Чи заважає міома стати мамою. Правда та міфи про порушення менструального циклу. ПОДКАСТ

04 Листопада 2020, 13:49
Олена Кропивська 7620
Олена Кропивська

Збій менструації для багатьох жінок не є проблемою, що потребує лікування.

Що таке нормальний менструальний цикл, і чому він порушується? Міома матки – одне із найпоширеніших жіночих захворювань. Про те, що це таке, і як з ним жити, в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 в ефірі радіо СiD fm розповіла із лікарка акушерка-гінекологиня медичного центру «MEDICAL+» Олена Кропивська.

Розмову з лікаркою також можна СЛУХАТИ ОНЛАЙН:

 

 

 Пані Олено, який менструальний цикл вважається нормальним?

– Він індивідуальний для кожної жінки, але має певні межі. За тривалістю від 21 до 35 днів він повинен складати 4-5 днів, по інтенсивності в нормі жінка втрачає до 80 мілілітрів крові. Будь-які відхилення цих показників можна вважати порушенням менструального циклу. Якщо жінка відчуває болі, втрату працездатності – це теж не нормально.

 Наскільки ця проблема є актуальною? Чи існує певна статистика, скільки жінок страждає від того, що місячні не регулярні?

– Наразі це дуже актуальна тема. Якщо взяти всі гінекологічні захворювання, порушення менструального циклу складає 20%, це високий показник.


 

 Щодо вікової категорії, це проблема молодих жінок, чи більш зрілих?

– Не можна однозначно сказати, адже по-різному звертаються, з різними скаргами. Молодші частіше звертаються з відсутністю менструації, а більш зрілі – з рясними виділеннями, болями, з порушеннями функції інших органів та систем.

Читайте також: Правда і міфи про мігрень та інсульт. ПОДКАСТ

 У дівчат, у яких тільки починаються менструації, цикл є регулярним?

– Перша менструація у дівчинки називається «менархі», впродовж 1 – 1,5 року триває встановлення функцій. Тут не повинно бути тривог, це нормально. Зараз дівчата значно раніше починають менструювати,  в 10-12 років, коли раніше було 13-15.

 Від чого це залежить: екологія, урбанізація, спосіб життя?

– Швидше всього всі ці фактори: екологія, стреси, урбанізація, харчування, генетика.

 Чи помолодшали клімакси?

– Для нашого регіону початок клімактеричного періоду складає 47-52 роки. Звісно, є жінки, які і в 42 звертаються зі скаргою. Це все також пов’язано зі способом життя, адже часто жінки працюють на двох роботах, тягнуть на собі господарство, недосипають, стресують.

 Як зрозуміти, що цикл збився?

– Кожна жінка повинна вести календар. Якщо жінка відмічає, що менструація проходить не щомісяця, тобто раніше 21 дня чи пізніше 35 днів. Якщо менструація триває до 3 днів і більше 7 днів. Якщо велика інтенсивність втрати рідини. Хочу наголосити, що навіть коли жінка звертається до сімейного лікаря, в нього є опитувальники, де є 4 запитання, які повинні поставити: скільки крові втрачаєте, чи прокидаєтеся вночі для зміни засобів гігієни, чи маєте слабкість і зниження працездатності, чи виставляли вам коли-небудь діагноз анемії. Якщо з цих запитань хоч на одне є ствердна відповідь, потрібно запідозрити в неї збій циклу.

 Чи повинен викликати занепокоєння одноразовий збій менструації?

– Жінка повинна звернути увагу, чому це відбулося: після стресу, фізичні навантаження, зміна у харчуванні, кліматі, хронічна втома, порушення режиму сну, прийом ліків, вживання алкоголю, різка втрата чи набір ваги, запальні захворювання малого тазу, органів ендокринної системи, перельоти. Це може призводити до збою менструації.


 

 Як нормалізувати місячні, та чому це важливо?

– Збій менструального циклу – це «дзвіночок», що в організмі жінки щось не так, тому кожна з нас повинна слідкувати за цим. Це може бути ознакою прихованої патології чи захворювання.

Читайте також: Коли дитину слід показувати гінекологу. ПОДКАСТ

 Чи можливо таке, що довгий чи короткий цикл у жінок зумовлений генетично?

– Так, генетичний фактор дуже важливий, але менструальний цикл все одно повинен вкладатися в норму. Не потрібно терпіти чи чикати незручності, краще звернутися до лікаря. Хворобу ліпше попередити, ніж її лікувати. Жінка, яка живе статевим життям, повинна звертатися до гінеколога раз на 6 місяців, у клімактеричному періоді – 1 раз на рік.

 Міома матки – одна із патологій, які впливають на порушення менструального циклу. Що це за пухлина? Наскільки ця проблема є актуальною?

– Міома матки – це доброякісна пухлина, яка утворюється з м'язових тканин тіла матки. Наразі це одна з найпоширеніших пухлин у жінок. За статистикою, в кожної п’ятої жінки діагностують цю патологію. Є жінки, у яких цей діагноз відразу асоціюють із оперативним втручанням, але є міоми, як знахідка – при гінекологічному чи ультразвуковому обстеженні вона не має симптомів, жінка про неї не знала.

 Міоми бувають кількох видів. Розкажіть, чим вони відрізняються?

– В залежності від локалізації їх так і класифікують: інтрамуральні – вузлики в самій товщі стінки матки, субмукозні – в порожнині матки, які її деформують та дають кровотечі, субсерозні – ті, які знаходяться над поверхнею матки, можуть рости великих розмірів і передавлювати сусідні органи.

 А яка її симптоматика?

– Бувають безсимптомні. Симптомні – складніші. Жінки можуть скаржитися на біль внизу живота, дискомфорт, порушене сечовипускання, тяжкість і біль в поперековій ділянці, порушення менструального циклу, рясні кров'яні виділення.

– Які причини виникнення міоми?

– Основними причинами є гормональний дисбаланс та збільшення естрогенів. Також до причин відносять хронічні запальні захворювання органів малого тазу, порушення обмінів речовин та генетична схильність. За статистикою, 74% жінок, які мають міому, мають патології зі сторони щитовидної залози чи молочних залоз.

– На скільки ця хвороба є небезпечною?

– Якщо вона має клінічні прояви, то вона небезпечна. Навіть якщо немає проявів, жінка повинна спостерігатися у лікаря, проходити медичний огляд раз в рік та робити ультразвукове дослідження.

Читайте також: Чоловіче здоров'я: чому уролога треба відвідувати регулярно. ПОДКАСТ

 Як запідозрити в себе цю недугу?

– Найперше, якщо в жінки збився менструальний цикл чи він є якимось не таким, якщо рясні менструації, біль внизу живота та в попереку, слабість, в’ялість, анемія невідомого ґенезу.

 Як лікувати міому? В яких випадках слід робити операцію? Чи може пухлина зникнути сама по собі?

– Лікування міоми дуже індивідуальне. Перш за все, це залежить від віку, локації вузла та його розмірів, наявності супутніх патологій. Є чіткі покази до хірургічного втручання: міома більше 12 тижнів вагітності, коли вона стискує сусідні органи, якщо за рік виросла більше, ніж на 4 тижні вагітності. Пухлина зникнути сама по собі не може. Для зменшення кров’яності виділення можуть призначити оральні контрацептиви.


 

 Чи правда, що міоми часто бувають множинними?

– Так, бувають різні поєднання.

 Які жінки в групі ризику?

– Найперше, жінки, що мають генетичну схильність. Також ті, хто має захворювання ендокринної системи, гіподинамію – малорухливий спосіб життя,  хронічні запальні захворювання органів малого тазу, що мали часті хірургічні втручання в матку – аборти, вишкрібання, також жінки, що не народжували, чи, що народжували вперше після 40.

 Якщо жінці видалили пухлину, то скільки часу повинно минути, аби вона жила повноцінним життям? Операція складна?

– В залежності, де розташована міома – це може бути лапароскопічна операція, гістероскопічна резекція міоматозного вузла. Якщо це множинні міоми, і жінка немає репродуктивних планів, то роблять лапаротомію, тут вже мова йде не лише про видалення тільки пухлин, а й всього органу. При гістероскопічній резекції жінка вертається до звичайного життя за 2 тижні. При лапаротомній операції відновлення триває до 2 місяців.

 При оперативному втручанні матку можна зберегти?

– Так, особливо, якщо жінка звертається на початкових стадіях чи має репродуктивні плани.

– Чи можливо попередити міому матки?

– Якщо дотримуватися здорового активного способу життя, правильно харчуватися, не стресувати, балансувати відпочинок і працю, відвідувати гінеколога.

 Чи може зникнути міома матки, коли настане менопауза?

– Так, коли наступає менопауза, рівень естрогену низький, вона може зменшитися через низьке кровопостачання.

Запитання від слухачів

 Перед початком місячних сильно боліли груди, в одній сильно збільшилась молочна залоза. Це припустимо, чи слід йти до лікаря?

– Звісно, що слід іти до лікаря. Хочу нагадати що кожна жінка щомісяця має займатися самообстеженням своїх молочних залоз на 10-12 день менструального циклу. До 40 років потрібно раз в рік робити ультразвукове дослідження молочних залоз, а після 40 – мамографію.


 

 Останній раз менструація тривала один день. Спершу подумала, що вагітна, проте тест негативний, у чому може бути причина?

– Дуже важливо в такій ситуації знати чи була наступна менструація нормальною, адже якщо не було, то потрібно обстежуватись. Якщо менструація відновилася, то, можливо, передував якийсь стрес чи втома.

 Рік тому у мене діагностували міому матки, лікар на операцію не відправляє, каже, що пухлина не росте, отже, у цьому немає потреби, але й лікування жодного не призначає. Це нормально?

– Так, є безсимптомні міоми, які вимагають тільки спостереження.

 Мені 28, одного разу 3 місяці не було менструації. Тепер от відсутня впродовж 6 місяців. Тести негативні. Чекати поки відновиться чи бити на сполох?

– Звісно, не чекати. Раджу відвідати гінеколога.

 Регулювання місячних під відпустку протизаплідними препаратами – це нормально?

– Якщо жінка готова приймати протизаплідні, то вона мусить проконсультуватися з лікарем.

 Побутує думка, що неприємні прояви клімаксу жінка повинна перетерпіти. Чи допоможе гінеколог, якщо терпіти вже не сила?

– Так, звісно, не потрібно терпіти. Основна наша мета – покращити якість життя жінки.

– Як впливає замінна гормонотерапія на виникнення онкологічних захворювань?

– Зараз багато думок щодо цього. Дуже тішить, що жінки цим цікавиться. Немає доказів, що замісна гормонотерапія призводить до раку.

 «Правда чи міф»

 Жінкам із міомою не можна вагітніти.

– Жінці із міомою не завжди вийде завагітніти. Вагітність завжди має бути бажана і запланована.

 Міома має здатність перетворюватися із доброякісної пухлини в злоякісну.

– За даними літератури, в злоякісну пухлину міома може перетворитися тільки в 0,5%-0,7%.

 Щоб позбутися міоми, потрібно просто завагітніти.

– Міома часто буває причиною того, що жінка не може завагітніти. Є випадки, що при міомі жінки вагітніють та виношують дитину, але це може супроводжуватися різними ускладненнями.

 Міому лікують протизаплідними препаратами.

– Саму міому не лікують протизаплідними препаратами. Їх можуть назначати для зменшення кров’янистих виділень.

 Міому можна вилікувати біодобавками або народними засобами.

– Ні, це міф. Подорожник не допоможе.

 Видалення матки при міомі – кращий вихід для пацієнток, які не планують народжувати.

– Це все індивідуально, залежить від самої міоми. Якщо вона велика, а жінка в менопаузі, то так.

 Відсутність статевого життя призводить до порушень менструального циклу.

– Неправда.

 Надмірні фізичні навантаження призводять до збою менструального циклу.

– Так, це призводить до збою менструального циклу. Якщо жінка втрачає вагу понад 15%, то менструації не буде.

 У жінок із надмірною вагою менструація протікає важко.

– Так, зазвичай у таких жінок бувають порушення менструального циклу.

 Часта менструація може свідчити про розвиток онкологічних захворювань.

– Якщо менструація стається від 21 до 35 днів, то це норма. Якщо менструація менше 21 дня, то потрібно шукати причину. Причиною може бути поліп, мієлома, ендометріоз.

 Різкий перехід на вегетаріанство чи жорстку дієту провокують зникнення місячних.

– Так.

 Пестициди блокують гормони і порушують цикл.

– Це правда. Пестициди впливають загалом на організм, дійсно можуть блокувати гормони щитоподібної залози, це все взаємопов’язано, тому відповідно може порушитися цикл.

 Щоб врегулювати менструальний цикл потрібно місяцями сидіти на таблетках.

– Це міф. Якщо це вага, стреси, воно коригується. Якщо це органічна проблема, то назначають лікування чи направляють до суміжного лікаря. Всі процеси взаємопов’язані, зазвичай не тільки один гінеколог займається лікуванням.

 Ближче до початку клімаксу менструальний цикл подовжується.

– Так, якщо жінка входить в період перед менопаузи.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації матеріал підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024