В Україні від COVID-19 щотижня помирає 50-70 людей, – імунолог Федір Лапій

15 Січня 2023, 12:15
Коронавірус в Україні 1707
Коронавірус в Україні

Ніде у світі COVID-19 не зник, і в Україні його більше, ніж зафіксовано в офіційній статистиці. Маємо близько трьох тисяч госпіталізованих на тиждень і щонайменше 50–70 людей втрачаємо через COVID-19. До 90 % померлих припадає на вікову групу понад 60 років. 

Для України важливо, щоб система надання медичної допомоги, яка зараз атакується рашистською федерацією, не була ще більше підірвана через COVID-19. Про це сказав у телевізійному ефірі Федір Лапій, голова НТГЕІ, консультант з вакцинації проти COVID-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України.

У США зараз набирає обертів чергова хвиля пандемії, зумовлена субваріантом «Омікрону» XBB.1.5. Це прогресивна країна щодо запровадження вакцинації, з якою вони стартували одні з перших, і раніше почали вакцинувати вагітних, дітей із 12 років, а потім – від 5 років, а зараз від 6 тижнів. Проте США не стали лідером за охопленням населення вакцинацією, як наприклад, Данія чи Португалія.

В Україні доступні вакцини від трьох виробників, і наукові дані підтверджують, що так звані змішані схеми – і від різних виробників, і на різних платформах – ефективніші.

Читайте такожНа Рівненщині рекомендують вакцинувати від ковіду дітей: як знайти пункт щеплень та вакцину

Особливість цього епідсезону в тому, що можуть справдитись, на жаль, прогнози щодо твіндемії, коли є дві епідемії одночасно. В Україну прийшов грип, якого не було останні два роки ні у нас, ні в Євросоюзі, ні у США. Ця пауза сталась цілком логічно: завдяки суворим карантинним обмеженням. По закінченню шкільних канікул, наприкінці січня, ситуація із вірусними захворюваннями може погіршитись.

Попри те, що небезпеки, яким усі ми піддаємось під час війни, здаються куди серйознішими, ніж коронавірус, маємо пам’ятати: ворогові вигідно, щоб українці були невакциновані, щоб COVID-19 послаблював нашу обороноздатність. Тому захист від інфекційних хвороб – це питання національної безпеки!

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024