Депресія, меланхолія, психоз: як розпізнати небезпечний стан після пологів

17 Лютого 2021, 12:29
Фото ілюстративне 4779
Фото ілюстративне

Близько 20% породіль страждають на післяпологову депресію. Симптоми можуть починатися як в перші дні після народження дитини та продовжуватися до семи місяців. 

Із депресією, меланхолією та психозом стикаються жінки з різних країн та різних соціальних верств. 

Яка різниця між цими трьома станами та як розпізнати проблему, журналісти видання Район.Медицина запитали у лікаря психіатра, завідувача жіночого психіатричного відділення №10 Волинської обласної психіатричної лікарні Сергія Вахно.

Сергій Вахно
Сергій Вахно

«Післяпологові розладами – ширші, ніж післяпологова депресія. Розрізняють материнську меланхолію, післяпологову депресію та психоз», – наголосив лікар.

Кожен зі станів відрізняється перебігом, симптомами та лікуванням. 

Материнська меланхолія: прояви та причини виникнення

З третьої доби після пологів жінки переживають «материнську меланхолію» (baby blues), під час якої відчувають пригніченість, роздратування, плаксивість, втому та внутрішню нестабільність. Згідно зі статистикою, материнську меланхолію відчувають від 30 до 80 відсотків жінок. Здебільшого меланхолія зникає самостійно. 

Читайте також:  Здорове харчування може зашкодити: причини та симптоми орторексії

«Взагалі вважається, що материнська меланхолія –це цілком нормальний стан, який спричинений гормональними змінами та стресом», – каже Сергій Вахно. 


Проте слід зазначити, що материнська меланхолія це не маніпуляція та не примхи, а результат тривалого стресового стану, моральної втоми та гормональних змін під час вагітності та після пологів. 

Хто у зоні ризику? 

  • Жінки, які народжували вперше 
  • Жінки, у яких до пологів були депресивні стани 
  • Жінки, які страждали від передменструального дисфоричного розладу. Тобто перед менструацією у них розвивалася сильна депресія, з'являлася дратівливість і напруга.

Післяпологова депресія

Депресія після пологів виникає на 2-8 тижні після народження дитини.  Цей стан переживаються від 10 до 20% породіль.  

Симптоми післяпологової депресії:

•    Пригнічений настрій або значні зміни в настрої
•    Плаксивість
•    Байдужість до дитини
•    Небажання спілкуватись з родиною або друзями
•    Втрата апетиту або навпаки – жінка їсть значно більше, ніж раніше
•    Проблеми зі сном  і  втома
•    Роздратованість або напади злості
•    Самозвинувачення 
•    Думки, які можуть нашкодити дитині та самій жінці

Про свій досвід післяпологової депресії журналістам Район.Медицини анонімно розповіла лучанка, яка пережила подібний стан.

«Я почувалася жахливо: не хотіла бачити дітей, чоловіка і родину. Відчувала огиду до себе, нічого не хотілося...», –  зізналася жінка. 

Лучанка додала, що рідні зовсім не підтримували її. До того, вважали її стан примхою та егоїзмом. Жінці вдалося побороти післяпологову депресію дома, повернутися до нормального життя допомогли турбота та уважність чоловіка. 

Як зазначив Сергій Вахно, деякі породіллі потребують стаціонарного лікування. Існує два шляхи подолання депресії: антидепресанти та психотерапія. 

«При появі будь-яких тривожних симптомів треба звертатися до лікарів», –  порадив психіатр. 

Медик зауважив, що ознаки післяпологової депресії виявляють також у чоловіків і навіть у прийомних батьків. 

Хто у групі ризику:

•    Жінки, які ще до пологів переживали депресивні та тривожні розлади
•    Жінки, які мають двоє та більше дітей: це вище психологічне та фізичне навантаження, що частіше спричиняє депресію
•    Молоді породіллі більш схильні до розвитку депресії, а нижчі показники у жінок віком 31-35 років
•    Жінки, яким бракує соціальної підтримки. Такі породіллі стикнулися із проблемами у шлюбі,  втратою близької людини або самотністю.

Ризик виникнення післяпологової депресії може підвищити кесарів розтин. Діагностувати ж післяпологову депресію може лише медичний працівник. Проте навіть лікарі стикаються із труднощами діагностики. 

«Складно поставити цей діагноз через те, що жінок  надто рано виписують із пологового. А симптоми депресії з’являються пізніше. Гінекологи не завжди звертають увагу на психологічний стан жінки та її емоції, частіше фокусуються на фізичному стані», – наголошує психіатр. 

Читайте також: Підроблені ліки: що фальсифікують та як захиститися

Післяпологовий психоз

«Я проводжу психіатричні експертизи: оцінюю стан людей у період скоєння злочину. Стикаюся  із ситуаціями, коли жінки вбивають власних дітей, бо страждають від післяпологового психозу», – розповів психіатр. 

Як зазначив Сергій Вахно, післяпологовий психоз – це вкрай небезпечний стан. Жінка із цим розладом потребує термінової госпіталізації, а також комплексного медичного обстеження і психіатричного лікування. 

«Післяпологовий психоз зустрічається відносно рідко – від 1 до 2% на 1000 народжень. Проявляється, здебільшого, на 14 день після пологів», – розповів психіатр. 

Читайте також: Правда та міфи про вагітність в умовах пандемії. ПОДКАСТ

Симптоми післяпологового психозу:

  • Марення  
  • Галюцинації 
  • Дезорганізація думок 
  • Пригніченість  і поганий настрій 
  • Суїцидальні настрої

Небезпечною особливістю післяпологового психозу є «ртутна зміна симптомів» та думки про самогубство. 

«Симптоми то з’являються, то зникають. Тому треба бути обачними і уважними.  В одну мить жінка може нормально почуватися, а за кілька днів страждати від жахливих нав’язливих думок і галюцинацій», – розповів психіатр. 

Для лікування післяпологового психозу необхідна медикаментозна терапія та нагляд лікарів.

Сергій Вахно наголошує, що, аби запобігти післяпологовим розладам,  неабияк важливо слідкувати за станом жінки, обстежувати її здоров’я, проявляти турботу та уважність.  


 

Олена ШИЛІК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024