Медзаклад відстояли люди. Як у Цуманській районній лікарні відбувається реформа

02 Жовтня 2020, 17:35
Олена Граузе 8108
Олена Граузе

Другий етап медичної реформи, який стартував в Україні 1 квітня 2020 року, змусив чимало лікарень впроваджувати низку змін – подекуди неприємних та непопулярних. Зміни торкнулися і Цуманської районної лікарні.

Як відбувається реформа у цьому медичному закладі, дізнавалися журналісти видання Район.Медицина. 

Читайте також: «100 зі 100». Як спрацювала медреформа у Прилісненській «первинці»

Медична реформа у Цуманській районні лікарні стартувала ще у 2013 році. Тоді лікувальна установа розділилася: виокремили первинну ланку, екстрену допомогу.

«У 2013 році були певні «колізії», коли нас хотіли позбавити статусу юридичної особи й приєднати до Ківерцівського ТМО Але населення «піднялося», винесли це питання на сесію селищної ради, навколишніх сільрад... Народ просто відстояв самостійність лікарні», – розповідає директорка Олена Едуардівна Граузе.

Відтоді, каже керівниця, в підшефному їй закладі триває так звана перебудова, відповідно до нових норм. У відділеннях роблять ремонт, укомплектовують сучасною апаратурою.



 

«Неабияк нам допомагають депутати, місцева влада, благодійники. Продуктами для їдальні допомагають люди, рибгосп. У нас дуже потужна підтримка. Всі зацікавлені в тому, щоб лікарня працювала. Завдяки громаді, за тиждень відремонтували дах у лікувальному корпусі. Люди працювали толокою, матеріалами, грішми допомогли благодійники. Близько трьох мільйонів гривень, які витратили на ремонт, медзаклад би не «потягнув» самостійно», – зауважує директорка.

Інфекційне відділення закрили ще до реформи

Коли 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи, у Цуманській районній лікарні функціонували лише два відділення: педіатричне та терапевтичне.


 

Інфекційний блок довелося закрити задовго до старту реформу. Олега Граузе розповідає, не було умов, аби його утримувати.

Читайте також: Мали б отримати на 37 мільйонів більше. Як проходить реформа у Маневицькій лікарні

«У нас не було баклабораторії, посіви возили у Ківерці, а це аж за 50 кілометрів. Втрачалася і якість матеріалу, і терміни… Проте персонал відділення не постраждав: пенсіонери пішли на пенсію, а робітників працездатного віку перевели в інші відділення», – каже.

На момент старту реформи, у цуманській лікарні було 20 ліжок. Коли вийшла постанова про скорочення ліжкового фонду, кількість місць довелося зменшити до 10, по п’ять у кожному з відділень.


 

І тут люди поставили умову, що в місцевій лікарні повинно бути 40 ліжок!  Протягом двох років громада повністю утримувала їх.

Наразі в лікарні є 30 ліжок для госпіталізації пацієнтів: 10 педіатричних та 20 терапевтичних. Проте два відділення тепер об'єднанні в одне – терапевтичне.

«Без дитячих ліжок – нереально. У нашій місцевості 80% населення – багато дні сім’ї. Станом на 1 січня, в нас було шість тисяч дітей до року. Тож можна лише уявити, який це обсяг роботи. Звичайно, левову частку бере на себе «первинка», але ж є діти, які потребують стаціонарного лікування, які надходять вночі з ургентними станами», – розмірковує Олена Едуардівна.



 

Читайте також: «Ніби стоїмо на жовтому кольорі світлофора». Як відбувається реформа у Старовижівській лікарні

Директорка Цуманської лікарні зізнається, що 2020 рік для їхнього закладу – важкий. Попри те, що лікарня не є базовою для приймання хворих на коронавірус та не маю «ковідного» пакету, сюди надходять пацієнти з підозрою на вірусну інфекцію.

«Ми повинні госпіталізовувати пацієнтів, які мають пневмонію, але COVID-19 ще не підтверджений. Але ж не всі пацієнти йдуть «чистими», є й такі, в кого потім підтверджують коронавірус. Тому для таких хворих ми облаштували карантинну зону, перегородивши відділення – площа це дозволяє. Там є окремий вхід, окремі палати», – веде мову.

Коли почалася епідемія, благодійники закупили цуманським медикам засоби індивідуального захисту, антисептики, медикаменти.


 

Аби працівники лікарні, які контактують з хворими на коронавірус, отримали доплати до посадового окладу, керівництво лікарні подало клопотання до селищної ради, щоб виділили з місцевого бюджету гроші на це. Наразі рішення ще не має, питання повинні розглянути на засіданні найближчої сесії.

Читайте також: «Не можемо знайти анестезіологів». Як відбувається реформа у Демидівській лікарні​​​​​​​

НСЗУ контрактувала лікарню лише на два пакети послуг

Цуманська районна лікарня уклала з Національною службою здоров’я України договорили лише на два пакети послуг за програмами медичних гарантій: стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних втручань та спеціалізована амбулаторна спеціалізована допомога дорослим і дітям.


 

Наразі в медзакладі працюють над тим, аби їх контрактували на акушерську амбулаторну допомогу.

«У нас є лікар акушер-гінеколог, він і УЗД-обстеження робить. Вагітних у нас дуже багато, зараз на обліку перебуває 101 жінка. Спостерігаються вони у нас, а вже народжувати їдуть хто куди», – додає директорка.

Медпрацівниця додає, чимало з того, що вимагає НСЗУ для контрактування на цей пакет послуг, у них уже є.

Молодим лікарям даватимуть квартири

Олена Едуардівна Граузе каже, що недофінансування закладу цьогоріч становить в межах двох мільйонів гривень.


 

«Пакет на стаціонар становив 3,3 мільйона гривень, 1,2 мільйона гривень – пакет на поліклініку. Днями уклали договір на 32-й пакет – додаткове фінансування, по якому нам ще виділять 1,4 мільйона гривень», – додає очільниця Цуманської лікарні.

Ці гроші керівництво медичного закладу планує спрямувати на розвиток медичного закладу та заробітні плати робітникам. Оскільки того фінансування, яке отримували, приєднавшись до реформи, на ці потреби не вистачало.


 

Олена Граузе зауважує, хоча й доводиться економити на всьому, гроші від НСЗУ отримують регулярно, без затримок. Завдяки цьому боргів не має й лікарня.

Читайте також: Єдиний дохід – гроші від Нацслужби здоров'я. Як на Камінь-Каширщині реформували первинну ланку медицини​​​​​​​

Попри те, що з початком мед реформи фінансові потоки у первинної та вторинної ланки розділилися, у Цуманській районній лікарні через це не конфліктують.

«У нас прекрасні стосунки з «первинкою». Доки їм будують амбулаторію, вони базуються у нашому приміщенні. Гарно співпрацюємо з екстреною службою. Немає такого, щоб сімейний лікар не направив пацієнтів до нас, бо ж це його гроші. Стараємося завжди йти на зустріч один одному», – резюмує Олена Едуардівна Граузе. 

Наостанок жінка додає, що, аби залучити молодих фахівців, домовилися з місцевою владою, аби в новобудовах виділили кілька квартир для лікарів. Наразі в медзакладі готують двох інтернів: офтальмолога та отоларинголога.

Марія МАРТИНЮК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментарі
11 Жовтня 2020, 22:38
Ох, як все на вищому рівні! Але не вірте, так не є.
11 Жовтня 2020, 22:43
А ви хоч там були? Ліпше не попадайте. Ні до кого. А Граузе - молодець!
11 Жовтня 2020, 23:55
А як тепер до нас?
11 Жовтня 2020, 23:57
Узі- грошики, аналізи - грошики, дерматолог-грошики, вніманіє до нас - грошики. Приїхали.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024