Платна медицина в Україні: чому варто звернути увагу на ринок приватних медпослуг

28 Грудня 2020, 20:30
Марина Мармеладзе 3880
Марина Мармеладзе

Згідно з нормами Конституції України, кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Українці звикли, що медицина у країні офіційно безкоштовна. Проте подвійні стандарти існують і досі: за лікування платити не потрібно, але варто віддячити лікареві особисто.

Які справжні реалії української медицини й чи повинні пацієнти платити, на п’ятому West Media Forum розповіла голова правління Центру моделювання комунікації Марина Мармеладзе. Поради спікерки записали журналісти Район.Медицина.

Медицина – це тригерна та складна тема. В Україні досі існують подвійні стандарти: чимало громадян хочуть безкоштовної медицини та проводжують «дякувати» лікарям грішми. 

Читайте також: Дашборди Національної служби здоров'я: як користуватися та чим вони корисні

«Погодьтеся, усі ми є пацієнтами. Медицина нас часто не задовільняє. Ми скаржимося на роботу системи охорони здоров'я. Ми скаржимося на безплатну медицину, яка, по факту, є платною. Ми вважаємо себе обманутими. Ми завжди платимо гонорар лікарю і купуємо ліки навіть у безплатній медицині», – розповіла спікерка.

В Україні провели опитування щодо медичної сфери: майже 60% опитаних відповіли, що медицина в Україні має бути частково платною, частково безплатною, 33% – за повністю безплатну медицину, 5% – за повністю платну. Це результати опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Читайте також: Клятий раціоналіст: ютубер Артем Албул розповів, як руйнувати міфи

Формат повністю безплатної медицини більше підтримують літні люди, мешканці з низьким матеріальними доходом і жителі сіл, кажуть соціологи. 18% радше задоволені проведенням медреформи, 64% радше незадоволені, 13% нічого не знають про це. Більшою мірою проведенням реформи задоволені молодь, більш забезпечені й ті, хто частіше відвідують сімейного лікаря (84% обрали свого сімейного лікаря, 16% – ще ні).

За останній рік 19% опитаних кажуть, що робили подарунки (алкоголь, цукерки, білети на концерт тощо) або грошові внески чи пожертвування за лікування, 30% не робили таких подарунків. Половина опитуваних не відвідували лікаря за останній рік.

Під час виступу Марина Мармеладзе звернула увагу на дві проблеми: політичну та комунікаційну.

Політикам чи депутатам складно поговорити з людьми про те, що медицина не може бути безкоштовною. Комунікаційникам теж не зрозуміло, як пояснювати населенню, що медицина вже не може бути безкоштовною.

Читайте також: Фейки про коронавірус: як та чому вони виникають

Вона вважає, що для ефективної комунікації з населенням необхідно проводити психосемантичні дослідження. Вони не мають нічого спільного з маніпуляцією. Натомість допомагають зрозуміти, яким чином формувати меседжі, щоб навіть такі непопулярні теми було легше зрозуміти. Такі досліджені ще не є популярними в Україні. 

«Я би загадала у Діда Мороза провести таке психосемантичне дослідження, щоб зрозуміти, як безболісно донести людям про ті реалії,  які у нас зараз є. Це тема платної медицини.  Адже вимагати безкоштовне від держави – це шлях в нікуди. Це неможливо», – зізналася експертка. 

Читайте також: «Лікарі повинні вимагати підвищення зарплатні», – погляд журналістки на медичну реформу

***

Заходи відбулися за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації

Олена ШВИДНЮК

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024