Правда та міфи про вагітність в умовах пандемії. ПОДКАСТ

20 Серпня 2020, 18:15
Лідія Борисова під час ефіру 10680
Лідія Борисова під час ефіру

Коронавірус продовжує залишатися темою №1 в Україні та світі, темпи поширення епідемії у країні поки не зменшуються. Попри те, що більшість пацієнтів переживає хворобу без ускладнень, певні категорії населення є дуже вразливими. І організм вагітної жінки – не виняток.

Матері здатні виносити плід в найекстримальніших умовах. Хоча лікарі не відносять вагітних до особливої групи ризику через коронавірус, застереження до них, усе так, є.

Яку загрозу несе вірус для жінок, які готуються стати матерями, та як знизити ризики інфікування вагітних? Про унікальний захист жінки та її майбутньої дитини, про вагітність під час пандемії поговоримо сьогодні із Лідією Олегівною Борисовою, лікаркою акушеркою-гінекологинею відділення жіночої консультації комунального підприємства Волинський обласний перинатальний центр.


 

Також розмову з лікарем можна слухати в аудіоформаті. Програма «Район здорової людини», ведуча якої Вікторія Жуковська, виходить в прямому ефірі на радіо СІD fm щопонеділка о 15:00.

– Здорові вагітні жінки, так само, як і не вагітні жінки, в одній групі ризику. Тобто, остерігатися треба так само, як усім іншим нам. Тобто, уникати скупчень людей, мити постійно руки, уникати людей, які, ймовірно, можуть бути зараженими, тобто мають якісь ознаки інфікування: кашель, температура.

Читайте також: Жарознижувальні та знеболювальні: що повинне бути в кожній аптечці. ПОДКАСТ

Як тільки почалася епідемія, найперше визначили, що маємо об’єднати усі планові візити жінок, які стоять на обліку, в один візит: здачу лабораторних аналізів, обстеження і плановий візит до лікаря. Звичайно, можуть бути різні ситуації, коли жінка потребує негайного. У нас є розроблені маршрути, коли жінка звертається і ми визначаємо її самопочуття, на що скаржиться.

– Пані Лідіє, чи потрібно жінці, яка завагітніла, остерігатися за своє здоров’я і ще берегтися, окрім того, що уникати масових скупчень?

– Треба дотримуватися звичних рекомендацій: мити руки, уникати скупчень, намагатися ізолюватися, якщо є можливість, перейти на роботу вдома і слідкувати за  самопочуттям. І, звичайно, так як акушери-гінекологи, ми працюємо з вагітними, ми кажемо, що є сімейні лікарі, з якими співпрацюємо, і обов’язково повідомляти і акушерів-гінекологів і лікарів про свій стан і скарги.


 

– Яку небезпеку становить COVID-19 для вагітних і новонароджених?

– Таку ж, як будь-яка гостро-респіраторна вірусна інфекція. Коли є температура висока, вона несе такі ж загрози, як будь-яка гостро-респіраторна вірусна інфекція до 12 тижнів. Це той період, коли закладаються всі органи, весь маленький організм дитинки і він є вразливий для температури. Є невеликий відсоток досліджень, що були викидні. Їх можна пов’язати з коронавірусом, але й були з інших причин, бо є багато втрат вагітності, які пов’язані з хромосомами. Вже коли організм заклався, це 2-3 триместр, є такі повідомлення, що, можливо, є ризик передчасних пологів, що, можливо, доведеться дотерміново, у разі якихось акушерських ускладнень закінчувати вагітність, але більшість вагітних, якщо вони здорові, вони переносять хворобу безсимптомно, вони переносять її з якоюсь легкою нежиттю, навіть їх інколи нічого не турбує. Якби вони не обстежилися, навіть того й не знали би. Або, в основному, не звертають увагу на те, що у них зникає смак і нюх, це такі найпопулярніші симптоми, на які першим чином звертають.

Читайте також: Тривожні люди – старанні працівники. Правда та міфи про психічне здоров'я. ПОДКАСТ

Панікувати, якщо вагітна здорова, не треба. Звичайно, група ризику є серед вагітних, тому що є хворі жінки, які страждають на цукровий діабет, хворобу нирок, серцево-судинні захворювання, підвищення тиску, мають тяжку супутню патологію, вони є група ризику №1.

– Що буде, якщо вірусом заразиться мати, наскільки захищена від інфекції в утробі її дитина?

– Фактів передачі вірусу від матері до дитини взагалі немає ніяких. З тих досліджень, які доступні, відомо, що ні в плаценті, ні в грудному молоці, ні через кров вірус не передається. Основний шлях передачі коронавірусу є краплинний. Найчастіше, якщо мама хвора коли відбулися пологи, то жінці захищатися, але, чи дитинка з мамою, чи дитинка відокремлюється від мами, визнається консиліумом лікарів, які дивляться на загальний стан, бо грудне вигодовування є дуже важливим для матері і дитини, це психологічних контакт і відсутність тієї стресової ситуації, що хвора і ще й дитинку відокремлюють. Тому мами захищаються. Це маски, коли годують, миються руки. Якщо дитинка зараз не хоче їсти і спить, дитинка тримається 2 метри від мами.

Читайте також: Дитячий стоматолог – це лікар і водночас психолог. ПОДКАСТ

– Які зміни під час карантину у поведінці вагітних помітні?

– Страх з’являється, коли людина не знає чого чекати. Проводяться бесіди, подається інформація, всі стараються бути на зв’язку. І коли людина знає чого чекати, чого боятися і, в разі чого, вона, можливо, може звернутися по допомогу.

Звичайно, страшно, бо коли чуєш усілякі такі повідомлення негативні – страшно за своє життя, за життя дитинки, за життя близьких. Але, в основному, є і позитивні результати: велика кількість людей, які виздоровіли, які добре переносять цю інфекцію.


 

– Як в умовах епідемії відбуваються планові огляди, чи здаються планові аналізи, коронавірус – він вніс корективи у звичний плин справ?

– Так, звичайно. Коли у нас почався карантин, перинатальний центр відразу влючився в режим. На сайті є номери доступних телефонів. Лікарі намагаються об’єднати в один візит все, що необхідно пацієнтці. Якщо є можливість відтермінувати візит, робимо це.

У нас, звичайно, є пацієнти, які інфіковані. Луцький клінічний пологовий будинок, який є опорною лікарнею і він приймає таких пацієнток. Якщо раптом трапляється, що до нас на пологи прийшла інфікована пацієнтка, в перинатальному об лаштовані спеціальні бокси  з окремим входом, вони ізольовані, де жінка може народити, не контактуючи з іншими породіллями.

– У країні виявлено кілька вагітних жінок, які заразилися коронавірусом. Через це лікарні обмежили прийом відвідувачі, а значить, жінкам доведеться народжувати без присутності родичів. Як із цим у Луцьку?

– У Луцьку не були заборонені партнерські пологи. Жінка має право на підтримку в пологах і ми не повинні у неї це право забирати. Звичайно, є певні рекомендації, що партнер повинен бути здоровий. Після пологів породіллю може відвідувати лише один партнер.

Читайте також: «Сезонну алергію слід лікувати не в сезон», – алергологиня Оксана Критюк. ПОДКАСТ

– Побутує така теорія, що коронавірус – це причина перервати вагітність. Якщо майбутня мама інфікувалася, чи вплине це на розвиток малюка?

– Немає такого, хоча я слідкую за соцмережами, повідомленнями. Коронавірус не є показом точно. І, як я вже казала, вірус не передається від матері до дитини вертикальним шляхом.


 

– Чи може коронавірус передаватися внутрішньо-утробно?

– Ні. Такі повідомлення є. Можливо, щось дослідять, бо це свіжий вірус, ще немає таких повноцінних даних. Наразі – не може.

– В Україні ухвалили протокол ведення вагітності під час пандемії коронавірусу. Розкажіть про цей документ.

– E цьому протоколі є правила введення не тільки вагітних, але й усіх пацієнтів які потребують допомоги. ТЄам є нюанси, які більше пов’язані з наданням медичної допомоги, це не так цікаво слухачам, тому що це більше специфічна інформація. Для пацієнтів воно має значення тільки в тому, що не буде такого частого відвідування установи, треба знати куди звертатися якщо є скарги. Особливості в тому, що ми ведемо і вагітність, і пологи, і кесарів розтин. По акушерський ситуації, по рекомендації консиліуму, якщо є складні пацієнти, з сімейними лікарями.

– Якщо пацієнтка хворіє на коронавірус, це є показником до кесарського розтину?

 Ні, якщо немає якоїсь супутньої патології, яка вимагає негайного родорозрішення, чи стан жінки не вимагає до термінового.

Чи варто хворим на коронавірус породіллям відмовлятися від грудного вигодовування?

– Грудне вигодовування має величезне значення для мами і дитини. Коронавірус може бути безсимптомним, може бути симптоматичним, може бути стан і середній, і тяжкий. Визначається перебування матері і дитини спільно з лікарями, акушерами гінекологами, інфекціоністами. Якщо мама має можливість годувати, її стан задовільний, на період годування можна мамі вдягати маску. Намагатися не кашляти під час годування, щоб не потрапляли краплі на дитинку. Якщо мама має складніший перебіг хвороби і є лактація, то можна зціджування, але також дотримуючись засобів безпеки: мити руки, обробляти їх засобами дезінфекції. З молоком стовідсотково коронавірус не передається, тільки краплинно.


 

– Чи лікарі готові до того, що вагітна може бути носієм вірусу?

– Так. Часто жінки не знають, що, можливо, вони були в контакті, їх нічого абсолютно не турбує. Ми маємо усі засоби захисту, обробляємо руки, провітрюємо приміщення, маємо антисептики.

Читайте також: «Скаче» тиск – зростає загроза інсульту», – професор-кардіолог Андрій Ягенський. ПОДКАСТ

​​​​​​​

Запитання від слухачів

-Як проходить відвідування, підтримка життєдіяльності недоношених дітей під час пандемії? Чи є якісь обмеження, поки дитина перебуватиме в боксі?

-Так, таке трапляється, що дітки народжуються передчасно в силу певних обставин. У нас є відділення реанімації, яке доглядає, допомагає діткам максимально бути здоровими, пройти цей нелегкий шлях. Звичайно, є обмеження, як і будь-які карантинні. Мама є з дитинкою, вона знаходиться в установі, поки дитинка знаходиться у відділенні реанімації. Відвідування родичів неможливі тому, що родичі контактують постійно з іншими людьми і можливе якесь зараження. Нам цього не треба. Родичі приходять до мами, мама до дитинки. Щоб мінімізувати контакти мами з іншими родичами, відвідувачами, ми стараємося уникати цих контактів. Мама повинна бачити дитинку, вона хоче бачити дитинку, вона приходить і провідує. Дитинка слабенька, вона потребує догляду, вони є вразливі, не бажано щось ще приносити.

Читайте також: «Пацієнтам із важкою серцевою та дихальною недостатністю лапароскопія протипоказана», – хірург Олександр Масіков. ПОДКАСТ​​​​​​​

 Що робити, якщо у вагітної з’явилися симптоми коронавірусу?

– Найперше, повідомити свого сімейного лікаря і акушер-гінеколога. І тоді, за рекомендаціями, якщо у вас стан, під час якого ви можете бути вдома і дотримуватися простих засобів лікування, пити жарознижуючі. Специфічного лікування немає, щоб попередити цей коронавірус. Вагітна просто повідомляє, а далі вона вже робить так, як їй рекомендують її лікуючі лікарі.


 

– Чи повинні всі вагітні робити тест на COVID-19?

– Якщо немає симптомів, немає сенсу обстежуватися. Лабораторія – місце скупчення людей, які мають певні скарги. Вагітна повинна себе берегти у тих місцях, де є великий ризик інфікуватися. Лабораторія – одне з цих місць.

– Здорова вагітність – яка вона?

 Здорова вагітна жінка поводиться так, як і не вагітна жінка, обмежень, практично, жодних немає, окрім алкоголю, наркотиків, цигарок. Звичайно, вагітність сама змушує жити інакше, хочеться більше спати, більше відпочивати, більше мама старається думати про дитину. Мама вже не є такою активною, але не можна спорт виключати, оскільки повинно бути нормальним самопочуття, фізичні навантаження помірні повинні бути. Мама вразливіша, вона думає за двох, вона чутливіша, інші емоції. Але, якщо здорова вагітність, то проблем не повинно бути.

Читайте також: «Шкіра має генетичну пам'ять», – дерматологиня Леся Карпюк про користь і шкоду засмаги. ПОДКАСТ​​​​​​​

Міфи та стереотипи

– Вагітність підвищує ризик захворіти на Covid-19.

– Ні. Ми абсолютно всі в однаковій зоні ризику.

– По формі живота вагітної можна визначити стать дитини.

– Я такого не вмію, чесно. Не знаю, може хто володіє, я такого не вмію.

 Чи потрібно жінці їсти за двох, якщо вона вагітна?

– Ні, не повинна жінка їсти за двох, вона повинна їсти за одну себе та дотримуватися принципів правильного харчування.

– Широкі стегна – легкі пологі.

– Це все визначається в пологах. Не обов’язково таке є показником швидкості і легкості пологів, ні.

Спілкувалася Вікторія ЖУКОВСЬКА

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024