Медичний «клондайк», або чому потрібно інвестувати в медицину

22 Серпня 2020, 16:41
Віктор Корсак 5039
Віктор Корсак

Інвестиційна компанія Volwest Group має намір створити у Луцьку медичний кластер, який буде включати, акселератор, бізнес-інкубатор, навчальні та медичні заклади, наукові інституції.

Кандидат медичних наук, доктор економічних наук, голова Ради директорів VolWest Group Віктор Корсак під час другого онлайн-форуму «Програма медичних гарантій: три місяці» розповів, чому вирішили інвестувати у медицину та як планують працювати на цьому ринку.  

Виступ Віктора Корсака публікуємо повністю:

«Медичний ринок досить великий, він – швидкорослий, а тому й цікавий для інвесторів. Якщо у 2015 році приватна медицина становила лише 12,4%, то у 2018 цей показник зріс до 14,3%. Нині ж приватний медичний ринок коливається в межах 15-16%.

За моїми підрахунками, концентрація медичного ринку становить менше ніж 1%. Насправді – це смішна конкуренція, а тому такі ринки є надзвичайно цікаві. Крім того, привабливі бар’єри входу. В Україні це приблизно 1000 – 2500 доларів на квадратний метр, в той час, як у США ця сума становить 10 – 12 тисяч доларів. Натомість прибутковість становить 10-12%. То коли заходити на цей ринок, як не зараз?

Аби мати конкурентні переваги, ми проаналізували, що відбувається із факторами, які впливають на розвиток медицини, формування медичного ринку.

Із соціально-демографічних факторів ми виділили наступні: збільшення частки міленіалів у продажах – це надзвичайно важливо, адже до 2025 року вони складатимуть 75% робочої сили у всьому світі. Такі люди досить специфічні, для них важливіший досвід, аніж матеріальні здобутки.

Другий фактор – старіння населення: тут потрібно буде робити певні акценти на геронтологію. Здорожчання робочої сили призводить до автоматизації. І якщо взяти американський досвід, то автоматизація в ритейлі призведе до скорочення 30 мільйонів людей. Подібний процес буде відбуватися й у медичній галузі.

Ще один цікавий тренд, який обов’язково буде реалізований у медицині: спільна економіка і корпоративно-соціальна відповідальність.

Економіко-психологічні фактори

Тут треба враховувати те, що споживач добре поінформований, а маркетинг відбувається через лідерів думок. Споживачі хочуть отримувати послуги 24/7. Мультиформатність та інтегрованість – про це взагалі чомусь ніхто не говорить, але це вже відбулося у всіх галузах. Тобто сьогодні одного онлайну чи офлайну не достатньо – має бути й одне, й інше.

З іншого боку, будуть нові формати самих медичних установ, не такі як зараз. Пророкують, що це буде щось інше: медики поєднуватимуть різні послуги, незвичні для нас, і задовольнятимуть більше споживачів.

Зміниться погляд на бізнес. Тобто, буде не головне, чим ми займаємося, а кого ми лікуємо, скільки в нас пацієнтів. Азія в плані медичних технологій «перескочила» всіх, думаю, що Україна зробить те саме. Ми не йтимемо тим шляхом, яким йшли всі інші, ми робитимемо це значно швидше.

Внутрішньогалузеві фактори

Медична реформа – фантастична річ, яка все змінила, саме тому нас і зацікавив цей бізнес. COVID-19 стимулюватиме розвиток телемедицини. Диджиталізація, мобільні додатки, штучний інтелект – те, що стимулюватиме розвиток медицини.

Медичний туризм – цікавий аспект, тому що він вже співмірний по обігу зі звичайним туризмом. Персоналізована медицина, доктоботи – в США ними завантажені всі протоколи, які з ймовірністю на 98% ставлять діагнози, що в результаті приведе до зменшення кількості лікарів. Робототехніка – з однієї сторони допомагатиме хірургам, з іншого – забиратиме в них робочі місця.

Пацієнти стали активними учасниками лікування, і з цим ми вже зіштовхнулися. Googl планує на цьому заробляти, а Amazon вже заробляє! Його працівники доставляють персоналізовані ліки.

З огляду на все це, коротко розповім про те, хто ж виживе на цьому ринку і хто досягне успіху. Переможе той, хто матиме конкурентні переваги!

Тобто, щоб зайти на медичний ринок, повинні бути, так би мовити, вхідний квиток: приміщення, кваліфікованих лікарів… Це мінімум.

Крім цього, треба мати унікальні речі. Конкурентні переваги, для яких характерна висока цінність, повинні важко копіюватися – без цього вижити буде дуже складно, це безперспективно.

Щоб створити унікальний продукт, треба зрозуміти, що вже сьогодні не треба нашому пацієнту, аби не розпорошуватися на зайві послуги. Зменшити те, що не важливе, підвищити те, що важливе, і створити щось нове, що ще ніхто не створив. Тоді ми й матимемо конкурентну перевагу.

Напрямки, в яких ми рухатимемося: найперше – це стати лідером на ринку. Існує так звана теорія трьох: будь-який ринок оптимальний, якщо на ньому є три лідери. Поки що в нас виражених лідерів немає. Є лише один, і той далекий до монополізації. Онлайн-офлайн, що я вже говорив, тобто різні формати медичних закладів: унікальні послуги, унікальна діяльність і корпоративна соціальна відповідальність. Без цього буде важко.

Окремо хотів би зупинитися на стратегії за характером поведінки ринку. Можна використовувати стратегію першопрохідця. 

Щодо кластера, то використовуватимемо  стратегію першопрохідця. Ризиків більше, але ми матимемо унікальний імідж, репутацію, не матимемо лояльних людей, захоплюватимемо вільний простір. Щодо стратегії послідовника, тут рухатимемося, враховуючи помилки тих, хто вже зайшов на цей ринок.

Що ж стосується того, як себе поводити у галузях, в залежності від темпів їх зростання. Треба постаратися захопити лідерство, збільшити кількість унікальних властивостей. Важливо створити стратегічний союз із постачальником, іти на злиття з компаніями, які мають доповнювальні технології.

Слід реалізовувати переваги першопрохідця, захоплювати нові сегменти, нові географічні райони. Варто допомогти пацієнту отримати послугу перший раз. Дуже важливо боротися за впізнаваність торгової марки, поступово знижувати ціни для залучення нових сегментів ринку.

Висновки

Найперше – медицина цікава для інвестування. Для успішної реалізації проєктів у цьому секторі необхідно мати конкурентні переваги. Стратегія послідовника є оптимальною, вона є менш ризикованою і більш ефективною. Для швидкої експансії необхідно кооперуватися, нарощувати унікальність та формувати бренд».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024