Вакцинація для нації, або знайомство українки з Moderna

30 Січня 2021, 12:21
Вакцинація/фото ілюстративне 4230
Вакцинація/фото ілюстративне

У сусідній Польщі вже місяць, як вакцинують людей від коронавірусу.

Дехто з людей отримує щеплення вже вдруге. Йдеться про пацієнтів групи «зеро» (працівники медзакладів, лабораторій  і установ санепідемслужби), а з 25 січня почали вакцинувати сеньйорів – осіб 80+. 

Як відбуваються щеплення, що для цього потрібно, чи багато охочих вакцинуватися серед поляків,  дізнавався Район. Закордон.

Для того, аби отримати першу дозу вакцини (за 28 днів – друга), потрібно в першу чергу зареєструватися. Зробити це можна за безкоштовним телефоном 989, через інтернет-картку пацієнта (на вебсайт Patient.gov.pl), електронну форму, яка доступна на вебсайт, пов'язаних з Міністерством охорони здоров'я, у лікарнях, де проводять щеплення.

Читайте також: COVID-19: як діють вакцини проти коронавірусної інфекції

Підтвердженням успішної реєстрації є смс-повідомлення із зазначеними датою, часом і місцем проведення вакцинування.

Особи 18-69 років поки що лише мають можливість офіційно заявити про своє бажання бути защепленими. В майбутньому, коли настане черга конкретної вікової або професійної групи, вони отримають електронне скерування на вакцинацію.

          Довідково:

  • Клінічні дослідження препарату Moderna (США) закінчили у грудні 2020 року із заявленою ефективністю 94,5 %. Із 30 тис. піддослідних заразилося 95, з них 90 були в групі плацебо. Вакцина компанії Moderna має назву «mRNA-1273», її вводять двічі з інтервалом у 28 днів. Ця вакцина може забезпечити імунітет на три місяці. 
  • Вакцина Moderna повинна зберігатися при -20 градусах Цельсія, що є менш складним, ніж вакцина Pfizer / BioNTech, яка повинна зберігатися при -80 градусах.
  • Вакцина Moderna виробляється у двох місцях: у США та у місті Вісп, Швейцарія. 
  • У Європі вакцини зберігаються в одному центрі, але його точне місцеперебування не розголошують.

Вакцинують у багатьох польських містах, у великих і маленьких поліклініках, амбулаторіях, в приватних і державних медзакладах. Станом на 28 січня,  щеплення проти коронавірусу отримали вже 1,8 мільйона поляків, понад 2 тисячі доз вакцин утилізували. З них – 1,5 тисячі вакцин зіпсували через погану організацію процесу вакцинації. Тобто, особа зареєструвалась на певні години, але з якихось причин не з’явилася.

150 тисяч поляків отримали вже другу дозу вакцини, а 850 тисяч – першу. Негативні побічні реакції від вакцини зафіксували у 494 випадках. Двоє людей старшого віку, незадовго після вакцинації, померли. Лікарі стверджують, що причиною смерті стали численні захворювання, а не саме щеплення.

Наразі поляків вакцинують вакциною Moderna, з середини лютого будуть вакцинувати вакциною фірми Pfizer. 

Вакцинуватись люди приходять на конкретні години. Спочатку перевіряють усі наявні документи, заповнюють анкету (запитання на кшталт: чи наразі хворієте, маєте нежить, останні кілька днів хворіли на інфекційні захворювання...). Затим людину оглядає лікар (особливо літніх), потім – вакцинація.

Після отримання вакцини людина повинна 15 хвилин залишатися під наглядом медиків. Якщо все добре, вона отримує скерування на наступну вакцинацію через 28 день.
Немає поспіху, шуму, натовпу. Все проходить дисципліновано, спокійно і злагоджено. У деяких містах організували доїзд літніх людей до місць вакцинації. Допомагають у цьому волонтери, рятувальники, поліція. 

Читайте також: Підроблені ліки: що фальсифікують та як захиститися

Поляки до процесу вакцинації віднеслися відповідально. Все менше серед них коронаскептиків, все більше тих, хто розуміє, що вакцина – реальний шанс вгамувати небезпечний вірус і повернутися до нормального життя. Якщо наприкінці минулого року про бажання вакцинуватися заявляли лише 17 відсотків поляків, то нині ЗМІ кажуть, що охочих защепитися – понад 40 відсотків.  

Довідково:

  • Вакцина BNT162b2, створена у співпраці фармкомпаній Pfizer (США) і BioNTech (Німеччина), за даними виробника має ефективність 95 %. З 43 тис. вакцинованих захворіло 170 осіб, при цьому 162 хворих були з групи плацебо.

Наразі питання щеплення в Польщі політизували. Уряд має дещо «зв’язані» руки, бо держава знаходиться в ЄС і всі закупи вакцини має погоджувати з ними. Своєю чергою опозиційні політичні сили звинувачують уряд у бездіяльності і непоспіху у щепленні поляків.

Нещодавно уряд відмовився від 9 мільйонів доз вакцини Pfizer і 6 мільйонів доз Moderna. Чому? Версій чимало, але конкретних пояснень немає. Проте, згідно із зобов’язаннями перед ЄС, Польща має до квітня вакцинувати понад 3 мільйони людей. 

Стосовно вакцинації українців та представників інших країн, які живуть і працюють на території Польщі, говорити рано. Польський уряд заявив однозначно – в першу чергу поляки, а далі буде видно. 

Щоб «втиснутись» поза чергою на вакцинування, наразі навіть немає мови. 

Читайте також:  Україна закупила китайську вакцину від коронавірусу Sinovac: що з нею не так і чи будуть інші

У Польщі в перші дні вакцинації виник скандал через те, що кілька відомих людей отримали препарат поза чергою. На нульовому етапі, який у країні розпочався 27 грудня, вакцину мали отримати насамперед медики. Проте про свій перший укол, не криючись, розповіли актори Крістіна Янді, Марія Северин, Віктор Зборовськи, а також колишній польський віцепрем'єр-міністр, а нині – депутат Європарламенту Лешек Міллер.

Ще й досі до кінця невідомо, як це сталося. Керівництво Варшавського медичного університету заявило, що крім вакцин, призначених виключно для медичних працівників, вони отримали кілька сотень доз препарату від державного управління матеріальних резервів. Деякі з них вкололи сім'ям лікарняного персоналу, пацієнтам лікарень, а також 18 знаменитостям, які погодилися просувати кампанію вакцинації. Проте в управлінні матеріальних резервів усе це заперечили. 

Згодом, в університеті провели перевірку на предмет розподілу вакцин, а керівнику закладу урядовці порадили написати заяву на звільнення. 

Після скандалу майже всі ЗМІ кинулись «соромити» вакцинованих без черги. Дехто зрозумів, покаявся і попросив пробачення. Втім, були й такі, що не вбачали у цьому якогось злочину.

На початку січня стало відомо, що за «свідоме порушення правил Національної програми вакцинації» урядовці мають усі підстави, аби оштрафувати університет  на 250 тисяч злотих. Згодом міністр охорони здоров’я Адам Недзєльський заявив, що  сума штрафу може бути значно більшою.

До речі, зараз наближається час, коли ці «зіркові позачерговики» мали б отримати другу дозу вакцинації. Чи отримають – невідомо.

 

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА
 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024