП або обстрілах тощо.

Повідомляти про невідкладний стан людини потрібно за єдиним телефонним номером 103.

Читайте також: Чи правда, що приватні лікарні, які працюють з НСЗУ, мають ліміт на кількість безоплатних медпослуг

Якщо людина у невідкладному стані не може самостійно викликати швидку, то будь-який свідок такої ситуації зобов'язаний здійснити виклик екстреної медичної допомоги. Для цього необхідно вказати місце перебування постраждалого, максимально точно описати скарги та стан, стать і орієнтовний вік людини, якій потрібна допомога.

Що гарантується пацієнтам безоплатно в межах пакета «Екстрена медична допомога»

Перелік безоплатних послуг, на які може розраховувати пацієнт, викликаючи бригаду екстреної медичної допомоги:

  •  Цілодобовий прийом звернень та консультування за телефоном 103. В тому числі щодо питань, пов’язаних із COVID-19.
  •  Надання екстреної медичної допомоги.
  •  Оцінка стану пацієнта та встановлення попереднього діагнозу.
  •  Транспортування та медичний супровід пацієнтів, які потребують госпіталізації з місця події до закладів охорони здоров’я.
  •  Забезпечення транспортування пацієнта/пацієнтки між лікарнями за наявності медичних показань та за потреби медичного супроводу відповідно до затвердженого клінічного маршруту (у тому числі за межі області).

Чи може відмовити диспетчер екстреної медичної допомоги у виклику швидкої до пацієнта без декларації

Ні. Екстрену медичну допомогу людина отримує незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Також для виклику ЕМД не потрібно електронне направлення. Адже дзвінок на 103 передбачає, що людина перебуває у невідкладному стані.

Але диспетчер має право відмовити у виклику, який за суттю є необґрунтованим саме для служби екстреної медичної допомоги. Наприклад, при скаргах на температуру пацієнту рекомендуватимуть звернутись до сімейного лікаря. Також екстрена медична допомога не приїздить виключно для того, щоб виміряти тиск чи зробити ін’єкцію. Не виконує функцію таксі для пацієнтів, які не потребують екстреної медичної допомоги чи медичного супроводу.

Як правильно викликати екстрену медичну допомогу

Головне правило – надавати достовірну інформацію диспетчеру, який відповість на дзвінок за номером 103. Не можна приховувати ані симптоми, ані іншу важливу інформацію. Наприклад, якщо до пацієнта з підозрою на інсульт викликають швидку, обов’язково потрібно повідомити про підвищену температуру, якщо вона є. 

Також не можна перебільшувати наявні симптоми з метою, щоб диспетчер прийняв виклик. Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб тягне за собою накладення штрафу. А найголовніше, що людина, яка справді потребує екстреної допомоги, може її не дочекатись: усі бригади будуть зайняті.

Алгоритм виклику за номером 103

1. Назвіть прізвище, стать, вік людини, яка потребує невідкладної медичної допомоги. Якщо це незнайома людина, необхідно вказати стать і орієнтовний вік. Також повідомте, хто і з якого номера телефону викликає бригаду ЕМД.

2. Максимально точно опишіть скарги та стан людини. Якщо знаєте напевне, то вкажіть причину виникнення невідкладного стану. Наприклад: впав із другого поверху; вибух на виробництві тощо.

3. Відповідайте на всі уточнюючі питання диспетчера. Будьте спокійним та врівноваженим, це скоротить час розмови та дасть можливість пришвидшити прибуття бригади швидкої допомоги.

4. Чітко виконуйте всі вказівки диспетчера під час розмови та під час очікування на бригаду.

5. Називайте точну адресу виклику: район, населений пункт, вулицю, номер будинку, квартири, поверх, код домофону і номер під'їзду. Якщо місцезнаходження вулиці або будинку невідомі, необхідно уточнити шляхи під'їзду до адреси або місця випадку та його загальновідомі орієнтири.

6. За можливості забезпечте бригаді ЕМД безперешкодний доступ до пацієнта. Якщо ситуація дозволяє, зустріньте швидку на вулиці, щоб лікарі не витрачали час на пошук квартири.

7. Якщо у вашій оселі є собаки, то їх треба закрити в окремій кімнаті чи вольєрі. Це стосується будь-яких тварин, які можуть ускладнити надання медичної допомоги пацієнту.

8. Підготуйте документи пацієнта, паспорт та медичну документацію. У разі потреби у госпіталізації це буде необхідно передати медикам лікарні. За умов невідкладного стану значення має кожна хвилина.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024