Лікувати варикоз їдуть до Львова: у клініці Артема Чеховського оперують без розрізів

07 Квітня 2021, 12:41
Артем Чеховський 10492
Артем Чеховський

Нерідко варикозне розширення вен вважають косметичною проблемою та намагаються лікувати кремами. Насправді ж це –  захворювання, боротися із яким треба разом із лікарем.

Згідно зі статистикою, варикозною хворобою страждають близько 30% жінок та орієнтовно 20% чоловіків працездатного віку.

Однією з провідних у лікуванні цієї патології є «Клініка флебології Артема Чеховського» у Львові. Хворі вени тут лікують за допомогою лазерної абляції та біоклею. Слід зазначити, що ці методики львівські флебологи стали практикувати одними з перших у країні.


 

«Ми не лише лікуємо та оперуємо, а й займаємося навчанням фахівців. Багато хірургів із Волинської, Дніпропетровської, Хмельницької, Тернопільської областей, Закарпаття – учні нашої клініки. Насправді охочих вчитися – дуже багато, іноді фізично не можемо провести лекцію для всіх. Бо ж якщо одночасно запустимо 10 лікарів в операційну – не навчиться ніхто. Дотримуємося принципу, що краще вчити по одному, але пояснити доступно, дати можливість «набити руку», а не просто поспостерігати збоку», – коротко характеризує діяльність свого медзакладу Артем Чеховський.

Хто в групі ризику варикозної хвороби та у яких випадках слід негайно звертатися до лікаря, журналісти видання Район.Медицина поцікавилися у засновника клініки.

Читайте також: Пацієнти знають, за що платять: як працює луцька стоматологія «Joker smile»

– Пане Артеме, хто в групі ризику варикозної хвороби?

– В групі ризику варикозної хвороби перебувають люди, які мають спадковість, оскільки в 90% недуга передається з покоління в покоління, або через покоління.

Наступна група хворих – люди з надмірною вагою. Далі йдуть пацієнти з сидячою роботою, а також ті, хто веде малорухливий спосіб життя…


 

– В якому випадку людині варто йти до лікаря? Що повинно стати «дзвіночком» про те, що візит відкладати не варто?

– Є таке поняття, як синдром втомлених ніг. Візуально його не видно, але людині болять нижні кінцівки, важко рухатися, з’являються незрозумілі набряки… В такому випадку я б радив зробити УЗД-обстеження і переконатися чи це венозна проблема, чи неврологічна… Ось це має стати першим сигналом походу до лікаря – не сіточки, видуті вени.

– Чи існує профілактика варикозної хвороби?

– Варикоз поділяється на стадії. Є стадії варикозу, які можна профілактично підтримувати медикаментозно. А є такі, коли препарати вже «безсилі». Вони полегшують стан, але проблема нікуди не зникає і несе загрозу. Це стадія С2, коли вени видуваються, в них є застій крові, а це загроза, що судина може затромбуватися в будь-який момент. В таких випадках єдиний вихід – оперування.

Якщо в пацієнта немає можливості прооперуватися із певних причин, радимо купити компресійні панчохи, призначаємо медикаментозне лікування, пояснюємо, що існують обмеження щодо високих температур, не можна підіймати важкого, набирати власну вагу тіла…


 

– Знаю, що у вашій клініці використовують особливий метод оперування хворих вен. Розкажіть про нього, будь ласка.

– Це лазерна, або термічна, абляція – нині це найпопулярніший метод. Він – малотравматичний, робиться без розрізів через проколи під місцевим знеболенням.Лазерна енергія впливає на стінку вени і відбувається спочатку закриття простору, а потім її склерозування та зникнення. Хірург виключає з кровотоку тільки уражені ділянки. Без шкоди для організму кров перенаправляється по найближчих здорових судинах.

Читайте також:  Варикоз: правда та міфи про захворювання вен. ПОДКАСТ

Цей метод ми ще вдосконалили – робимо так звану тотальну лазерну абляцію. Ми не використовуємо додаткову склеротерапію чи мініфлебектомію – те, що підтягує вени.

Найсучаснішим методом у нашій клініці є біоклей. Це – дуже швидка операція, приблизно 10 хвилин, але наразі її можна застосовувати лише на найперших стадіях захворювання.

Біоклей – новітній метод лікування варикозу на ногах. Уколом ін’єкцію вводять у хвору судину, після чого біологічний клей, взаємодіючи з кров’ю, полімеризується та «склеює» стінки вени.


 

– Скільки часу триває реабілітаційний період після таких оперативних втручань?

– Реабілітації, як такої, немає. Операція триває від 30 хвилин до 1,5 години. Людина в той же день йде додому. Існують певні обмеження: перші сім днів після операції не можна підіймати більш як 12 кілограмів. Приймати гарячі ванни, чани, термальні басейни взагалі при  варикозі протипоказані. Сауни та бані дозволяємо приблизно за три  місяці після оперування. Потрібно якомога більше рухатися.

Після оперативного втручання ми одягаємо компресійні панчохи і людина повинна мінімум години ходити пішки. Це є профілактика тромбоутворень.


 

– Які акції діють для у вашій клініці для пацієнтів?
– Акції у нас діють сезонні. Зазвичай, як кажуть в народі, це акція «Від Романа – до Йордана», коли для всіх пацієнтів діє знижка 10-20% на лікування. Розмір скидки залежить від складності та вартості самої операції. Учасники АТО/ООС в нашій клініці обслуговуються повністю безкоштовно.

Більше інформації можна дізнатися безпосередньо на сайті клініки або на сторінці медичного закладу у фейсбуці.


 

Читайте також:  Підроблені ліки: що фальсифікують та як захиститися

Адреси клінік флебології Артема Чеховського та контакти

  • м. Львів, вул. Ген. Чупринки, 43 тел.: (097) 015-04-01, (093) 995-20-29
  • м. Тернопіль, вул. Коновальця, 21 (на базі клініки «Мій лікар»)тел. (067) 381-40-44, (066) 700-77-45, 51-21-51
  • м. Ужгород, вул. Другетів, 97 (на базі клініки «Естімед») тел. (095) 658-90-92
  • м. Червоноград, вул. В.Стуса, 32 тел. (097) 526-54-64, (03249) 4-24-14
  • м. Львів, вул. Гординських, 4 (бічна Коновальця) тел. (097) 015-04-01

Спілкувалася Марія МАРТИНЮК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024