Чоловіче здоров'я: чому уролога треба відвідувати регулярно. ПОДКАСТ

20 Жовтня 2020, 18:35
Олег Панасович 10072
Олег Панасович

Простатит – найпоширеніший запит не лише в уролога, а й в пошукових запитах. Це захворювання в останні роки набуває образ міфічного монстра, який нещадно пожирає друге серце чоловіка.

Про те, чому уролога потрібно відвідувати регулярно в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 на радіо CiD fm лікар уролог медичного центру «Благомед» Олег Панасович.

Розмову також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

– Пане Олеже, що лікує лікар уролог?

–  Лікар уролог вивчає сечовидільну систему жіночу та сечостатеву чоловічу, органи, які ми лікуємо – це нирки, сечовидільний міхур, наднирники, простата у чоловіків, статеві залози, тобто яєчка.

– З якими проблемами найчастіше нині звертаються пацієнти?

– Найчастіше звертаються чоловіки, бо урологи таки більше вважаються чоловічими лікарями. На першому місці зазвичай явища простатиту, тобто запалення передміхурової залози. Жінки частіше звертаються з  діагнозами циститів. На другому місці серед чоловіків знаходиться гіперплазія передміхурової залози, тобто доброякісне збільшення, або як в народі кажуть – аденома простати. Не рідко пацієнтів турбує сечокам’яна хвороба. У жінок також поширені запальні процеси – пієлонефрити, цистити. У чоловіків ще бувають венерологічні захворювання, бо урологи займаються ще й цією галуззю медицини. Більшість урологів – чоловіки.

Читайте також: Коли дитину слід показувати неврологу. ПОДКАСТ

– Чимало хвороб зараз помолодшали, як щодо проблем урологічного напрямку?

– На жаль, така тенденція спостерігається. Наприклад, простатитом раніше хворіли чоловіки за 40 чи 50 років, зараз хлопці у віці 23-25 років приходять із подібними скаргами.


 

– На що варто слід звернути увагу батькам хлопчиків, аби зрозуміти, що щось не так, як змалку доглядати за дітьми, аби запобігати хворобам?

– Починаючи від самого народження. Повинен бути огляд у лікаря акушера, бо у хлопчиків можуть бути не опущені яєчка, це є нормальним до року, якщо це не спостерігається – «дзвіночок», що треба звернутися до лікаря. Обов'язковою має бути гігієна маленьких хлопчиків: відкривання крайньої плоті, спостерігання чи немає ніяких звужень чи пророщень.

– Як часто потрібно відвідувати уролога?

– Чоловіку плановий медичний огляд назначений в 40 років: онкомаркери, чоловіки з обтяженим анамнезом. В середньому після 40 років потрібно приходити раз в рік. Молодше покоління звертаються по симптоматиці.

– Що таке імпотенція? Поясніть, будь ласка, простими словами.

– Імпотенція, чи еректильна дисфункція – це порушення статевої функції у чоловіків, яка супроводжується неспроможністю досягти нормальної ерекції для проведення задовільного статевого акту. Поняття імпотенції застосовують в тому випадку, коли скарги тривалі, понад місяць.

Якщо це одиничний випадок, то це ще не імпотенція, можливо, просто перевтомився чи перенервував.

– Які види еректильної дисфункції існують, та які причини їх виникнення?

– Серед еректильної дисфункції виділяють безліч видів, але є 5 напрямків : психогенна, спровокована психологічними розладами, медикаментозна, на фоні прийому певних препаратів, органічна, тобто порушення гормонального фону, змішана. Цей кожен тип можна поділити ще, наприклад, психогенна –  розлади нервової системи і  розлади психіки. Розлади нервової системи – це органічні ушкодження головного чи спинного мозку, пухлини, новоутвори, неврастенії. У чоловіків старшого віку може бути спричинено ендокринними порушеннями: ожиріння, цукровий діабет, недостатність статевих залоз, гіпотиреоз, проблеми з щитоподібною залозою. Поєднання цих всіх захворювань може приводити до зниження лібідо.


 

Можуть відмічатися ще аномалії розвитку статевих органів, статевих залоз, які можуть дати відхилення у роботі. Серед судинних порушень: венозна недостатність, артеріальна недостатність, тобто недостатнє кровонаповнення для досягнення адекватної ерекції. Хронічні запальні захворювання можуть привести до порушень з ерекцією, але якщо це адекватно пролікувати, то все стає на свої місця. Часто пацієнти замість походу до лікаря лізуть в Інтернет. На жаль, там інформацію може написати будь-хто, вона не перевіряється, надійність джерел сумнівна, тому краще звернутися до спеціаліста.

Читайте також: Що таке геморой та як йому запобігти. ПОДКАСТ

– Чи впливає спосіб життя на потенцію?

– Звичайно, спосіб життя впливає на весь організм. Якщо чоловік веде малоактивний спосіб життя, зловживає алкоголем, палить, переїдає, то це все може призвести до порушень ендокринної системи. Найчастіше до нас звертаються чоловіки, які працюють в офісах, які багато часу проводять за кермом. Це перша категорія пацієнтів, які страждають на урологічні проблеми. При малорухливому способі життя порушується циркуляція в малому тазу, відбувається кров'яний застій, що починає гальмувати органи і вони не функціонують так, як потрібно. В такому випадку починають розвиватися простатити, аденоми, запальні процеси, що тягне за собою наслідки.

– А бувало таке, що до вас приходили пацієнти, які вели дуже активний статевий спосіб життя, але у них виникли проблеми з потенцією?

– Бувають такі випадки, тому що надмірне статеве життя – не означає добре. Надмірне статеве життя, означає, що був не один статевий партнер, а їх часта зміна є ризиком до захворювань: від венерологічних до простих, як от запальних чи грибкових, а якщо їх погано вилікувати чи запустити, то вони потягнуть наслідки.

– Як лікувати імпотенцію? Чи існують методи боротьби з цією недугою, і чи це дорого вартісний процес?

– У залежності від причини. Якщо це психогенна, то психотерапевт – невід'ємна складова лікування. Уролог може скерувати у правильне русло лікування, але без підтримки психолога пацієнти зазвичай з цим дуже важко справляються. Ми не можемо нормалізувати психоемоційну сферу. Якщо це органічні порушення, то є багато медичних препаратів, які застосовуються: судинні засоби, афродизіаки, біостимулятори. Також може бути хірургічне лікування, коли без операційного втручання не обійтися.


 

– На жаль, урологію, як і багато інших напрямків медицини не оминула онкологія. Чи часто ви зіштовхуєтеся із цією проблемою та який вид раку найпоширеніший?

– На жаль, справді у нас в урології онкологія зустрічається досить часто. На першому місці – рак передміхурової залози, рак простати. На другому місці – рак нирок, адже здебільшого він діагностується зовсім випадково. Відмітили також таку тенденцію, що чоловіки, які тривалий час палять, частіше хворіють на рак сечового міхура. Найрідше зустрічається рак яєчок і рак статевого члена. Онкологія зараз захоплює всю сечовивідну систему.

– А чи можливо запобігти цьому захворюванню?

– Передусім – це планові регулярні медичні огляди, адекватне статеве життя.

– На перших стадіях онкологія значно легше лікується. Чи можливо обійтися без хірургічного втручання?

– Хірургічне втручання при раку передміхурової залози застосовується тільки при першій стадії, тому що далі хірургові мало що вдасться зробити. Нирки лікуються оперативним втручанням. Сечовий міхур здебільшого теж тільки оперативним шляхом. На перших стадіях у нас, на жаль, дуже рідко діагностуються такі проблеми.

Читайте також: Неврози, депресія, паніка: правда та міфи про лікування неврологічних хвороб. ПОДКАСТ​​​​​​​

– Як ви ставитеся до лікування народними методами?

- Ми їх не відкидаємо на задній план, але це, радше, профілактичні методи, бо коли вже є запальний процес, то подорожник не допоможе.

Запитання від слухачів

– Часто в рекламі розповідається про те, що простатит лікується швидко – це реально?

– Насправді ні. Рекламовані препарати зазвичай на фіто-основі, до того ж завжди кажуть, що самолікування може погіршити самопочуття і перед прийомом краще звернутися до лікаря. В інтернеті зараз дуже багато неперевірених препаратів, які справді можуть завдати шкоди.

– Чи проводяться наукові досліди щодо того, щоб зробити процедуру мазка менш болісною?

– Процедура, справді, не з приємних. Це залежить від пацієнта індивідуально. Я, думаю, що досліджень немає, бо сенс робити знеболення для 2-3 секундної процедури. Поки що не придумали методу, щоб боліло трошки менше.

 «Міфи і стереотипи»

– Всі чоловіки хворіють і потребують лікування.

– Ну це справді міф, бо так можна сказати про все населення. Не всі чоловіки хворіють.

– За даними ультразвукового обстеження можна визначити, що у вас простатит.

– Не можна. Лікар по УЗД може лише запідозрити ознаки хронічного простатиту.

– Памперси шкодять хлопчикам.

– Насправді я не прихильник памперсів. Вони погані тим, що воно там все може почати пріти.


 

– Листя журавлини лікує хвороби сечостатевої системи.

– Воно більше використовується при розладах кишківника. В урології застосовують вже самі ягоди при запальних процесах, циститах і для профілактики сечокам’яної хвороби.

– Цистит – хвороба на все життя.

– Якщо вчасно діагностувати, процес не є довготривалим, то можна досягнути стійкої ремісії, тобто діагноз може залишитися, але не буде турбувати.

– Нетримання сечі передається у спадок.

– Частково – міф. Часто відмічалося, що якщо у матерів такий діагноз, то у майбутніх поколінь теж можуть бути прояви, але це не обов'язково так завжди.     

–  Простатит призводить до імпотенції.

– Так, ми говорили, що довготривалий і нелікований простати може призвести до імпотенції.

Читайте також: Онкогематологія: проблеми діагностики та лікування. ПОДКАСТ​​​​​​​

– Профілактики простатиту не існує, це хвороба назавжди.

– Насправді профілактика є. Якщо пацієнт вчасно звертається до лікаря, то може про цю проблему забути.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації матеріал підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024