Що потрібно знати про небезпеку домашніх інгаляцій

18 Листопада 2022, 12:25
Домашні інгаляції 706
Домашні інгаляції

Останнім часом стали надзвичайно популярними прилади для домашніх інгаляцій, зокрема різноманітні небулайзери. Часто батьки купують їх для маленьких дітей, щоб ті під час застуди «подихали ліками».

У Нацслужбі здоров'я роз'яснюють, як діє небулайзер та в яких випадках його можна використовувати.

Небулайзер розпилює рідину на настільки дрібні часточки, що вони можуть сягати нижніх дихальних шляхів, а саме бронхів та легень. Тому потрібен він саме при захворюваннях цих органів — бронхітах, трахеїтах, легеневих хворобах. Ці діагнози не лікуються самостійно. Тому і небулайзер, і препарати, які в ньому використовуються, може призначити виключно лікар.
Не рекомендується використовувати небулайзер самостійно під час симптомів застуди. Застуда зазвичай розвивається у верхніх дихальних шляхах — порожнині носа або носоглотці. Виділення слизу і кашель свідчать про опір організму інфекції. Небулайзер не допоможе позбутися нежитю, а навпаки, може сприяти поширенню вірусу в нижні дихальні шляхи. Тим паче не варто застосовувати цей пристрій «для профілактики».
Не можна в жодному разі проводити інгаляції з декасаном, будь-якими іншими антисептиками, мінеральною водою, фізрозчином, відварами трав тощо. Вони можуть викликати алергію, пошкодження дихальних шляхів і навіть набагато серйозніші наслідки.

При легких симптомах застуди пийте багато рідини, промивайте ніс сольовим розчином, тримайте повітря в кімнаті свіжим і вологим — і одужання буде приємнішим.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024