Варикоз: правда та міфи про захворювання вен. ПОДКАСТ

14 Грудня 2020, 17:25
Андрій Романчук 6900
Андрій Романчук

Наявність видимих змінених вен нижніх кінцівок, синдром «важких ніг», набряклість стають частими причинами звернення до лікаря. Це – одні з перших симптомів варикозної хвороби.

Про причини появи цієї недуги, а також методи боротьби з нею в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 на радіо CiD fm розповів  хірург-флеболог клініки флебології Артема Чеховського, хірургом відділення ургентної хірургії Луцької міської клінічної лікарні Андрієм Володимировичем Романчуком.

Розмову з лікарем також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

 Пане Андрію, наскільки нині варикоз є актуальною темою?

– Насправді, варикоз завжди був актуальною темою. Мабуть, ще тоді, коли людина стала на дві ноги, пішло перевантаження на вени нижніх кінцівок і почалися прояви хвороби. Зараз у більшості робота сидяча, а тому навантаження на вени нижніх кінцівок росте, а хвороба прогресує.


 

 Це, в більшості випадків, жіноча чи чоловіча хвороба?

– Ця хвороба обох статей, але вражає частіше жінок, бо вагітність – один з факторів ризику варикозу. Жінок звертається орієнтовно 60%-70%, а чоловіків – 30%-40%.

 Спадковість впливає на хворобу?

– Так, основний і він великий у багатьох людей. Приблизно 30%-40% людей в світі мають схильність до варикозу. Передається не сама хвороба, а схильність до неї. Причинами є тривала сидяча чи стояча робота, важкі фізичні навантаження, надмірна маса тіла, вагітність і пологи.

 Люди якого віку в групі ризику?

– Зараз взагалі хвороба молодіє, іноді навіть діти звертаються у 14-15 років з проявами варикозу. Це більше залежить від способу життя, бо людство прогресує, спосіб життя міняється на малорухливіший. Група ризику – це жінки, особливо вагітні, чоловіки, які постійно перенавантажуються чи люди з надмірною масою тіла.

Читайте також: Дитячі хвороби на першому році життя. Причини, симптоми, поради педіатра. ПОДКАСТ

– Назвіть перші симптоми варикозу. Коли варто йти до лікаря? На що варто звернути увагу?

– Якщо в родині є випадки варикозу, то варто зробити УЗД-дослідження нижніх кінцівок. Перший симптом – це важкість, коли ноги швидко втомлюються. Також проявом є поява судинних сіточок, зірочок. Будь-яка нелікована хвороба буде прогресувати.

 Що викликає варикозне розширення вен?

– Спадкова схильність до ламкості клапанів та перенавантаження.

 Як проявляється ця патологія.

– Спочатку появляється втомлюваність і судинні зірочки. Ще проявом можуть бути нічні корчі. Далі вже починається розвиток самого варикозу: набряки, особливо в ділянках гомілково-ступневих суглобів, поява більших вен, які ніби вилазять із середини. При подальшому прогресі появляються трофічні зміни шкіри – світло-коричневі плямки, які з часом чорніють, а потім на їх місці утворюються трофічні виразки, які не заживають, поки не ліквідувати причину. При варикозі відбувається застій крові, через це виникають набряки, болі, важкість.

 Чи небезпечний варикоз, зокрема для вагітних?

– Так, для вагітних він небезпечний. Я б порадив їм, якщо в сім’ї є варикоз, не чекати поки він вилізе. Якщо під час вагітності вени почнуть вилазити, ламатися, потім вони вже не стануть здоровими. Під час вагітності краще купити панчохи і ходити в них, ніж потім лікувати варикоз.


 

 Які наслідки може мати несвоєчасне лікування варикозу?

– Прогресування хвороби: від набряків до трофічних виразок. Найнебезпечніший наслідок – тромбоутворення. Хворі вени мають дуже великий діаметр, кров там рухається дуже повільно, а отже загусає. Тромби бувають фіксовані, які добре вчепилися до стінки судин і не сидять на місці, а флуктуючі тромби погано причіплені до стінки судин, можуть відірватися.

 А що таке трофічні виразки?

– Останні стадії протікання варикозної хвороби. Це рани, найчастіше в нижній третині гомілки, які тривало не заживають. Їм передують трофічні зміни шкіри, тобто шкіра спочатку світло сіра, потім коричневіє, і відкриваються трофічні виразки. Їх причина у постійному лімфовенозному застої в нижніх кінцівках,  там постійно залишаються токсини, не доходять нормально живильні речовини, і здатність шкіри до загоєння різко знижується. Від народної медицини воно не заживає, поки не ліквідувати варикоз.

 Варикозна хвороба піддається повному лікуванню?

– Так. Хворі вени можна забрати, після чого відновлюється нормальна циркуляція крові. Можливо, плями на ногах, трофічні зміни уже не зникнуть, але можуть висвітлитися.

Читайте також: Псоріаз та екзема: правда і міфи про лікування шкірних захворювань.ПОДКАСТ

 Варикоз може повернутися?

– Може, адже різні методи лікування дають різний відсоток рецидиву. Щоб цього не було, я у своїй клініці дивлюсь за пацієнтом цілий рік.

 У яких випадках варикоз можна вилікувати медикаментозно, а коли потрібно хірургічне втручання?

– Медикаментозно варикоз неможливо вилікувати. Його можна стримати за допомогою компресійного одягу, приймати венотоніки чи робити перев’язки при трофічних виразках. Венотоніки діють на здорові вени, але не на вже хворі.

 Чи застосовують малоінвазивні методи у флебології?

– Так. Ми всі хворі вени шукаємо за допомогою ультразвуку, і вся операція відбувається під ультразвуковим контролем. У мене постійно в лівій руці знаходиться датчик ультразвуку, хворі вени знищуємо спеціальним лазерним апаратом. Лазер – це інструмент. Методи роботи з лазером різні: можна зробити розрізи в паху, маленькі розрізи нижче коліна, тобто за специфікою, якою працюю я, то ми не робимо жодного розрізу, все робиться через маленькі проколи.


 

 Скільки триває реабілітаційний період після малоінвазивних операцій?

- За нашою методикою, реабілітаційного періоду як такого взагалі немає. Людина після операції може відразу встати та йти. Єдине обмеження – тиждень не піднімати нічого важчого, аніж 12 кілограмів. Також після операції важливо годинку походити. Операціє триває від 30 хвилин до 2,5 годин, залежно від складності.

 Ця процедура – дороговартісна?

– Це залежить від об’єму роботи.

 Чи правда, що з часом деякі варикозні симптоми можуть повернутися?

– Дуже важливо після операції, щоб людина не набирала вагу тіла, адже це спричиняє більше навантаження на судин, а здорові вени перенавантажуються, можуть не витримувати цей тиск і теж ламатися.

 Якщо після оперування варикоз повторився знову, слід готуватися до наступного втручання чи можлива амбулаторна терапія?

– Якщо після класичної операції варикоз повторився, то потрібно заново все робити. Класичні методики не дають 100% гарантії, що не буде рецидиву, тому що такі операції робляться під контролем ока. Під ультразвуком можна знайти всі хворі вени і частини.

 З вашої точки зору, варикоз можна побороти народними методами медицини?

– На жаль, ні. Масажування, звісно, полегшує стан, так само як і контрастний душ, але не виліковує.

 У яких випадках людині потрібна консультація флеболога? Чи потрібно приходити для профілактики?

– Достатньо один раз у кілька років. Не обов'язково щороку ходити, якщо з ногами все в порядку. Якщо на періодичному огляді з'явилися зміни, тоді потрібно щось робити.

Читайте також: Цукровий діабет: вирок чи просто діагноз. ПОДКАСТ

 Чи реально попередити варикозну хворобу?

– Єдина профілактика – це рух. Якщо сидячий спосіб життя, підіть в спортзал, це не займе багато часу і допоможе не набирати зайву вагу. Також попередити хворобу можна прийомом венотоніків, курсами приймати препарати, які будуть укріпляти стінку вен. Такі препарати може підібрати лікар.

Запитання від слухачів

 Я на п’ятому місяці вагітності, почався варикоз. Що робити, аби уникнути ускладнень? Які ліки безпечні для мене?

– Обов'язково піти у найближчу медтехніку та підібрати панчохи. Вони підбираються індивідуально, за замірами ноги. Якщо вам пропонують їх підібрати на око чи по зросту – не беріть, обов'язково повинні бути заміри, і вони повинні бути другого класу компресії. Їх носити потрібно весь день, в них народжувати дитину, а також носити після пологів. Після вагітності варикоз можна видалити операційно, доведеться тільки на 24 години обмежити дитину від грудного годування.

 Чи правда, що лікувати варикозне розширення вен варто ще на етапі планування вагітності?

– Так, якщо у вас є варикоз, то під час вагітності він «розцвіте буйним цвітом». Кожна вагітність – це новий стрес для вен. Якщо є варикоз, його краще позбутися перед вагітністю.


 

 Нещодавно помітила сіточку з дрібних вен на ногах. Дуже люблю ходити на підборах. Чи могло таке взуття спровокувати проблему? Чи означає це те, що в мене почав розвиватися варикоз?

– Якщо є схильність до варикозу чи сам варикоз, то ходити на каблуках не бажано, або хоча б ними не зловживати, адже відбувається перенавантаження кровотоку. Якщо з'явилися зірочки,  потрібно зробити УЗД та прийняти рішення.

 Я давно страждаю варикозним розширенням вен, а операції боюся. Які мазі чи таблетки використовувати, аби хвороба не прогресувала?

– На жаль, вони не допоможуть. Підберіть собі компресивну панчоху, якщо боїтеся операції. Сьогодні операції відбуваються з мінімальним втручанням і не впливають на ваш розпорядок дня, робляться під місцевим наркозом, а опісля, майже одразу, можна повернутися до нормального ритму.

 Маю стоячу роботу і дуже боюся варикозу. У родині всі жінки страждають на нього. Як зарадити його появі?

– Бажано щогодини робити перерву та рухатися. Варто більше ходити, а також періодично носити компресійні панчохи.

– Набряки ніг – це перша «ластівка» варикозу?

– Набряки ніг – симптом багатьох хвороб. Можуть бути проблеми з нирками, серцем, лімфатичною системою, венозною системою. Потрібно розбиратися у кожному крему випадку. Сказати, що це точно варикоз неможливо.

Правда чи міф

– Варикоз – хвороба безневинна, наші бабусі роками з ним ходили, шкоди він не несе.

– Іноді чую таке від пацієнтів. Так, одні ходять з ним, а деякі приходять і кажуть: «У мене дід помер від варикозу». Людина ніби живе нормальним життям, але ніхто не застрахований від випадків тромбофлебіту і смерті.

 Варикозу можна позбутися лише хірургічним шляхом.

– Якщо мається на увазі класична хірургія, тобто з розрізами, то це не правда. Малоінвазивна хірургія – це теж операція, але немає жодного розрізу скальпелем. Я вважаю, що з часом класична хірургія повністю відійде, так само сталося з лапароскопічною хірургією, яка витіснила повністю класику.

 Варикоз лікують п’явки та бджоли.

– Не лікують. П’явки викликають зниження згортання крові, тобто вони ніби розріджують кров, але ж вени вони не лікують. На місцях варикозу після п’явок виникає рана, яка кровоточить і виглядає страшно.

 У зрілому віці варикоз лікувати пізно.

– Його ніколи не пізно лікувати. Найстаршому пацієнтові, якого я оперував, було 86 років.

– Лікування варикозу – тривалий та болючий процес.

– Ні, це не так. Якщо класична операція, то так: реабілітація, стаціонар, шви. Після малоінвазивних немає реабілітації.

 Існує стереотип, що варикоз не можна лікувати влітку.

– Можна лікувати будь-коли. Єдина незручність – влітку дещо важко і спекотно носити компресійну панчоху.

 Після операцій з видалення варикозу залишаються шрами та рубці.

– Після наших операцій не залишається нічого взагалі.

 Варикоз можна вилікувати таблетками.

– На жаль, ні.

 Варикоз лікується мазями та гелями.

– Теж ні.

 Видалені варикозні вени все одно з’являються знову.

– Ні, ті вени, що ми спалюємо лазером, не відновлюються уже ніколи. А от за додатковими молодими, резервними венами, які залишаються, потрібно слідкувати, щоб вони не захворіли.

 Носіння компресійного бандажу позбавить від варикозу.

– Ні, тільки стримає хворобу та попередить ускладнення.

 Після видалення варикозних вен на здорові вени збільшується навантаження.

– Йде перерозподіл кровотоку, тому за цим процесом цілий рік потрібно спостерігати.

 Лікування варикозу за допомогою нетрадиційної медицини – це лише маскування симптомів.

– Можна і так сказати.

 Під час лікування варикозу потрібно весь час перебувати в стаціонарі.

– Це амбулаторна процедура, ми від стаціонару далеко.

 Люди кажуть, що після видалення варикозних вен не можна займатися спортом і підіймати важке.

– Можна і треба займатися спортом. Більше 12 кілограм перший тиждень не можна підіймати.

 Вагітним варто записатися на плавання, аби уникнути загострення варикозу.

– Загострення варикозу означає, що він уже є, тобто потрібно носити панчохи.

 Варикозом хворіють люди з надлишковою вагою.

– Це один з факторів, котрі призводять до варикозу.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024