Як діагностувати та лікувати анемію у вагітних: поради луцької гінекологині
В період війни у зв’язку з порушенням харчування і недоїданням у регіонах, де жорстоко ведуться бойові дії, у стані хронічного стресу створюються умови для розвитку патологічного стану, який називається анемія.
Про те, що таке анемія, чим вона небезпечна для вагітних, як її діагностувати та попередити – роз'яснює на фейсбук-сторінці Волинського обласного перинатального центру лікарка, акушерка-гінекологиня Оксана Костючик.
Анемія – стан, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів і зниженням вмісту гемоглобіну в одиниці об’єму крові. Залізодефіцитна анемія – захворювання, при якому знижений вміст заліза в сироватці крові кістковому мозку і органах депо, внаслідок дефіциту в організмі заліза.
ЗДА у жінок має серйозні наслідки для здоров’я майбутніх поколінь, причина акушерських та перинатальних ускладнень, зниження когнітивних функцій, здатності до навчання, продуктивності і здорового способу життя.
Симптоми анемії:
- Блідість шкіри і слизових
- Синдром неспокійних ніг
- Задишка, тахікардія
- Головний біль, шум у вухах
- Депресія, погіршення пам'яті, уваги
- відсутність емоцій
- Відчуття холоду
- Випадіння волосся
- Ламкість нігтів
- Спотворення смаку і відсутність апетиту
Діагностика
Високоінформативний тест діагностики дефіциту заліза – визначення концентрації Феретину (1А)
Новий критерій ЗДА рівень Феретину - менше 45 мкг\л, замість менше 15 мкг\л
Анемія – це зниження Гемоглобіну менше 120 г\л у жінок і менше 130 г\л у чоловіків.
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, у вагітних в 1 триместрі рівень гемоглобіну – менше 110 г\л, 2 і 3 триместр – менше 105 г\л
У сумнівних випадках діагностики ЗДА золотим стандартом є біопсія кісткового мозку
Лікування
Ні в якому випадку не займайтеся самолікування і при появі симптомів - зверніться до лікаря. Вам своєчасно проведуть медикаментозне купірування анемії і поповнення запасів заліза.
Стратегія ВООЗ стосовно профілактики порушень обміну заліза під час вагітності передбачає призначення вагітним без анемії 30-60 мг елементарного заліза у поєднанні із 400 мг фолієвої кислоти щоденно упродовж усієї вагітності.
По можливості споживайте продукти, багаті на залізо:
-
Тваринного походження: м'ясо, риба
-
сметана, сир, масло
-
Cубпродукти - печінка, серце, язик, нирки
-
Рослинного походження: Крупи - гречка, вівсяні, бобові.
-
Овочі - помідори, буряк, картопля, зелень, морква, болгарський перець.
-
Фрукти - гранат, груша, смородина, яблуко, сливи, абрикоси, айва, хурма
-
Ягоди - смородина, чорниця, суниця, полуниця.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром