Алергія передається у спадок: що треба знати про сезонну недугу

25 Квітня 2021, 16:23
Оксана Критюк 3439
Оксана Критюк

Близько 4% людей страждають на сезонну алергію. Особливого гостро ця недуга відчувається у період цвітіння рослин. 

Це алергічне захворювання, яке викликане рослинним пилком і характеризується гострими запальними змінами слизової оболонки дихальних шляхів та очей.

Чи можливо вберегтися від проявів алергії та чи можливо повністю позбутися недуги, журналісти видання Район.Медицина поцікавилися у лікарки-алергологині Волинської обласної клінічної лікарні Оксани Критюк. 


 

– Що таке алергія? Як багато людей мають алергічні реакції?

– Алергія – це імунна реакція організму на алерген. Алергени можна розподілити на такі групи:

  • Побутові (домашній пил, книжковий пил)
  • Епідермальні (хутро, пух, пір’я)
  • Пилкові (пилок рослин)
  • Харчові (будь-який харчові продукти, особливо молоко, яйця, морепродукти)
  • Інсектні (таргани, комарі, павуки)
  • Лікарські препарати

Кількість хворих на алергічні хвороби багато. ВООЗ навіть оголосили алергію хворобою 21 століття, за поширеністю вона займає четверте місце у світі після серцево-судинних патологій, новоутворів та травм.

Читайте також: «Сезонну алергію слід лікувати не в сезон», – алергологиня Оксана Критюк. ПОДКАСТ

– Як порадите «алергікам» жити у період цвітіння?

– Люди, які страждають на сезонну алергію, повинні зменшити перебування на дворі у ранні години (до 11 години), коли найбільша концентрація пилку у повітрі. Також можна використовувати маски та окуляри для запобігання потрапляння алергенів пилку на слизові оболонки очей та носу. Варто робити сольові промивання сльозової оболонки, обмежити провітрювання приміщень в ранкові години та робити вологі прибирання. При наявності проявів сезонної алергії потрібно звернутися до лікаря.

– Як алергія впливає на нюх?

– Якщо у пацієнта є прояви алергічного риніту (ускладнене носове дихання, свербіж носу, чхання), нюх може частково або повністю втрачатися.

– Чи можна вилікувати алергію назавжди?

– При правильному підході до діагностики та лікуванні можливо зменшити прояви хвороби до мінімальних та викликати тривалу ремісію. Хорошим способом лікування є алерген специфічна імунна терапія – це прийом алергенів, які провокують алергію. Імунна система перестає реагувати на цей алерген і не виробляє специфічний імуноглобулін. Цей метод лікування дає результат у 80%. Натомість антигістамінні та гормональні препарати працюють із симптомами алергії.

Читайте також:  Люди не п'ють без причини: нарколог Ярослав Коваленко про алкогольну залежність

– Алергія передається у спадок?

– Так. Якщо в обох батьків є алергічні прояви, у дитини ризик захворіти – 70%. Якщо один з батьків хворий на цю недугу, ризик складає до 40%. Зараз проводять дослідження про виявлення генів, які провокують розвиток алергічних хвороб.

– У якому віці алергія проявляється найчастіше? 

– Може з'явитися у будь-якому віці, але найчастіше проявляється в дитинстві.

– Як визначити на що саме у людини алергія, якщо вона, наприклад, проявляється у період цвітіння рослин?

– Якщо пацієнт має прояви сезонної алергії (чхання, кашель, сльозогінність, ускладнене носове дихання, напади ядухи), які повторюються з року в рік приблизно в один і той же період, то слід звернутися до лікаря алерголога, який проведе всі необхідні обстеження та допоможе визначити причинний алерген. Проводиться молекулярна алергодіагностика.

– Чи стрес може спровокувати розвиток алергії?

– Ні, розвиток самої алергічної реакції стрес не може викликати, оскільки алергія – це реакція імунної системи організму на певний алерген. Стрес може посилити прояви уже наявної проблеми.

Читайте також: Пацієнти знають, за що платять: як працює луцька стоматологія «Joker smile»

– Чи можна якось вберегтися від алергії?

– Людям, які схильні до алергічних реакцій, потрібно правильно облаштувати свій побут, своє помешкання, підібрати харчування та обмежити контакти з алергенами. Важливо не займатися самолікуванням, не вживати самостійно вітамінних препаратів, БАДів, препаратів на травах та антибіотиків. Таким чином можна вберегтися від алергії.

– Чи може один вид алергії спровокувати появу іншого?

– Так. Якщо в людини є одна алергія, ризик появи іншої – значно вищий. Імунна система вже готова реагувати на будь-які речовини і починає синтезувати імуноглобуліни. Часто є пацієнти, які мають алергію майже на все. Таке явище в медицині називають полі сенсибілізацією. При такому діагнозі пацієнт має бути особливо обережним і при появі будь-яких симптомів алергії повинен одразу звертатися за допомогою до лікаря.

– Які є методи діагностування алергії і коли найкраще робити алергопроби?

– Діагностувати алергію можна у будь-який час. Лікар збирає скарги та аналізи, проводить шкірні плік-тести (алергопроби), визначає рівень специфічних антитіл у крові та здійснює молекулярну алергодіагностику. При необхідності роблять додаткові обстеження: рентгенографію грудної клітки чи комп’ютерну томографію. Результат плік-тесту отримують за 15 хвилин. Тест можна робити на руці або на спині.

Протипоказаннями для проведення тестів є:

  • захворювання в період загострення, наприклад алергічна астма
  • прийом антигістамінних препаратів. Для об'єктивних результатів потрібно перестати приймати препарати на 7-10 днів
  • гормони – перерва прийому 2 тижні.

Діана КОСТЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024