Правда і міфи про мігрень та інсульт. ПОДКАСТ

30 Жовтня 2020, 17:17
Ольга Шульга 7125
Ольга Шульга

Головні болі – одна із найчастіших причин звернень до невролога. Практично немає людини, у якої хоча б раз у житті не боліла голова. Біль викликають різні причини, отже і лікування, і запобігання мають бути різними.

Про це в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 в ефірі радіо CiD fm кандидатка медичних наук, неврологиня вищої категорії, завідувач відділення неврології  Волинської обласної клінічної лікарні Ольга Дмитрівна Шульга.

Розмову з лікаркою також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ: 

 

 

 Пані Олю, головний біль – наскільки нині поширена ця проблема?

– Головний біль – поширена проблема на всіх континентах і в цілому світі. Найчастішою частиною звернення до лікарів є біль напруги та мігрень. 18% населення страждає мігренню і 80% з них – жінки.

 Які бувають типи головного болю, і як розпізнати кожен із них?

– Насправді є 2 типи – первинний і вторинний. Первинний – це істинний біль голови, а вторинний – спричинений чимось. До первинного відносять мігрень, головний біль напруги тригемінальний біль і ряд інших рідкісних видів.

 Що є причиною головних болей?

– В цілому головний біль – це генетично детерміноване захворювання, коли ми говоримо про мігрень. Інший варіант – це наш спосіб життя: робота з комп’ютером, постійне перебування з мобільним телефоном, дистанційне навчання, що є доволі актуальним на сьогодні, тобто іде вимушене напруження м'язів шиї та голови. Окрім того причиною є хвороби цивілізації: стрес, перебування в постійному інформаційному потоці.

Читайте також:  Коли дитину слід показувати гінекологу. ПОДКАСТ

 Головні болі при менструації та клімаксі – це норма?

– Гормональний фон дуже важливий при виникненні головного болю, але лише мігрені, тобто дівчатка, в яких починаються менструації, звертаються з такою проблемою, вона теж генетично детермінована. Зазвичай, головні болі турбюють  за 1-2 дні до менструації або в середині циклу на овуляцію.

 Чи правда, що голова може боліти, якщо людина переживала певні тривожні моменти?

– Останнім часом дуже багато тривожних розладів. Під маскою тривожності є чимало захворювань, в тому числі й головний біль, часто атиповий. Звісно, потрібно звернутися до лікаря, щоб виключити основну причину, підтвердити тривожний розлад та визначити подальше лікування.


 

 А при стресах потрібно забрати тригер, який їх викликає?

– На жаль, неможливо в житті позбутися всіх стресів. Уникнути стресу в сьогоднішньому житті неможливо.

 Як бути в ситуації головного болю після застілля та похмілля? Чи правда, що людина, яка систематично зловживає алкоголем, не страждає від похмілля?

– Такий головний біль переважно виникає після 5-12 годин після моменту вживання алкоголю. Тут грають роль розпад спиртів та дегідратація. Продукти токсичного розпаду та падіння рівня глюкози дають головний біль. Насправді головний біль, що розвивається внаслідок похмілля, може тривати до 5 діб. Він може нагадувати біль, що виникає на фоні гіпертонічної хвороби, тобто болить потилиця. Алкоголь розкладається під впливом ферменту алкогольдегідрогенази і страждання на похмілля залежить від генетичної продукції цього ферменту. Ці ферменти можна розвивати при вживанні одного виду алкоголю, а якщо ви п’єте вино і вирішили ще додати пива, то так це не працює. Наприклад, люди з Азії мають дуже низьку кількість цього ферменту, тому швидко п’яніють.

Читайте також: Чоловіче здоров'я: чому уролога треба відвідувати регулярно. ПОДКАСТ

 Кажуть, головний біль при гаймориті досить специфічний і проявляється не у всіх хворих. Правда?

– Насправді головні болі при будь-яких гнійних процесах в пазухах надзвичайно інтенсивні, які посилюються при нахилі голови вниз. Це вимагає діагностики, лікування та додаткових методів обстеження.

 Кажуть, що головний та зубний болі – найсильніші, але подекуди мігрені можуть їх затьмарити. Правда?

– Частково. Біль трійчастого нерва є найбільшим болем, який існує взагалі. Мігрень – це біль інтенсивний, але може бути гостра атака, а може бути статус мігренозний, коли головний біль триває більше, ніж 72 години, коли людина вибивається з життя і доволі довго потім відходить.

 Метеозалежність, від цього теж деколи болить голова. Це із тиском пов’язано?

– Це чутливість, падіння атмосферного тиску викликає болі. Пацієнти з мігренню дуже гостро відчувають зміну погоди і можуть бути своєрідним барометром.

 Чи завжди таблетка від голови є «рятівною соломинкою» при головних болях?

– Найчастіше під цим терміном розуміють не стероїдні протизапальні апарати та їх різні комбінації. Часто вони комбінуються з кофеїном і дійсно можуть рятувати, проте якщо говорити про системне вживання, то це вже може перерости у зловживання, що приводить до абузусного болю голови, тобто болю, викликаного надлишком таблеток. Лікування тоді повинне бути кардинально іншим. Дуже погано, що пацієнти такі препарати приймають безконтрольно. Моєю вимогою для пацієнтів є ведення щоденника, щоб чітко бачити ситуацію

 Якою має бути перша допомога при головному болі?

– Залежить від типу головного болю. Якщо це мігрень, то в хід ідуть прості речі – кава, сон. Таким пацієнтам краще припинити свою діяльність, особливо, якщо людина за кермом. При головному болі напруги можна піти у спортзал.

 Однією з причин головного болю є підвищений тиск, гіпертонія. Що можна, а що не треба робити в такому випадку?

– Гіпертонічна хвороба не є причиною головного болю, це скоріше наслідок підйому артеріального тиску. Тут мені б хотілося звернути увагу на аудиторію жінок 40-50 років, які думають, що в них низький тиск, як це було в молодості. Важливо зрозуміти, що гіпертонічну хворобу потрібно лікувати.


 

 Як часто потрібно міряти тиск і людям якого віку його потрібно почати контролювати?

– Якщо жінка немає факторів ризику, то до 35 років, думаю, можна контролювати при чергових медичних оглядах. Якщо жінка знаходиться в прекліматеричному періоді, то потрібно слідкувати. Пацієнти з мігренню теж в зоні ризику гіпертонічної хвороби.

 Підвищений тиск – одна з причин інсультів. Які ще фактори впливають на появу цієї хвороби?

– Є модифіковані фактори – ті, які ми можемо змінити і повпливати, а є немодифіковані – вік, раса, стать, генетична схильність. Модифіковані фактори – це надлишкова вага, гіподинамія, контроль цукру, ліпідів крові.

Читайте також: Коли дитину слід показувати неврологу. ПОДКАСТ

 Чи помолодшав інсульт?

– Так, молодшає. Третина інсультів зараз стається до 60 років. В Україні зараз багато чоловіків з інсультом, яким 40 – 45 років.

 Чи існує статистика, скільки людей на Волині хворіє на інсульт? Який відсоток смертності?

– Існує інсульт ішемічний і геморагічний – це два ріні види. При ішемічному потік крові перекривається за рахунок тромбу. В будь-якому випадку – це розривається судинка в мозку. Раніше була статистика інсультів до 3 тисяч випадків. Волинь мала більші ризики розвитку інсульту, порівняно з Західною і Центральною Україною. Можливо, через високу діагностику і виявлення. Зараз ми ведемо Європейський реєстр, коли вводимо показники в єдину базу по Європі і чітко можемо сказати, що це наша статистика, тому 66 років для жінок і 68 для чоловіків – типовий вік появи інсульту.

 Чи можливо попередити цю хворобу? Як розпізнати інсульт та не сплутати з іншою хворобою?

– Є така абревіатура МОЗОК, яка означає основні зміни: в’ялість і плутання мови, нездатність тримати рівно руки, головокружіння. Перше, що потрібно зробити – викликати екстрену медичну допомогу, бо лікування інсульту дієве в перші 4 години.

 Чи впливає спосіб життя, харчування на розвиток неврологічних хвороб, зокрема головного болю та інсульту?

– Однозначно. Потрібно багато рухатись та їсти здорову їжу. Важливе також регулярне харчування.

Запитання від читачів та слухачів.

– Дуже не люблю шапок і донедавна зовсім не мала їх у гардеробі. Минулого року відчула, що голова мерзне і болить після прогулянок на холоді, чи пов’язано це і чи правда, що це може закінчитися менінгітом?

– Шапки носити треба, особливо при мінусовій погоді. Пацієнти з головним болем є дуже чутливі до холоду.

 Моя донька постійно сидить на жорстких дієтах. Останнім часом скаржиться на головні болі. Чи пов’язано це між собою та чим небезпечний такий стан?


 

– При обмеженні в харчуванні, звісно, людина має головні болі, тому що дуже сильно знижується рівень глюкози.

 Чи можуть люди мати вроджену схильність до аневризми?

– Так. Це часто є вродженим станом.

 Без видимої причини вдень,ввечері, вранці почала боліти голова з одного чи з обох боків, пульсує, біль щогодини наростає, голову стає важко повертати, нахиляти, не всі знеболювальні допомагають. Іти до сімейного лікаря чи до невропатолога?

– Це тривожна ознака, тому однозначна дорога до невропатолога. В мене був наплив «ковідних» пацієнтів, у яких до початку температури був кількаденний атиповий головний біль.

 Головний біль і нудота – це ознаки мігрені?

– Так, або вагітності.

 «Правда чи міф».

 Якщо болить голова, то це мігрень чи рак мозку.

– Найімовірніше, що це мігрень, тому що онкологія буває дуже рідко.

 Запаморочення та головний біль – це те, з чим не варто жартувати.

– Правда, не рекомендую.

 Головний біль може бути від оргазму.

– Так, є такий специфічний вид головного болю, який виникає при оргазмі й характерніший для чоловіків.

 Головний біль свідчить про серйозні проблеми в організмі.

– У кожного голова болить по-своєму. Сказати однозначно, що це серйозна проблема не можу. Для пацієнта з хронічним болем – це серйозно. В когось голова може просто нити чи боліти раз у рік.

 Мігрень – це просто головний біль.

– Міф. Це цілий симптомокомплекс, що включає і зорові симптоми, і галюцинації, нудоту, рвоту, зниження настрою, підвищену агресивність. Мігрень дуже добре дружить з депресією. Тут потрібен комплексний підхід. Забрати повністю мігрень неможливо, тільки підвищити якість життя з цією хворобою.

 Симптоми мігрені дуже прості, кожен може поставити собі цей діагноз.

– Мігрень доволі типова. Головне – не займатися самолікуванням. Потрібно підбирати препарат індивідуально, зважаючи на вид діяльності хворого, зовнішній вигляд. Для пацієнтів з надмірною вагою прописують ліки, які допоможуть її скинути, для радіоведучих, наприклад, підбирають ліки, при яких не будуть випадати слова. Це все індивідуально.


 

 Мігрень виникає в результаті спазму мозкових судин.

– Це дуже «радянський» діагноз. Лікувати її спазмолітинами не можна.

 Мігрень провокують психічні фактори.

– Звісно, якщо це хронічний стрес, депресія, тривала робота.

 Сильні головні болі – «дзвіночки» серйозних захворювань мозку.

– Сильні головні болі, які є вперше в житті – «дзвіночок» про небезпеку.

 При інсульті потрібен спокій, хворого не можна транспортувати.

– Це абсолютний міф та абсолютне зло. Потрібно негайно звертатися до лікаря.

 Досвідчений лікар може розпізнати інсульт при самому огляді, а крововилив в мозок можна виключити лише після пункції.

– Пункція потрібна лише щоб виключити крововилив під оболонки.

– Усім пацієнтам із крововиливом у мозок потрібна операція.

– Не всім, головне – сприйняття факторів ризику.

 Якщо прояви інсульту швидко минули, то подальше лікування не потрібне.

– Потрібне профілактичне лікування, тобто корекція прийому препаратів пожиттєво.

 При лікуванні інсульту обов'язково ставлять крапельниці.

– Міф. Вони зараз рідко використовуються.

 Після інсульту не можна пити каву.

– Міф.

 Людям, у яких часті головні болі, не можна займатися спортом та ходити до сауни.

– Потрібно займатися спортом. Сауна – по своєму сприйняттю.

 Головний біль буває через брак кави.

– З понеділка по п’ятницю людина на роботі, вживає багато кави, на вихідні відсипається, кави вже стільки вживати не потрібно, драматично падає рівень концентрації кофеїну в крові, що викликає приступ головного болю.

 Біль може бути через зловживання лікарськими препаратами.

– Так.

 Точковий масаж допомагає зменшити головний біль.

– Насправді, я схиляюсь, що це правда. Існує наука акупунктури, це прекрасне рішення зняття болю.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації матеріал підготувала Діана КОСТЮК

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024