Що треба знати про безпечне використання виробів та посуду з пластику

31 Травня 2022, 11:35
Що треба знати про безпечне використання виробів та посуду з пластику 580
Що треба знати про безпечне використання виробів та посуду з пластику

Полімери, з яких виготовляють посуд та інші вироби, зазвичай матеріали інертні, нетоксичні. 

Проте при неправильному використанні пластикових виробів присутні в них мономери, технологічні добавки, розчинники, реагенти, а також продукти побічних реакцій та хімічного розпаду, здатні мігрувати в контактуючі середовища, створюючи небезпеку для здоров'я людини, роз'яснюють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Тому важливо знати особливості того чи іншого полімеру, щоб без шкоди для здоров'я користуватися виробами із пластику.

Які ж різновиди пластику є найпоширенішими?

 Поліетилентерефталат, маркування «1»РЕТ або РЕТF Дозволений для контакту з харчовими продуктами, тільки для одноразового використання. При повторному використанні виділяє фталати. Термін придатності виробів один рік. З даного матеріалу виготовляють одноразові пляшки для води, б/а напоїв, пива, олії, кетчупів, склянки, тарілки, виделки, ложки, ножі, упаковку для сипучих продуктів.

Поліетилен низького тиску, високої щільності, маркування «2»HDPE (ПНТ) Призначений тільки для холодних продуктів. Може виділяти формальдегід. Цей матеріал застосовують для виробництва упаковок молока, пляшок, фляг, каністр, кришок, ємностей для косметики.

Полівінілхлорид, маркування «3» PVC (ПВХ) Заборонений для контакту з харчовими продуктами. Шкідливий для організму. При контакті з гарячим та жирним виділяє вінілхлорид та фталати. З полівінілхлориду виготовляють труби, трубки, садові меблі, віконні профілі, пляшки для побутової хімії, клейонку.

Поліетилен високого тиску, низької щільності, маркування «4» PELD (ПВТ) Дозволений для контакту з харчовими продуктами, але може виділяти формальдегід. Використовують для виготовлення брезенту, пакетів для сміття, харчової плівки та пакетів, бутлів для води, гнучких ємностей.

Поліпропілен, маркування «5» PP Дозволений для контакту з харчовими продуктами. Стійкий до температур, але при контакті з алкогольними напоями виділяє формальдегід. Використовують для виготовлення іграшок, одноразового посуду, контейнерів та баночок для харчів.

Полістирол, маркування «6» PS Дозволений для контакту з холодними харчовими продуктами. Під дією високих температур виділяє стирол. Використовують для виготовлення лотків, горняток, баночок для молочних продуктів, контейнерів для їжі, виделок, ложок.

Інші пластмаси, найчастіше полікарбонат (РС), маркування «7» OTHER або O Полікарбонат при нагріванні може виділяти бісфенол А. Застосовують для виготовлення упаковок для сиру, кави, корму для котів, пляшок для води.

Якщо у вас виникли сумніви у якості будь-якого пластикового виробу, можна звернутись у токсикологічну лабораторію дослідження полімерних матеріалів ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ»

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024