Дзеркало організму: що треба знати про здоров'я ротової порожнини

20 Березня 2021, 13:35
Стоматолог Іван Ліпич під час огляду пацієтки 5119
Стоматолог Іван Ліпич під час огляду пацієтки

Стан ротової порожнини безпосередньо впливає на імунну систему людини.

Як свідчать дані Глобального дослідження глобального тягаря хвороб, яке проводили у 2016 році, половина жителів планети страждають на захворювання ротової порожнини. В Україні це показник суттєво вищий – близько 90%.

Про те, з якими проблемами найчастіше звертаються пацієнти, а також як запобігти тим чи іншим патологіям рота, журналісти інтернет-видання Район.Медицина розпитали у лікаря-стоматолога, власника стоматології «Garant Dental» Івана Ліпича.


 

– Іване Івановичу, здоров’я ротової порожнини – що охоплює це поняття?

– Здоров’я ротової порожнини – це не лише зуби без карієсу, а й ясна без запальних процесів, відсутність зубощелепних деформацій, деформацій зубного ряду – коли щелепи та зуби мають правильне змикання, цілісність зубного ряду – наявність всіх зубів, заміщені всі наявні дефекти.

Відсутність зубного нальоту та зубних відкладень, добрі контакти між зубами, без застрягань їжі між ними, а також чітке прилягання всіх конструкцій, якщо такі є – коронка, вкладка вінір… Немає опущення ясен біля зубів, що призводить до оголення коренів, збережений зв’язковий апарат зубів: вони стоять міцно і не мають патологічної рухомості.

Читайте також: Spina bifida: що треба знати про рідкісне захворювання

Важливою є відсутність всіх патологічних утворень на слизовій оболонці ясен. Все це, на мою думку, пов’язане і формує здорову ротову порожнину.

– Існує ціла група захворювань ротової порожнини. Які наразі є найпоширенішими серед ваших пацієнтів?

– Якщо брати захворювання порожнини рота, то ми можемо їх поділити на захворювання твердих і м’яких тканин, які теж своєю чергою діляться на гострі та хронічні. Вони проявляються як окремі захворювання та як наслідок прояву системних захворювань.

Рот – це таке собі дзеркало нашого організму, тому інколи щоб зрозуміти, чи все в людини добре на загальному рівні,  достатньо побачити стан порожнини її рота.

Читайте також: Лікування зубів під час карантину: чи варто відкладати похід до стоматолога. ПОДКАСТ

На першому місці серед хвороб є захворювання твердих тканин зуба – карієс та ускладнення, до яких він призводить: пульпіт, періодонтит. Досить багато пацієнтів звертається з патологією пародонту – тканин, що оточують зуб, внаслідок чого буває кровотеча під час їжі та чищення зубів, а також неприємний запах з рота. Іноді це призводить до втрати абсолютно здорових зубів.

Іноді зустрічаються захворювання слизової оболонки – лейкоплакія, передракове захворювання. Здебільшого ця патологія зустрічається у людей, що палять.

– Що спричиняє ті чи інші захворювання порожнини рота?

– Зазвичай, недбалість до свого здоров’я, яка проявляється як в роті так і на загальному рівні. Основною причиною захворювань є все ж бактеріальний фактор.

Причиною множинних карієсів стає погана гігієна, надмірне споживання цукру, не якісна вода, стреси, падіння реактивності організму. Часті хейліти або герпетичні висипки свідчать про те, що потрібно більше приділити увагу своєму імунітету і підняти загальну реактивність організму.


 

– У яких випадках не можна відкладати візит до стоматолога?

– Перш за все, це випадки, коли є гострі болі та набряк. Це зазвичай свідчить про особливу серйозність проблеми і якщо «закидатись» знеболюючими, можна «загриміти» в щелепно-лицеве відділення. Решту випадків можна обговорити зі своїм лікарем телефоном чи на особистій консультації. Але завжди варто пам’ятати: що більше зруйнований зуб, а пацієнт якомога далі відтягує візит, то складніше і дорожче буде виправити ситуацію, а інколи навіть неможливо.

Читайте також:  «Донбаський синдром»: на Рожищенщині хочуть облаштувати центр реабілітації атовців

– До яких наслідків надалі може призвести, скажімо, не пролікований карієс, захворювання ясен?

– Ускладнений карієс – це зазвичай мінімум +1 візит до лікаря, якщо ми говоримо про пульпіт. Плюс кілька додаткових візитів, якщо говоримо про періодонтит. А це все час, фінанси і втрата твердих тканин, які інколи буває відновити неможливо.

При несвоєчасному відновленні цілісності зубного ряду – деформація зубних рядів та зміна положення окремих зубів. Дуже  популярними зараз стали ортодонтичні послуги – це ціна того, що батьки не лікували дітям молочні зуби.

Якщо ж говорити про захворювання ясен, то вони рідко проявляються як окреме захворювання, в більшості випадків це наслідок чогось, організм хоче про щось нам повідомити і добре коли ми звертаємо увагу на цей меседж. Мені шкода людей, які приходять із захворюваннями пародонту і в них проблеми з неприємним запахом з рота, кровоточивістю ясен. Найгірше те, що це все можна лише стабілізувати, а от вилікувати наразі практично не реально.

Хворобами ясен займається окремий вузький спеціаліст – лікар пародонтолог.

Чи можливо уникнути всіх цих проблем та що для цього потрібно робити?

–Потрібно один раз на пів року відвідувати стоматолога, дбати про гігієну рота, доглядати за зубами та яснами, укріплювати загальний соматичний стан організму… Все це дозволить звести витрати часу та фінансів до мінімуму на обслуговування ротової порожнини. Зрештою, ще Микола Іванович Пирогов, іменем якого названий університет у Вінниці, сказав, що «майбутнє належить медицині профілактичній». Тому варто пам’ятати, що будь яка хвороба лікується значно простіше і швидше на початковій стадії.

Спілкувалася Марія МАРТИНЮК

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024