«Сезонну алергію слід лікувати не в сезон», – алергологиня Оксана Критюк. ПОДКАСТ

28 Липня 2020, 19:19
Оксана Критюк 3693
Оксана Критюк

Нежить, закладений ніс, свербіння в очах – ці неприємні симптоми полінозу відомі багатьом, ми вирішили розібратися, що правда, а що міф у поширених уявленнях про алергію. Алергія може проявлятися у будь-якому віці різними симптомами та з різною силою, залежно від року. Що робити під час полінозу, розповіла алергологиня Волинської обласної клінічної лікарні Оксана Критюк.

Також розмову з лікаркою можна слухати в аудіоформаті. Програма «Район здорової людини», ведуча якої Вікторія Жуковська, виходить в прямому ефірі на радіо СІD fm щопонеділка о 15:00.

Сезонна алергія, або поліноз  це захворювання алергічної природи, яке спричиняється пилком рослин і викликає гостре запалення верхніх дихальних шляхів та слизових оболонок очей. Прояви до цього захворювання є люди, які мають генетичну схильність до алергії, а також жителі міст, де розвивається хімічна промисловість.

Сезонну алергію слід лікувати профілактично

Симптоми сезонної алергії досить яскраві. Пацієнт скаржиться на закладеність слизових оболонок носа і носоглотки, а також свербіж очей. Людину турбує  малопродуктивний кашель, навіть з нападами задухи. Також є шкірні прояви захворювань:  висип та свербіж. 

Лікувати поліноз, як і будь-які інші захворювання, без консультації лікаря  неправильно! Пацієнт може недооцінювати свій стан та неадекватно сприймати симптоми. Це може бути прояв якогось іншого вірусного захворювання, тому алерголог допоможе розібратися, якої саме хвороби це прояви і  призначить вам відповідне лікування.

Читайте також: «Скаче» тиск – зростає загроза інсульту», – професор-кардіолог Андрій Ягенський. ПОДКАСТ

Сезонна алергія лікується не в сезон цвітіння, а в стадії ремісії, коли «природа відпочиває». Якщо вас турбують прояви захворювання в сезон і це підтверджена лікарем сезонна алергія  потрібно використовувати симптоматичні засоби, які знімають прояви: таблетки та спреї. Краще лікуватися профілактично.

Людям, які страждають на сезонну алергію, рекомендують менше перебувати на вулиці в години полінації рослин. Різні рослини виділяють пилок в різну пору, найбільша концентрація пилку збирається вранці з 7:00  12:00. Щоб пилок не проникав на слизові оболонки очей та носу, бажано використовувати сонцезахисні окуляри які щільно прилягають до обличчя. При поверненні додому рекомендують ретельно промити слизові оболонки та шкіру сольовими розчинами або звичайною водою. Бажано не провітрювати оселі в ранішні години, коли найбільша концентрація пилку в повітрі, потрібно проводити вологе прибирання у приміщенні.

Алергію поділяють за групами

Залежно від чинника, який викликає алергічне захворювання, можна розділити їх на декілька груп. Якщо чинником є пилок рослин  це сезонна алергія, домашній пил або пилові кліщі  це побутова алергія. Алергія на укуси перетинчастокрилих комах  це інсектна алергія, на продукти харчування  це харчова алергія. Досить поширеною є медикаментозна алергія оскільки,  люди самостійно приймають велику кількість препаратів які мають побічні дії.

Якщо взяти всю популяцію людей, то на алергічні захворювання  хворіє від 15-20%, на сезонну алергію приблизно 5% осіб. Якщо в пацієнта є будь-які прояви алергії: шкірні, дихальні, респіраторні, кашель дискомфорт, свербіж  потрібно звертатися до лікаря. Найкращий спосіб лікування полінозу  це забрати фактор який провокує  захворювання. 

Чи існує профілактика алергії?

Коли відома причина, яка провокує алергію, лікар може запропонувати пацієнту ефективне лікування  алергенспецифічну імунотерапію. Пацієнту вводять алерген дрібними дозами, який значно розведений, для того, щоб імунна система звикла до нього. Коли пацієнт зустрінеться з алергеном в природі,  реакція буде не такою і прояви будуть зменшуватися.

Читайте також: «Шкіра має генетичну пам'ять», – дерматологиня Леся Карпюк про користь і шкоду засмаги. ПОДКАСТ

Відсоток ефективності алергенспецифічної імунотерапії приблизно 80%. Лікування потребує рік-два часу. Що молодший вік пацієнта, то кращий результат лікування.

Укуси комах можуть призвести до анафілактичного шоку

Алергія на укуси комах є досить важливою й актуальною проблемою на Волині. Проявляється вона почервонінням і набряком в місці укусу. У крайньому разі алергія може закінчитися анафілактичним шоком і потребувати  негайного втручання лікарів.

Варто згадати й про кліщів, які можуть викликати вірусні енцефаліти. Потрібно оберігати себе, одягати закритий одяг, використовувати репеленти  засоби, що відлякують комах. Бажано не перебувати в місці, де може бути велика кількість ос чи бджіл та уникати з ними контакту.

В які періоди загострюються алергічні прояви?

Весь сезон цвітіння можна розбити на періоди. Ранній  починається з кінця березня і триває до середини травня. У цей час найбільше полінують дерева (вільха, ліщина, дуб, граб). У травні – липні значущими алергенами є лугові та злакові трави (тимофіївка, кульбаба, кукурудза, жито, овес). В осінній період полінують бур'яни (амброзія, полин, лобода).

Люди, що страждають від полінозу, можуть займатися лікуванням в місяці осені, зими і початку весни. Якщо говорити про побутову алергію на домашніх тварин та їх шерсть, а також алергію на пил, то лікування проходить протягом цілого року. Відомо, що зимою в деяких людей настає холодова алергія, а влітку алергія на сонце, тому краще перебувати на сонці в ранішні та пізні години, аби захиститися від сонячних опіків.

Їжа не впливає на прояви сезонної алергії

Хибним є твердження, що деякі продукти харчування можуть зменшити алергічні прояви. Людина, яка має сезонну алергію і реагує на пилок певних рослин, може мати перехресну реакцію на певні продукти. Якщо у пацієнта алергія на пилок берези, то не можна їсти яблука і персики, тому що після їх споживання може виникнути свербіж у роті та шкірні висипання. Коли алергія на пилок соняшника, пацієнти не можуть споживати олію і соняшникове насіння. 

Якщо говорити про кропив’янку, то вона є алергічним захворюванням, а не алергією. У пацієнта буває важко знайти істинну причину кропив’янки, оскільки вона буває істинно алергічна (від контакту з певним алергеном) і псевдоалергічна (коли у пацієнта захворювання шлунково-кишкового тракту, коліт, гастрит, гепатит, захворювання жовчовидільної системи). Дуже часто кропив'янка є симптомом глистяних інвазій (особливо у дітей), тому потрібно проводити обстеження.

Стрес – не причина алергії

Стрес не може спричинити алергічну реакцію, тому що це реакція імунної системи на певний алерген. Якщо людина має генетичну схильність до алергії, то прояви на алергени будуть зберігатися протягом життя. Стрес може тільки загострити перебіг цієї хвороби та викликати посилення свербіння шкіри при дерматиті. 

Прояви алергічних захворювань є досить помітні: чхання, закладеність носу, висипка, свербіння. Пацієнт може  недооцінювати свій стан і займатися самолікуванням, вважаючи це проявом іншого захворювання. Якщо хворобу вчасно не лікувати, вона буде прогресувати і викличе ускладнення. 

Неправильно пролікований риніт може обернутися астмою

Якщо у пацієнта є хронічний риніт, його потрібно лікувати на ранній стадії. При неправильному лікуванні  риніт може перерости в бронхіальну астму. Часто пацієнти самостійно лікують алергічний риніт, підбираючи собі судинозвужувальні краплі,  які можуть викликати набряк слизової оболонки носа.Такий підхід може призвести до медикаментозного риніту, який важко піддається лікуванню.

Не рідко пацієнти ставлять лікарю такі питання: «Якщо дитину невідомо від чого висипає червоними плямами, який краще тест здати, щоб визначити від чого? Виключили всі можливі алергени».

«Варто звернутися до дитячого лікаря-алерголога, який допоможе знайти причину. Можливо, це контактний дерматит. Якщо батьки використовують косметичні засоби по догляду за шкірою, то вони і викликають висипання. Шкірні висипання можуть бути також проявом глистяних інвазій, тому необхідно обстежити дитину»,  – каже Оксана Критюк.

Що стосується алергії на молоко, Оксана Критюк говорить наступне:

«Алергія і лактозна непереносність  це різні речі. Якщо є алергічні прояви після споживання молока, можна пройти обстеження у алерголога і дізнатися, чи є алергія на білок молока  казеїн. Лактозна недостатність проявляється по іншому, людина може з віком її перерости. При невеликій кількості споживаного молока можуть бути такі прояви: висипання, проноси, блювота, тому потрібно звернутися до лікаря».

Правда і не правда: розвінчування міфів про алергію

Також існує багато міфів про алергію, до яких дослухаються люди. Один із них – що алергіки часто хворіють, бо у них слабкий імунітет. Лікарка Оксана Критюк його спростувала:

«Поняття «слабкий імунітет» в медицині немає. Імунна система має свої проблеми, які є вроджені або набуті, вони лікуються вже лікарем-імунологом. Алергія  це гіперреакція імунної системи на подразник».

Наступним міф   про алергію на пилок рослин, яка починається у дитинстві і з віком зменшується. Пані Оксана також його спростувала:

«Алергічні прояви турбують дітей, підлітків, а також людей в зрілому віці. Алергія  це генетична схильність. Якщо людина отримала при народженні від батьків алергенний ген, він може проявитися у будь-якому віці».

Дощ полегшує алергічні симптоми

Правдивим є міф про те, що дощ полегшує симптоми алергії, оскільки змиває пилок. Після дощу пацієнтам стає легше дихати, дощ змиває алергени і робить їхню концентрацію меншою. Хоча якщо сильна злива супроводжується вітром, то може бути перенесення пилку на різні відстані.

Також підтверджений міф про антигістамінні препарати, які спричиняють сонливість.  Антигістамінні препарати знімають алергічні симптоми і вони є декількох поколінь. Першого покоління проникають через гематоенцефалічний бар'єр і провокують сонливість пацієнтів. Препарати другого і третього покоління більш сучасні, вони є кращі та не мають такої побічної дії. «Супрастин» належить до першого покоління препаратів. Хоча препарат відомий серед людей та на ринку, але важко сказати що він є найкращим.

 



 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024