Перша допомога при опіках. Правда та міфи про методи обробки ран. ПОДКАСТ

17 Вересня 2020, 17:33
Роман Трач 11491
Роман Трач

У всіх була така прикрість: поквапився, сьорбнув гарячого і весь день мучить обпечений язик. Або ж торкнувся гарячої каструлі і «привіт опік». 

Це приклади знайомі усім і вони, погодьтеся, викликають нехай і неприємні, але ж мінімальні, порівняно, наслідки. З якими можна впоратися і самотужки. Але коли йдеться про серйозні опіки без допомоги спеціалістів не обійтися. 

Детальніше про види опіків, їх причини та методи лікування розповів завідувач опікового відділення, реконструктивно-відновної хірургії та хірургії китиці Луцької клінічної міської лікарні  Роман Ярославович Трач в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 на радіо CiD fm.

Розмову також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

– Пане Романе, розкажіть, з якими опіками зараз найчастіше госпіталізовують пацієнтів?

– Найпоширенішими опіками наразі є опік окропом. Хтось заварив чай, хтось каву, хтось закриває компот і, як правило, отримують ці побутові травми. Також серед цих термічних травм є опік полум’ям. Також в структурі опіків на сьогоднішній день чинне місце займають хімічні опіки. Це, в основному, стосується тих випадків, коли люди працюють з кислотами, з лугами. Автолюбителі також потрапляють до нас.

Серед потерпілих з опіковою травмою є  електротравма, хоча не значну кількість складає. І, звичайно, виробнича травма, де має місце розпечений метал чи якісь рідини. Якщо аналізувати за останні 3-5 років, то бачимо, що найпоширенішою причиною настання опікової травми це є гарячі рідини, окріп, гарячий чай, кава, це більше стосується дитячих опіків.


 

Читайте також: Правда та міфи про лікування вуха, горла, носа. ПОДКАСТ

– Скільки волинян потерпають щороку від опіків полум’ям, чи гарячими речовинами, чи паром?

– За останні 3 роки опіків побільшало, в основному, дитячих. За 2019 рік у нашому відділенні пролікували 417 потерпілих від опікової травми. У 2018 році було на 6 пацієнтів менше. Проте дітей у 2019 році стало більше. У нас було проліковано 239 дітей, у 2018 році – 221 дитина.

– За глибиною уражень опікові рани поділяються на 4 ступені. Розкажете нам про це детальніше?

– Чотири ступені – це за старою класифікацією, зараз ми користуємося європейською, де виділяють три ступені опіку: перша, друга, третя. Друга ступінь розділяється на 2а і 2б.

Щодо першого ступеню, це найлегший ступінь опіку, він проявляється гіперемією шкіри, сильними больовими відчуттями і, як правило, при невеликій поверхні – загоюється самостійно і не потребує стаціонарного лікування.

Друга ступінь опіку розділяється на 2а і 2б. 2а – це поверхневіший опік, 2б – це глибший опік. Усе залежить від товщини ураженої ділянки, від кількості шарів, які пошкоджені під час термічної травми. 2а – це поверхневіші опіки, які загоюються без оперативного втручання по пересадці власної шкіри. Як правило, пацієнти поступають до нас з вираженим больовим синдромом в ділянці рани. Якщо велика площа ураженої поверхні, то пацієнтів мучить спрага, їм хочеться пити, У складніших випадках є порушення гемодинаміки, це на великих площах. Якщо, наприклад, є невелика площа 2а ступеню опіку (площа ураженої поверхні оцінюється долонями тієї людини, яка отримала термічну травму), то цей опік гоїться після хірургічної обробки рани і, як правило, такий опік загоюється при правильному лікуванні до 10 днів. Якщо неправильно місцево лікувати опік, то він поглиблюється, утворюються некрози і цей опік переходить у 2б ступінь. Його можна отримати при травмі, якщо є агентом полум`я, при контакті з гарячими предметами. Тоді опік менше білить тому, що є спалені рецептори шкіри, але пошкодження глибше.

Читайте також: Стрес може призвести до гастриту. Правда та міфи про гастроентерологію. ПОДКАСТ

Тут включаються інші механізми. Виділення значної кількості рідини через уражену поверхню. При дослідженнях опікової рани виявлено, що з опікової поверхні у 10 разів більше виділяється води, електролітів, необхідних поживних речовин, ніж зі здорової шкіри. Особливо небезпечно це у дітей, бо, як ми знаємо, у дітей шкіра – це один із органів, який забезпечує функцію дихання, тому шкіра повинна бути чиста і пори не повинні бути закриті. При 2б ступені потрібне втручання наше, як спеціалістів, треба проводити оперативне лікування, яке, як правило, за усіма стандартами і за європейськими підходами, і за нашими аналізами, це треба до двох днів максимально зняти некроз шкіри, якщо це залишки епідермісу, чи струп опіковий, його треба зняти і одномоментно закрити своєю шкірою, зробити пересадку власної шкіри, або закриваємо штучною шкірою, або пов`язкою.

І третя ступінь – це найглибші ураження, це коли пошкоджені усі шари шкіри. Ми знаємо, що є шкіра, підшкірна, м’язи і кістки. Помилково рахують, що третя ступінь – це коли усе спалено. Деколи буває спалена уся товща шкіри, але це вже є 3 ступінь. Тому, звичайно, якщо є обвуглення, там пошкоджені і м`язи і кістки, то в старій класифікації це була 4 ступінь. Але ми орієнтуємося на те, що шкіра – це є орган. Якщо пошкоджена уся товща шкіри, це є 3 ступінь опіку.


 

– Вдома, в побуті, якою має бути перша допомога при опіку?

– Від першої допомоги залежить тактика подальшого лікування і ефективність первинної медичної допомоги. Ми розглядаємо випадок, що це є опік укропом. Перше, що нам потрібно зробити – це загасити цю енергію, яка має пошкоджуючи дію на тканини.

Якщо це є гаряча рідина, треба відразу під холодну воду, або простирадло з холодною водою, збити цю теплову енергію. Паралельно потрібно дати знеболююче і, якщо опік складає більше, ніж 3 долоньки, звертайтеся до фахівців.

Звичайно, якщо це стається у місті Луцьку, доїзд 10-15 хвилин, можна під холодну воду, знеболення і до стаціонару звертатися на травмпункт міської лікарні. Якщо це у селі чи у віддалених районах, не потрібно відразу у машину, їхати до Луцька. Звертайтеся до районних лікарень, звертайтеся по місцю проживання для того, щоб фахівець зорієнтувався. Бо, якщо у наших потерпілих розвивається опікова хвороба, це є контакт з веною, це потрібно катетеризувати вену для того, щоби уникнути погіршення опікового шоку, бо наш опіковий шок – гіповулемічний – кров стає, як густа сметана і нам треба чим швидше переводити її у рідкий стан.

Чим швидше ми зробимо розрідження крові і наповнимо організм рідиною, тим м`якше буде протікання опікового шоку, тим легше буде вивести пацієнта з шоку. Тобто ви звертаєтеся відразу по місцю проживання, в районну лікарню, в амбулаторію, робляться знеболення, катетеризують вену, ставлять крапельницю, інфузійна терапія і тоді зв`язується по телефону з нами і або відразу переводять, або наш фахівець виїжджає для того, щоби поставити питання про транспортування до опікового центру. Як правило, ще наші досвідчені професори і фахівці, які застали медицину радянську, то було золоте правило – до 7 хвилин має бути катетеризована вена і початися інфузійна терапія.

– Чого хворим не можна ні в якому разі робити при опіку?

– Не слід покривати рани жирними мазями. Не слід мазати смальцем, обліпиховою олією. Жирові всередники створюють плівку, тим самим не дається погаситися теплова енергія і вся ця розруха іде в глибину. Народні методі – мажуть яйцем чи білком – актуальні тільки у тому питанні, якщо воно холодне. Наприклад, яйце з холодильника нанести – так, воно трішки полегшить цю травму, але воно створює плівку, тому найдоступніше – це холодна вода.

– Як діяти, якщо, скажімо, дитина вилила на себе горня окропу? 

–  Холодна вода. Відразу охолодити це місце. Не бійтеся, що там буде пневмонія, ми вийдемо з цього стану, але перша допомога – це холодна вода і знеболення. Тоді вже викликати лікаря.

– Як щодо хімічних опіків у дорослих?

– Це, в основному, йде за рахунок кислот. Наприклад, хтось обробляє поверхні кислотами чи лугами. Наприклад, неправильне поводження зі засобами для миття ванни. На виробництві бувають опіки. Тому прокоментувати, чому так стається – це недбалість і недотримання техніки безпеки поводження із цими рідинами.

Читайте також: Щогодини від раку грудей помирає жінка. Правда і міфи про онкологію молочних залоз.​​​​​​​

Обробляти пошкоджену уражену ділянку препаратом, який знешкоджує дію того чи іншого осередника. Якщо це кислота – треба обробити лугом, але це не означає, що треба обробити сильним лугом. Якщо побутовий чи виробничий опік кислотою, то треба розвести звичайну соду і цим розчином промивати рану, якщо опік лугом – треба слабкий розчин оцтової кислоти. Безумовно, треба промити під водою, треба змити цей агресивний чинник, що створив цей опік, знеболення і звертайтеся за допомогою.

У нас була пара випадків, коли люди падали у вапно. Якщо одразу оцінити ситуацію, що вапно – це луг. Пару пляшок оцту, облили, і це рятувало життя.


 

– Вату та пластир можна використовувати?

– Вату – ні, тому, що вона складається з дрібних ворсиночок, які приличають до ранової поверхні. Стерильні серветки можна, якщо під водою промивається. Препарати, які створюють пінову захисну плівку, не варто використовувати, бо невідомо, як вони вступлять у реакцію з агресивною рідиною. Інколи буває так, що потерпілі не знають, чим вони отримали хімічний опік. Якщо сталася така ситуація, бажано, що зі собою до лікарні вони привозили ту пляшку, легше буде прийняти рішення, який дати антидот.

– Декілька місяців тому ви оперували хлопчика, який травмував руку на тракторі.Розкажіть про цей випадок?

– Наше відділення займається реконструктивно-відновною хірургією і, в тому числі, у нас – центр кисті. Ми лікуємо пацієнтів з пошкодженням шкіри, підшкірної клітковини, м’язів, сухожилків, нервів периферичних. В даному випадку, під час роботи потрапила кінцівка у цей механізм. Переломи кісток, дефекти м’яких тканин, усе це на фоні забруднення землею. Треба було провести первинну хірургічну обробку, вичистити все. І, після того, як ми забрали усі тканини, постало питання великого дефекту на кінцівці. Прийняли рішення провести двоетапну італійську пластику, що успішно привело до закриття цього дефекту і дитина пішла додому. Але за цим стоїть кількагодинна робота в операційній цілої бригади, цілодобовий нагляд мед сестричок, перев’язочних сестер. За цим стоїть робота усього колективу і результат позитивний.

– Як запобігти опікам вдома?

– Весь час тримати на контролі дітей. Вони пізнають усе на смак, на дотик. Старатися, щоби хімічні речовини були недосяжними для них, знаходилися зачиненими під замком або високо. Щоб не було сірників, запальничок.

Якщо робимо чай чи каву, старатися, щоб дитина не дотягнулася до цих посудин, не на краю стола. Часом батьки такі безпечні, беруть на руку малу дитину, другою рукою гріють кашу, повертаються, беруться за гарячу каструлю, повертаються за рушником у той час коли дитина близько до каструлі. Маємо тоді трагедію.

Читайте також: Правда та міфи про вагітність в умовах пандемії. ПОДКАСТ​​​​​​​

Частина пацієнтів поступає до нас на підпитку. Якщо ви вже вживали алкогольні напої, бажано не працювати з високооборотними інструментами.

Якщо брати опік парою, закипів радіатор, наприклад, пам’ятайте, не заглядайте до середини, коли підняли кришку. Накрийте якоюсь ганчіркою, відкручуйте помаленьку, щоб воно не зірвало.

– Якщо опік не великий, але глибокий, чи потрібно їхати до лікарні?

– Залежить від того, що людина ставить за мету. Якщо не великий опік, але якщо він знаходиться на пальцях, в ділянці суглобів, це може привести до інвалідизації.

Звичайно, якщо є невелике почервоніння на кінчику пальця, немає пухирів, злущення шкіри, то це питання загоїться за один день, але будьте обережними. Але, якщо є глибокий опік, наприклад, торкнулися праски, то не лікуйте самостійно.

Глибокий опік завжди загоюється рубцем. Це буде косметична вада. І викличе порушення в працездатності.

– Як щодо обпечення язика або піднебіння?

– Якщо немає злущення слизової з язика, якщо немає злущення, набряку і немає утруднення дихання, я би рекомендував на другий день звернутися до ЛОРа або ж до сімейного лікаря.

Якщо попекли язика – в холодну воду.

– Як лікувати пухирці?

– Якщо є пухирці, то це опік 2 ступеню. Я рекомендую звертатися до фахівців.

Найгрізніші ускладнення – це звуження голосової щілини і утруднення дихання, це може викликати порушення дихання і асфіксію, і загибель.

– Сонячний опік?

Якщо це в ділянці долоні чи дві, можна лікуватися амбулаторно. Багато пити рідини і до лікаря.

Спростування міфів

– Обпечену ділянку треба обробити маслом або смальцем, можна змастити горілкою, спиртом, прикласти терту картоплю, присипати крохмалем і помастити зубною пастою.

Горілка надає додаткову травму. Це висушування поверхні, це додатковий больовий фактор.

Олія створює плівку, яка не дає можливості остудитися опіковій поверхні.

Якщо сметана холодна, то є позитивний ефект, але це дорого весь час – 15-20 хвилин – поливати холодну сметану на обпечену ділянку.

– Уражене місце треба промивати перекисом водню.

– Ні. Перекисне очищення – це пошкоджуючий процес. Якщо на рану без епідермісу дати таку агресивну речовину, вона нанесе хімічний опік, тоді буде глибший опік.

– Щоб обпечена рана швидше загоїлася – треба проколоти пухирі.

Якщо є одиничні пухирі і вони напружені, звичайно, їх треба проколоти, але не голкою, якою ми вишивали. Ми їх ліквідовуємо і закриваємо штучною шкірою. Якщо є напружений пухир, то є ефект тиснення на поверхню.

Якщо її стиснути, менше поступає туди крові, гірше гоїтиметься рана. Тобто, якщо є напружений пухир, звичайно, треба ліквідувати цю напругу. Якщо пухирі заповнені гелем, якщо це невеличкий пухирець і він знаходиться на стегні, то ніякої шкоди немає. Друге діло, якщо це стосується кисті чи обличчя, тулуба у ділянці молочних залоз. Це серйозніша локалізація. Я рекомендую звертатися до фахівців. Якщо не до нас звертатися, то до районної лікарні чи амбулаторії.

Деколи може бути пухир, він не пробитий, з желатиноподібним вмістом. Це означає, що це глибокий опік, за цим пухирем можемо не побачити глибокий опік і відповідні будуть наслідки.

– Обпечену поверхню треба зволожувати розчином новокаїну і обробляти йодом або ж зеленкою.

При лікуванні поверхневих опіків ми використовуємо водні розчини йоду. Він не є агресивним. Але спиртовий розчин йоду застосовувати не можна, бо це є спирт, він несе додаткову агресію на опікову рану. Новокаїн саме через шкіру не проникає. Якщо він холодний, то виступає в ролі холодної води. Воно не несе суттєвого значення.

Спілкувалася Неля МУЗИЧКО

До друку матеріал підготував Михайло ПАЛЕЦЬКИЙ

Коментарі
18 Вересня 2020, 09:23
Тексту забагато. Навіщо мені ті ступені? Читачу треба конкретика, без води і цифр, щоб взяти до уваги, а не память забивати.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024