Цукровий діабет: вирок чи просто діагноз. ПОДКАСТ

20 Листопада 2020, 17:43
6806

Цукровий діабет посідає третє місце за кількістю хворих, після серцево-судинних та онкологічних захворювань.  Попри те, що діабетом хворіє кожен третій житель Землі, ця хвороба залишається однією з найстереотипніших.

Чим небезпечний цукровий діабет, та що потрібно знати про інсулін? На ці та інші питання в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 на радіо СіD fm відповіла лікарка-ендокренологиня медичного центру «MEDICAL+», лікарка Луцької центральної районної лікарні Оксана Миколаївна Кристич.

Розмову з лікаркою також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ: 

 

 

 Пані Оксано, що таке цукровий діабет та яка ситуація з цією хворобою на Волині?

– Цукровий діабет – хронічне хвороба підшлункової залози, при якій виникає абсолютна чи відносна недостатність інсуліну, уражаються бета-клітини підшлункової залози. Хвороба справді дуже поширена, на Волині приблизно 30 тисяч людей мають цей діагноз. З них 5070 отримують інсулінову терапію,  з них 270 – діти.


 

 Люди якого віку страждають на цю недугу?

– На жаль, цукровий діабет не вибирає віку. Хворіють і діти, і дорослі, уражаються різні категорії населення.

 Які причини виникнення цукрового діабету?

– Їх дуже багато: генетичні чинники, чинник стресу, в наслідок хронічних захворювань, зокрема панкреатитів.

Читайте також: Як вберегти молодь від наркотичної та алкогольної залежностей. ПОДКАСТ

 Тобто перехвилювався, і може виникнути цукровий діабет?

– Так. У нас є дитина, яка здала ЗНО і через три місяці захворіла на цукровий діабет. Її батьки вважають, що це на фоні стресу, бо вона дуже схудла.

 Чи має цукровий діабет генетичний аспект?

– Це не обов'язково, що якщо в родині є хворі, то людина теж захворіє, але в таких людей має бути певна настороженість. За статистикою, більшість хворіє, якщо у  батька діабет. Якщо обоє батьків хворі, то в дітей він може проявитися у старшому віці.

 Які продукти можуть призвести до цієї хвороби? Що варто виключити з раціону, а що додати, аби убезпечити себе від діабету?

– Безпосередньо сказати, що виключити, я не можу. Звичайно, схильність мають люди із зайвою вагою. У харчування потрібно додати більше овочів, страв на пару. Цукровий діабет другого типу коригується нами самими, тим, що ми їмо.

 Які люди в групі ризику ?

– Я б сказала, що всі. Звичайно, більше ті, які мають генетичну схильність чи надлишкову масу тіла.

 Чим відрізняється перший і другий тип діабету?

– Перший тип – це захворювання, яке в основному розвивається в дітей і людей молодого віку. Діабет другого типу більше уражає старше покоління. Перший тип починається і проявляється стрімкіше, а другий – більш повільний і непомітний. Що довше людина не звертається до лікаря, то гірша ситуація. При першому типі люди просто швидше реагують на симптоми, бо вони більш виражені.

– Чи може самолікування, неконтрольоване вживання ліків призвести до цукрового діабету?

– Звичайно. Зараз у нас пандемія, люди закупляються в аптеках, труять свій організм таблетками, вважаючи це профілактикою. Велика проблема ще з протизаплідними препаратами, молодь сама собі їх виписує, не радячись з лікарями.

 Які перші ознаки цукрового діабету?

– Перші «дзвіночки» – сухість в роті, посилене пиття, частий сечопуск, схуднення, свербіж. У старших людей може бути оніміння кінцівок, корчі, кінцівки часто мерзнуть.


 

 Чим небезпечний цукровий діабет? До яких ускладнень він може призвести?

– Його ускладнення є небезпечними. Діабет уражає судини, очі, що може призвести до сліпоти, нирки, що може закінчитися нирковою недостатністю, ноги. Цукровий діабет викликає більшу схильність до утворень тромбів, інфарктів, інсультів.

 Чи можна вагітніти жінкам, хворим на цукровий діабет?

– Можна, але тут потрібно ретельно готуватися і дивитися на стадію та наявні ускладнення.

Читайте також: Чи заважає міома стати мамою. Правда та міфи про порушення менструального циклу. ПОДКАСТ

 З чого повинен складатися раціон діабетика?

– Потрібно виключити цукор,варення, цукерки, мучне. Можна вживати хліб грубого помолу. Основний раціон хворого повинен складатися з каш та овочів, м'ясо – не жирне, риба – не жирна. Ніякої смаженої, гострої, перченої, соленої їжі. Краще готувати на пару, основне – овочі.

 Чи усім хворим на цукровий діабет потрібен інсулін?

– Ні, на щастя. У першу чергу інсулін потребують діти і молодь. Також інсулін призначають до 40 років, а далі – цукрознижуючі препарати. Звісно, якщо таблетки не допомагають, то призначають інсулін.

 Яку роль виконує інсулін в організмі?

– Він є гормоном підшлункової залози і бере участь у всіх процесах в нашому організмі, а також понижає рівень цукру в крові. Без інсуліну у нас усіх був би цукровий діабет.

 Чи є проти покази до інсулінотерапії?

– Рідко таке буває. Може бути алергічна реакція до певного виду інсуліну.

 Існує кілька типів інсуліну. Розкажіть про кожен і них.

– Інсуліни поділяються від тривалості дії: ультракороткі, короткі, середньої тривалості дії і тривалі. Інсуліни також є звичайні людські та аналогові.

 Куди слід вводити інсулін?

– В основному – підшкірно: живіт, зовнішня частина стегна, зовнішня частина плеча, сідниці.

 Що порадите пацієнтам, які живуть із цим діагнозом?

– Можу сказати, що цукровий діабет  не хвороба, а спосіб життя. Потрібно навчитися жити з ним. Це таке саме повноцінне життя, тільки потрібно трохи слідкувати за собою.

 Які нині існують програми підтримки «діабетиків»?

– Є дві програми: «Доступні ліки», коли сімейний лікар виписує електронний рецепт на ліки, та реімбурсація інсулінів – електронний рецепт на інсулін, який можна отримати безкоштовно, звернувшись до сімейного лікаря чи ендокринолога.


 

 На скільки якісними є ті ліки, які держава пропонує у рамках цих програм?

– Вони якісні, можливо не настільки чутливі до цукру, порівняно з новими препаратами, але це залежить від організму людини.

Запитання від слухачів

 Яка роль гормонів в особистому житті?

– Від їх рівня залежить наш настрій, працездатність та рівень життя.

 Чи можна вітамінами стабілізувати гормони.

– Вітамінами навряд чи. Потрібно, при виявлені проблеми, звернутися до спеціаліста, а не, як в нас привикли, займатися самолікуванням.

 Чи є проблемою те, що у жінки видно кадик?

– Кадик – це звичайний хрящ. Зазвичай, він більше видимий у чоловіків, але в жінок теж може бути, особливо у високих і худих, тих, що різко схудли чи мають проблеми зі щитовидною залозою. Якщо кадик раптово появився, тобто не був при народженні, то варто обстежитися, бо це може бути сигналом якихось порушень.

Читайте також: Правда і міфи про мігрень та інсульт. ПОДКАСТ​​​​​​​

 Що таке нордична ходьба, та яким чином вона допомагає діабетикам?

– Нордична ходьба, чи скандинавська – це новий вид спорту, придумали його фінські лижники. У нас це тільки входить у вжиток, по телевізору пропонують і рекламують різні чемпіонати. Це, можна сказати, катання на лижах, тільки літом і без лиж. Є спеціальні палки, які можна придати. Це спорт, яким можуть займатися усі, особливо ті, хто бажає схуднути. Для діабетиків він, як і будь-який вид спорту, пришвидшує метаболізм та нормалізує кровообіг. Тим більше, заняття проводяться на свіжому повітрі.

 Чи справді гормони впливають на те, що важко скинути вагу?

– Не обов'язково, але такі варіанти можуть бути. Може розвинутися дисфункція щитовидної залози, коли безпричинно набирається вага тіла.

 Як можуть проявлятися проблеми з гормонами у дітей?

– У дітей ці проблеми проявляються так, як і в дорослих. Гормонів у нас є багато. Наприклад, при нестачі гормону росту діти не ростуть. Гормони щитовидної залози – варто звертати увагу на те, як дитина вчиться, чи є у неї пам'ять, як вона втомлюється, чи вона не сонлива, неуважна, може бути варіант, що дитина стала агресивна, дратівлива. В усіх цих випадках треба перевіряти щитовидну.

 А як зрозуміти, що у дорослого з гормонами не все в порядку?

– Так само. Якщо є певний перелік скарг: збільшилось потовиділення, різкий скачок ваги, перепади настрою. На все це звертають увагу і обстежують.

 Чи може дитина перерости діабет першого типу?

– Таких варіантів ще не було.

 Дитині з цукровим діабетом ходити в школу можна?

– Можна, навіть треба. На мою думку, не варто дітей відділяти від однолітків. Не потрібно її ізольовувати, навпаки – навчати жити нормально і бути уважним до свого здоров'я, а також попередити оточуючих, щоб в разі чого вони могли допомогти дитині.

 Якщо в людини з першим типом діабету різко впав цукор, їй потрібно ввести інсулін?

– Ні, навпаки, потрібно ввести глюкозу. В домашніх умовах можна прийняти виноградний сік чи мед, або розчинити ложку цукру в склянці води і випити.

«Правда чи міф»

– Цукровий діабет – це вирок для бідних країн.

– Не можна сказати, що це на 100% правда, але і ствердити, що це міф не можу. Якщо країна мало розвинута,  в неї менше можливостей для закупівлі чи випуску якісних інсулінів. Важливо, якщо країна має можливість допомогти своїм людям.

 Діабет вражає тільки людей із надлишковою вагою.

- Ні, це міф, ніхто не застрахований від діабету, просто люди із зайвою вагою більш сильні до цього.


 

 Хворі на цукровий діабет з часом втрачають зір.

– Це правда, особливо якщо діабет не компенсований.

 Запідозрити цукровий діабет неможливо, оскільки хвороба не має симптомів.

– Міф. Звичайно, що можна запідозрити, я перераховувала усі симптоми.

Читайте також: Чоловіче здоров'я: чому уролога треба відвідувати регулярно. ПОДКАСТ​​​​​​​

- Щоб контролювати діабет, достатньо систематично вимірювати глюкозу.

– Це так само міф. Потрібно вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися та підтримувати хороші відносини зі своїм лікарем.

 Мед – не цукор, його діабетикам можна без обмежень.

– Це також міф. Ми рекомендуємо вживати мед при гліколейкемії. Діабетикам мед протипоказаний.

 Вода із медом вранці може сприяти виникненню цукрового діабету.

– Міф. Якби це було правдою, то в нас було б ще більше пацієнтів.

 Вам доведеться назавжди попрощатися із солодощами, якщо ви хворієте на цукровий діабет.

– Так, доведеться, але розумію, що на 100% такого не буде.

 Якщо у вас діабет, ви не можете їсти вуглеводи.

– Це неправда, просто є швидкі вуглеводи, які нашим пацієнтам не можна, а складні вуглеводи можна в обмеженій кількості.

 Хворим на цукровий діабет не можна займатися сортом.

– Навпаки потрібно, але це повинні бути дозовані фізичні навантаження.

 Хворі на діабет частіше застуджуються.

- Всі хворі, які мають хронічні захворювання, більш схильні до інших хвороб.

 Діабет – виліковний.

– На жаль, це міф.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024
14.04.2024