Яких ускладнень можна очікувати в майбутньому від переломів кісток: роз'яснення луцької лікарки

22 Лютого 2023, 16:04
Яких ускладнень можна очікувати в майбутньому від переломів кісток: роз'яснення луцької лікарки 1161
Яких ускладнень можна очікувати в майбутньому від переломів кісток: роз'яснення луцької лікарки

У більшості випадків після переломів кісток в майбутньому при неправильному лікуванні можуть виникнути ускладнення.

Про те, які ускладнення можуть виникнути у майбутньому, розповідає лікарка фізичної та реабілітаційної медицини Медичного центру реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади Наталія Солобчук.

Нестабільність

Різні переломи можуть призвести до нестабільності суглобів. Нестабільність може призвести до втрати працездатності та підвищити ризик розвитку остеоартриту.

Скутість і скорочення діапазону рухів у суглобах

Переломи, які уражають суглоби, як правило, порушують функцію суглобової хрящової тканини; нерівності суглобового хряща можуть рубцюватися, викликаючи остеоартрит і погіршуючи діапазон рухів суглобів. Скутість частіше виникає в тих випадках, коли суглоб потребує тривалої іммобілізації. Коліно, лікоть і плече особливо схильні до посттравматичної скутості, особливо у людей похилого віку.

Різке або відстрочене зрощення кісткової тканини. 

Інколи переломи не зростаються (так звані незрощення кістки) або ж таке зрощення є сповільненим у часі. Основні фактори, що сприяють цьому, є неповна іммобілізація, часткове порушення судинного кровообігу, а також фактори з боку пацієнтів, які погіршують процес зрощення кісток (наприклад, застосування кортикостероїдів або гормонів щитовидної залози).

Неправильне зрощення кісток

Неправильне зрощення кісток призводить до збереження залишкової деформації. Воно є більш імовірним, коли після перелому кісткові уламки не були належним чином зміщені і стабілізовані.

Остеонекроз

Частина фрагмента кістки після перелому може стати некротичною, собливо тоді, коли спостерігається порушення кровопостачання. Закриті переломи, серед яких спостерігається більша схильність до остеонекрозу, включають переломи передплесна, переломи шийки стегнової кістки зі зміщенням та переломи шийки таранної кістки зі зміщенням.

Остеоартрит

Переломи, які порушують цілісність поверхні опорних суглобів або які призводять до неправильного розташування та нестабільності суглобів, спричиняють дегенерацію суглобового хряща та остеоартрит.

Невідповідність довжини кінцівок

Якщо перелом у дітей зачіпає зону росту, ріст кістки може порушуватися, що може призвести до нерівності довжини кінцівок. У дорослих хірургічне втручання з приводу перелому, особливо перелому стегнової кістки, може призвести до різної довжини ніг, що тягне за собою виникнення труднощів під час ходьби та необхідність застосування підйомної підкладки для взуття для коротшої ноги.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024