Що таке геморой та як йому запобігти. ПОДКАСТ

08 Жовтня 2020, 17:55
Микола Карабан 8436
Микола Карабан

Люди легко повідомляють своїм колегам, близьким, сусідам про свої візити до сімейного лікаря. А от похід до проктолога наразі афішувати не прийнято.

Детальніше про проблеми цього профілю розповів проктолог Волинської обласної клінічної лікарні Микола Іванович Карабан в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 в ефірі радіо СіD fm.

Розмову з лікарем також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

– Пане Миколо, люди якого віку найчастіше приходять до вас на прийом?

– Впродовж довготривалої праці можу зауважити, що пацієнтів приймаю різного віку, починаючи з 18 років і до 90. В молодому віці найчастіше звертаються ті, хто хворіє на дермоїдну кісту куприка, має тріщини. Інша категорія хворих – це геморой, парапроктити, що зустрічаються з 30 років частіше. Рак буває у старшому віці. В останні часи спостерігаємо «помолодшення» раку, найменша пацієнтка була 18-річного віку, а найстарший, кого ми оперували – 90 років.

– У багатьох робота проктолога асоціюється лише з однією недугою – геморой. Але ваша робота охоплює не тільки це захворювання?

Читайте також: Неврози, депресія, паніка: правда та міфи про лікування неврологічних хвороб. ПОДКАСТ

– Так. Є два спеціалізованих напрямки проктології – мала проктологія та колопроктологія, що займається товстим і тонким кишківником.

 Які фактори впливають на здоров’я кишкової системи?

– Перш за все – це спосіб життя, харчування, часте сидіння та менталітет хворих. Зараз люди малоактивні, менше споживають клітковини, що суттєво впливає на розвиток тих чи інших захворювань.


 

– За вашими спостереженнями, на скільки зараз люди дбайливо ставляться до свого здоров’я?

– Великою мірою залежить від того, наскільки люди сприймають потребу в рухах. Більшість, на мій погляд, вважають, що достатньо фізичної праці аби бути здоровим. Накачані м’язи не гарантують здоров’я, краще розвивати гнучкість. Молодь зараз більше займається, ніж старше покоління.

– Які проктологічні хвороби нині найпоширеніші?

– Половина хворих, що поступають до нас – це проктологічні хвороби, а інша – онкологічні. Із проктологічних хворих найчастіше – це геморой, тріщини відхідника, парапроктит, коліти. Онкологічні хворі – це рак прямої кишки, товстої кишки.

– Одна з розповсюджених хвороб сьогодення – геморой. Кажуть, що її мають 8 людей із 10. Як її діагностують?

– Геморой – це проблема віку, має і спадковий, і набутий характер через сидячий спосіб життя, важкі фізичні вправи, тужіння при дефекації та сите харчування. Сам геморой – це по суті кровотеча. У жінок  провокацією можуть бути закрепи і вагітність, а в чоловіків – важкі фізичні навантаження, прийом гострої їжі, а також алкоголю.

– Чи можливо запобігти геморою? Яким має бути збалансований раціон?

– Запобігти геморою неможливо, тому що це в більшості спадкова хвороба. Зменшити його розвиток можна зміною способу життя: більше рухатися, займатися вправами. На жаль, люди не звикли їсти овочі, фрукти, зелень, а це має велике значення, оскільки кишка повинна очищатися. Ще важливо вживати багато рідини – 4% від маси тіла. Найкраще 35% калоражу і об'єму їжі вживати на сніданок, на обід – 40%, а ввечері – 25% легкої їжі. Таке харчування корисне не тільки для кишківника.

– Чи завжди геморой переходить у рак?

– Геморой не має тенденції переходу в рак. В цілому, якщо взяти колоректальний рак за 100%, то 70% – це набутий, його люди заробляють неправильним життям, 25% – сімейний анамнез, до 5% – генетично зумовлений.

Читайте також: Онкогематологія: проблеми діагностики та лікування. ПОДКАСТ

– Що це таке коліт?

– Під словом коліт часто розуміють незначні захворювання кишківника. Насправді захворювання серйозні, особливо виразковий коліт чи хвороба Крона. Він може призводити до поганих наслідків. Наприклад, хвороба Крона, вимагає великих фінансових затрат протягом всього життя, а в державі немає ніяких програм забезпечення ліками. Виразковий коліт протікає легше, тільки 15% хворих доводиться оперувати. Раннє виявлення – гарантія легшого лікування та менших затрат. При виявленні раку на першій стадії – виліковування 90%, а при нульовому можна просто забрати поліпи і попередити його.

– Нерідко люди через сором’язливість бояться йти до проктолога. Скажіть, які це може мати наслідки надалі?

– Така сором’язливість може розцінюватися недбалим ставленням до свого здоров'я. Пізнє виявлення хворих на рак може призвести до передчасної смерті. Сором’язливість – це велика проблема. На жаль, у нас немає жінок-проктологів, але це не привід не звертатися по допомогу.


 

– При яких симптомах слід іти до лікаря?

– Кровотечі, болі у відхіднику та прямій кишці, животі, проноси, закрепи чи їх чергування.

 Як правильно підготуватися до огляду у проктолога?

– Необхідно зробити невеличку клізму, типу «Норгалакс», що діє через 15 хвилин. Вона вводиться за годину до огляду. Якщо говорити про дослідження кишківника, то його потрібно готувати розчинами, щоб кишка була чиста. Попередньо перед записом на прийом пацієнту все повідомляють.


 

– Як ви ставитесь до народних методів лікування? Наскільки трав'яні чаї і настоянки можуть бути помічними?

– Клінічні дослідження не підтверджують ці методи лікування, але багато хворих до них звертається. Для відновлення кишківника, після лікування основними препаратами, можна назначити певні трави, але це не є основним лікуванням.

Читайте також: Як запобігти порушенню постави у дітей. Правда та міфи про методи профілактики сколіозу. ПОДКАСТ

Запитання від слухачів

– Наскільки потрібна і болюча ректоскопія?

– Проктолог оцінює третім оком – вказівним пальцем у рукавичці. Процедура не приємна, не болюча в цілому, окрім тих випадків, коли запалення таке, що викликає біль при доторкуванні. Ректоскопії боятися не потрібно, якщо виникає біль, то його можна припинити.

– Чув, що за кордоном колоноскопію роблять під седацією, а в Україні?

– Так, у нас таке практикують.

– Чи можуть часті клізми призвести до раку?

– Ні, лише хронічні запальні процеси, вживання гормональних продуктів, антибіотики. Клізми можуть викликати ліниву роботу кишківника та звичних закрепів.

–  Що може викликати періодичні болі на місці видаленого апендикса, особливо при здутті живота?

– Можуть бути злуки, іноді причина у порушенні функцій кишківника.

– Після пологів з’явився геморой, лікування не призначили, пройшло 10 років, і він то з’являється, то зникає, дискомфорту немає, але, можливо, потрібно його якось лікувати?

Читайте також: Невиліковна хвороба: розмова про проблеми паліативної допомоги. ПОДКАСТ

– Якщо хворий каже, що недостатньо симптомів, то це на рішення пацієнта. У нас є такий підхід: якщо геморой з'являється 3-4 рази на рік, викликає болі і кровотечу, то лікування обов’язкове. Самолікування може бути шкідливим, тому краще звернутися до спеціаліста.

– При хворобах товстого кишківника симптоми можуть не зразу проявлятися?

– Однозначно. Ранні симптоми – слиз, кров, проноси, закрепи.

Міфи і стереотипи

–  Після консультації у проктолога мене неодмінно прооперують.

– Звичайно, це міф. Операцію роблять тоді, коли це потрібно. Насильно нікого не оперують.

– Геморой – це спадкова хвороба.

– У більшості, це набуті фактори, але бувають і спадкові випадки.


 

– Гемороєм страждають люди старшого віку.

– Навпаки, скоріше молодого віку. У старшому віці більше наявне занедбання гемороїдальних вузлів.

– Огляд у проктолога – дуже болючий.

– Не думаю. Звісно, це делікатне місце, не звичне до огляду, але лікар не має на меті зробити боляче. Дискомфорт присутній.

– Найкращий спосіб боротьби  гемороєм – позбутися закрепів.

– Так. Кал повинен формуватися на ранок, бути м’яким і вийти весь.

– Операція – це єдиний спосіб позбутися геморою.

– Зовсім ні. На перших стадіях застосовують малоінвазивні методи. Коли геморой випадаючий, тільки тоді можна зробити операцію.

– Куріння може спровокувати коліт.

– Куріння може загострити уже наявний коліт.

 Алкоголь і рис заборонені  при геморої.

– Алкоголь руйнує психіку, життя, це не показник здорової людини. При захворюваннях кишківника його вживання потрібно припинити. Картопля – найпоширеніша страва на Україні, вона та борошняні вироби шкідливі, в них міститься багато швидких вуглеводів. При отруєннях кишківника, проносах рисовий кисіль абсорбує на себе токсичні речовини. Рис сам по собі теж швидкий вуглевод, проте коричневий рис проктологи радять.

– Потрібно взяти за правило щодня їсти першу страву.

– Відсутність рідкої страви – проблема нашого суспільства. Першу страву бажано вживати

– Вживання молока налагоджує роботу кишкової системи.

– Наука говорить, що людям з 30 років недостатньо ферментів, що можуть перетравити молоко. Для дітей – це потрібна страва. Кисломолочні продукти – корисні.

 Любителі посидіти в туалеті годинами точно мають проблеми.

– Безсумнівно. Хоча часто – це вже може бути просто поганою звичкою, коли ми ходимо в туалет, щоб розслабитись.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

До публікації матеріал підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024