В Україні з 1 серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом

13 Липня 2022, 12:43
В Україні з 1 серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом 1563
В Україні з 1 серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом

Триває впровадження МОЗ цифрових послуг у сфері охорони здоров’я. Однак, через повномасштабне вторгнення рф перехід на е-рецепти відбуватиметься поступово.

Електронний рецепт для придбання антибіотиків власним коштом пацієнти отримуватимуть уже з серпня цього року. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв’язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів, повідомляють у МОЗ.

Видаватимуть е-рецепти на антибіотики під час цього етапу ті медичні заклади, котрі вже працюють з електронною системою охорони здоров’я. Решта – як і зараз, можуть виписувати паперовий рецепт.

Електронний рецепт можна буде отримати в будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Проте необхідною умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров’я. 

Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію із сімейним лікарем, або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря. Якщо ви вже маєте декларацію, то під час наступного візиту до лікаря переконайтеся, що всі ваші дані внесені до системи коректно.

Наразі тривалість перехідного періоду — до кінця року. Протягом цього терміну медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів винятково за електронним рецептом. Для цього вони мають обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ. Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.

Регулювання відпуску антибіотиків через запровадження електронного рецепта — одне з рішень, що дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні. Окрім того, це допоможе протистояти антибіотикорезистентності, унаслідок якої все більше й більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024