В Україні хочуть скасувати медичну реформу

23 Липня 2020, 09:05
В Україні хочуть скасувати медичну реформу 1941
В Україні хочуть скасувати медичну реформу

Незабаром Конституційний Суд України розглядатиме справу за поданням народних депутатів щодо «неконституційності» медичної реформи.

Відма українська журналістка Яніна Соколова висловилася щодо цього на своїй сторінці у Фейсбук.

46 пацієнтських організацій України публічно висловили занепокоєння можливим скасуванням медичної реформи через визнання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» повністю або частково неконституційним.

Закон про медичну реформу було прийнято 19 жовтня 2017 року. Відтоді громадяни України вперше за часи незалежності отримали фінансові гарантії якісного та доступного лікування.

Читайте також: Луцькі медики врятували від ампутації ногу 10-річного хлопчика

Закон про медичну реформу дає змогу:

– Обирати сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якому пацієнт довіряє, незалежно від місця реєстрації пацієнта.

30 мільйонів українців уклали декларації з сімейними лікарями. Згідно дослідження проведеного «Індексом здоров’я» за 2019 рік 73% пацієнтів задоволені своїм сімейним лікарем.

– Не платити хабарі, а безкоштовно отримувати медичні послуги, за які держава заплатила з податків громадян. 

Щороку держава офіційно інформуватиме громадян про кількість і вартість послуг, які вона покриватиме на 100%, а які частково. Всі співоплати будуть офіційними, прозорими і відкритими. Відмова лікаря надати допомогу чи ліки, що входять до гарантованого пакету медичних послуг, або будь-які вимоги з боку медперсоналу сплатити додаткові неофіційні кошти — злочин, за який передбачена відповідальність, в тому числі кримінальна. Національна служба здоров'я України має право розірвати контракт з лікарем чи медзакладом на обслуговування пацієнтів у разі порушення умов контракту.

–  Не брати кредити на дороговартісні операції чи ліки, а отримувати безоплатне лікування.

1 квітня стартувала перша в Україні Програма медичних гарантій — перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Договори з НСЗУ на надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій підписали 1 524 заклади спеціалізованої медичної допомоги. З них 50 приватних. Це 90% закладів, які подали свої пропозиції НСЗУ. Це спростовує міф про можливе закриття лікарень в результаті впровадження реформи.

– Можливість обирати лікаря вузької спеціалізації, який надасть медичну допомогу, незалежно від місця проживання пацієнта.

Місце реєстрації жодним чином не впливає на те, де людина може лікуватися. Критерієм вибору місця надання послуги є наявність медичного обладнання, якість надання послуги та комфорт. НСЗУ заплатить тому медичному закладу, якого обере пацієнт. Щоб отримати послугу безкоштовно, пацієнту потрібне лиш скерування його сімейного лікаря.

– Лікуватись у лікарнях з комфортними умовами та з нормальним ставленням до пацієнта.

Принцип «гроші ідуть за пацієнтом» сприяє тому, що лікарні та лікарі конкурують за пацієнта. Ефективні лікарні, яких обирають пацієнти, суттєво збільшують своє фінансування. Приблизно у 40% медзакладів збільшився бюджет у порівнянні з минулорічним державним та місцевим фінансуванням. 

– Отримувати ліки за програмою «Доступні ліки» безкоштовно або з невеликою доплатою.

Цією можливістю користується уже більше 1,5 мільйонів пацієнтів.

– Проходити безкоштовну діагностику, коли хворобу можна виявити на ранній стадії або взагалі запобігти.

Другий етап впровадження реформи розпочався нещодавно – 1 квітня 2020 року.

Фахівці з агенства США по міжнародному розвитку (USAID Ukraine)проводили дослідження результатів реформи. В рамках цього дослідження вони проаналізували роботу 163-х закладів та опитали 2108 пацієнтів, а також лікарів та головних лікарів медзакладів.

«Ці результати відкривають багато інсайтів про те, що саме змінилося за цей час на рівні первинної меддопомоги, а також в якому напрямку її потрібно надалі розвивати», – розповідає Яніна Соколова.

Журналістка наголошує на тому, що проект «Я, Ніна» та Фундація «ВАРТО ЖИТИ» підтримують впровадження медичної реформи у повному обсязі. Вони закликають Конституційний Суд України грунтовно підійти до розгляду питання щодо конституційності Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та взяти до уваги його суспільне значення.

Читайте також: В Україні продовжили карантин до кінця серпня

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024