Купання на Водохреща: користь чи шкода для здоров'я

18 Січня 2021, 20:12
5261 Джерело: Твоє місто

Протягом останніх років користується популярністю звичай купатися в ополонці на Водохреща. Люди вірять, якщо зануритися в цей день у крижану воду – рік мине без хвороб.

Наскільки купання в холодній воді є корисним для здоров'я та як правильно занурюватися в ополонку, журналісти видання Район.Медицина поцікавилися у лікарки-терапевта, сімейної лікарки Мар'яни Дмитрук.

– Пані Маряно, чи корисне для організму купання в крижаній воді?

 Холодною вважається вода температурою нижче 15 градусів, а у відкритих водоймах у зимовий період її температура зазвичай  становить 0 – 5 градусів. Позитивні ефекти від купання у холодній воді були виявлені давно. Наразі вважається, що часте загартовування у холодній воді допомагає зменшити кількість гострих вірусних захворювань. Людина хворіє менше, недуга протікає легше, симптоми також менше проявляються. Покращуються адаптаційні властивості організму до стресу, оскільки підвищується рівень стресових гормонів (адренокортикотропного гормону, тиреотропного гормону, кортизолу та катехоламінів).

Дослідження показали, що плавання в холодній воді супроводжувалось значним зниженням  тиску та зменшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Також це позитивно впливає на метаболізм інсуліну.

1
Мар'яна Дмитрук
Мар'яна Дмитрук

 

В осіб, які загартовуються плаванням у холодній воді, спостерігалась підвищена чутливість до інсуліну та зниження інсулінорезистентності.  Також плавання у холодній воді має позитивний вплив на загальне самопочуття. Воно допомагає зменшити рівень втоми та напруги, покращити пам’ять та настрій. Зимове плавання зменшує біль та запалення  при хронічних захворюваннях.

– Як правильно підготувати організм до занурення в ополонку на Водохреща?

– Підготовка до зимового купання  має розпочатись як мінімум за декілька тижнів до запланованого занурення. Потрібно адаптувати організм, поступово зменшуючи температуру води. Наприклад, знижувати температуру води на 1 градус раз на декілька днів.

Також варто подумати про обов’язкову присутність  людей, які б могли   надати своєчасну допомогу тому, хто купається у відкритій водоймі. Купання в холодній воді несе численні ризики навіть для людей із великим досвідом.

Читайте також: Підроблені ліки: що фальсифікують та як захиститися

– Яку шкоду може принести купання у холодній воді незагартованому організму?

– Існує ризик швидкої смерті через холодовий шок. Переохолодження тіла супроводжується тремтінням, швидким серцебиттям, пришвидшеним  диханням. Згодом виникає дезорієнтація, спантеличення, порушення м’язової координації,  втрата пам’яті, розвиток серцевих аритмій, порушення кровопостачання шкірних покривів, порушення свідомості.

Зазвичай для розвитку гіпотермії у здорової дорослої людини необхідно понад 30 хвилин, проте на цей час впливають рівень адаптації, будова тіла, наявність супутніх захворювань тощо. У людей із захворюваннями серцево-судинної системи існує високий ризик розвитку аритмій або життєво небезпечних станів.

Цього року великі скупчення людей у місцях купання створюють додаткову небезпеку в умовах пандемії COVID-19.

– Чого не можна робити перед зануренням в ополонку?

– Перед купанням категорично заборонено вживати алкоголь. Слід завчасно поїсти, перед зануренням зробити невеличку розминку, розігріти тіло. Взуття, у якому підходите до води, повинне бути зручним та неслизьким. Неподалік водойми мають бути напоготові сухі рушники та одяг.

Читайте також: Правда і міфи про причини порушення зору

– Вийшовши з води, як правильно людині зігрітися?

– Після купання у холодній воді потрібно одразу витерти тіло рушником та одягнутись у сухий одяг, можна зробити зарядку або легкі фізичні вправи, що покращити циркуляцію крові та відновити температуру тіла. У випадку переохолодження (температура тіла нижче 35 градусів), зазвичай цього достатньо, щоб відновити температуру. Якщо температура тіла знижується нижче 35 градусів, необхідна госпіталізація в стаціонар для постійного контролю життєвих показників та відповідного лікування шляхом внутрішньовенних інфузій.

Спілкувалася Марія МАРТИНЮК

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024