У Рівному медиків навчають основам тактичної медицини. ВІДЕО

21 Серпня 2022, 13:16
У Рівному медиків навчають основам тактичної медицини 1117
У Рівному медиків навчають основам тактичної медицини

Лікарям та медсестрам у Рівному організували практичні заняття з тактичної медицини, адаптовані під умови війни.

Навчали медиків в рамках україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» на базі центру первинної медико-санітарної допомоги «Ювілейний», пише Суспільне Рівне.

Одне із занять тактичної медицини присвятили діям при кровотечі та звільненні дихальних шляхів.

«Навчаємо актуальній зупинці критичних кровотеч усіма доступними видами джгутів, турнікетів і підручними засобами також. Тому, що при масовій травмі, навіть якщо люди носять з собою спецзасоби, на всіх їх може не вистачити. Вчимо прохідність дихальних шляхів за допомогою різних манекенів і девайсів», — пояснила інструкторка Анна Кирнична.

Упродовж року в рамках україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» працівники центру «Ювілейний» вивчали також розширення повноважень медсестри.

«Проєкт для нас дуже важливий. Тому, що йдеться про розширення повноважень медсестер і їхню відповідальність в організації наданні меддопомоги на первинному рівні. Ми започаткували електронні ключі для медичних сестер, які самостійно можуть працювати в електронній системі охорони здоров'я», — обгрунтувала актуальність навчань керівниця центру «Ювілейний» Вікторія Покоєвчук.

Медсестра центру Валентина Ювганець зазначила, що вже застосовує нові знання в роботі.

«Отриманий досвід зараз реалізовую щодня. Консультую своїх пацієнтів телефоном, запрошую їх на візити, на прийоми свої. Деяку роботу я можу взяти на себе, розвантажити лікаря. Це покращує нашу роботу», — зазначила Валентина Ювганець.

Тренінг адаптували під надання медичної допомоги в умовах війни. Зокрема, провели практикум з психологом про те, як допомагати в стресових умовах. Зараз у працівників центру — завершальний цикл занять.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024