У Луцьку переселенцям із зони бойових дій надають психологічну допомогу: де і як її отримати

30 Вересня 2022, 16:00
У Луцьку переселенцям із зони бойових дій надають психологічну допомогу: де і як її отримати 1129
У Луцьку переселенцям із зони бойових дій надають психологічну допомогу: де і як її отримати

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну до медичного об'єднання «Луцької міської територіальної громади» постійно звертаються пацієнти, евакуйовані з місць ведення бойових дій.

За сім місяців надали амбулаторну медичну допомогу для понад 6700 пацієнтам, ще понад 500 – проліковано у стаціонарі. Причинами звернень є, переважно, загострення хронічних захворювань, часто пов’язаних з перенесеним стресом, повідомляють у Медичному об'єднанні Луцької міської територіальної громади. 

В червні цього року медустанова отримала грант на реалізацію проєкту «Підтримка забезпечення соціальної, психологічної та медичної допомоги внутрішньо переміщеним осіб, які постраждали від російської війни проти України, у Луцькій міській територіальній громаді» в рамках проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Для вирішення проблемних питань внутрішньопереміщених осіб залучили до роботи соціального працівника та психологів. З метою координації спільної роботи медичних працівників, психологів і соціального працівника в рамках проєкту розробили алгоритм взаємодії для забезпечення комплексної допомоги внутрішньопереміщеним особам.

Для забезпечення інформування про можливості отримання допомоги підготували та розповсюдили інформаційні буклети для внутрішньопереміщених осіб.

Розробили маршрут внутрішньопереміщеної особи у Луцькій міській територіальній громаді, у якому деталізували надавачів медичної, психологічної та соціальної допомоги.

На базі маршруту розробили та виготовили буклети-пам'ятки щодо маршруту переселенця для внутрішньопереміщених осіб. Також, розробили та виготовили буклети-пам'ятки для медичних працівників щодо психологічного здоров'я. Пам’ятки розповсюдили серед лікарів медичного об’єднання.

У консультативно-діагностичному центрі, на Відродження, 13 підготували кабінети для роботи психологів. Аби підвищити рівень знань медичного персоналу з питань визначення потреби пацієнта у психологічній підтримці, провели тренінги з питань психологічних аспектів консультування пацієнтів для лікарів загальної практики сімейної медицини Центру первинної медичної допомоги: «Психологічна допомога під час війни», «Реакція на важкий стрес та розлади адаптації. Посттравматичний стресовий розлад», «Профілактика емоційного вигорання. Методи самопідтримки медичного працівника». Піднімались питання фаз шокової реакції та першої допомоги на різних етапах, основні кроки первинної психологічної допомоги з дотриманням уніфікованого клінічного протоколу.

У «Медичному об’єднанні Луцької міської територіальної громади» кожен пацієнт, незалежно від місця прописки та реєстрації, звертається в реєстратуру і скеровується у кабінет чергового лікаря. Якщо пацієнт не має декларації з сімейним лікарем, то йому пропонують укласти декларацію с лікарем закладу.

Черговий лікар надає необхідну медичну допомогу, проводить скринінг на хвороби, початок яких можна вчасно виявити або запобігти, з’ясовує вакцинальний статус і надає рекомендації щодо вакцинації. Згідно розроблених в рамках проєкту буклетів-пам'яток з діагностики потреби у психологічній допомозі, пацієнти групи ризику розвитку депресії скеровуються до психолога. В загальній системі попереднього запису на прийом до спеціалістів Консультативно-діагностичного центру організували запис до психолога через медичну інформаційну систему закладу.

Психологи для внутрішньопереміщених осіб здійснювали проведення оцінки потреб пацієнтів, кризове консультування, консультування осіб з приводу подальшої терапії, спрямованої на подолання психологічної травми. Крім того, психолог для медичних працівників забезпечував оцінку потреб медичних працівників, надання екстреної (першої) психологічної допомоги медичним працівникам, кризове консультування медичних працівників, консультування осіб з приводу подальшої терапії, спрямованої на подолання психологічної травми, консультування родичів та близьких щодо поводження із особами, котрі зазнали психологічної травми (звіти про проведену роботу додаються).

Соціальний працівник оцінював потреби внутрішньопереміщених осіб, інформував в телефонному режимі з питань надання соціальної допомоги, допомагав в організації перебування у центрах тимчасового проживання, допомагав з пошуком житла, супроводжував до центрів надання соціальних послуг, інформував про отримання гуманітарної допомоги, допомагав з працевлаштуванням.

Реалізація проєкту «Підтримка забезпечення соціальної, психологічної та медичної допомоги внутрішньо переміщеним осіб, які постраждали від російської війни проти України, у Луцькій міській територіальній громаді» була розрахована на три місяці. За цей час розробили та відпрацювали алгоритм взаємодії медичних працівників, психологів та соціального працівника, який за час реалізації проєкту показав свою ефективність у забезпеченні внутрішньопереселених осіб комплексною допомогою.

Після завершення проєкту завдяки напрацьованій взаємодії комплексна система допомоги внутрішньопереміщеним особам буде продовжувати функціонувати. Проєкт надання психологічної допомоги внутрішньопереміщеним особам та медичним працівникам привернув увагу до культури надання психологічної допомоги та зменшив стигматизацію стосовно тих людей, які звертаються за допомогою до психолога. 

В Луцькому закладі цей проєкт дав поштовх для ідеї створення психотерапевтом балінтовської групи для медиків. Тут планують організацію надання психологічної допомоги у Консультативно-діагностичному центрі «Медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади» штатним психологом закладу на постійній основі усім, хто її потребує.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024