«Скаче» тиск – зростає загроза інсульту», – професор-кардіолог Андрій Ягенський. ПОДКАСТ

23 Липня 2020, 20:32
Андрій Ягенський 4651
Андрій Ягенський

Фактори способу життя відіграють вирішальну роль у профілактиці серцево-судинного захворювання, а численні клінічні дослідження продемонстрували, що багатьом серцево-судинним ускладненням насправді можна запобігти. Незалансоване харчування, паління, відсутність фізичних навантажень – ці та інші фактори сприяють розвитку хвороб. 

Про те, як зберегти серце здоровим, що правда про лікування серцево-судинних хвороб, а що – міф, говоримо з керівником обласного центру кардіоваскулярної патології, професором Андрієм Ягенським.

Також розмову з лікарем можна слухати в аудіоформаті. Програма «Район здорової людини», ведуча якої Вікторія Жуковська, виходить в прямому ефірі на радіо СІD fm щопонеділка о 15:00.

 За офіційною статистикою, 66% українців помирають від серцево-судинних захворювань, за цим показником Україна є лідером у Європі. Яка ситуація на Волині?

– На жаль, ці цифри правильні. В Україні основна причина смерті – серцево-судинні захворювання. З цим показником Україна посідає далеко не перше місце.

– Хто в групі ризику?

Читайте також: «Сезонну алергію слід лікувати не в сезон», – алергологиня Оксана Критюк

– Є певні чинники, які збільшують ризик серцево-судинних захворювань. Їх є багато, насамперед – артеріальна гіпертензія, тобто підвищений артеріальний тиск, порушення ліпідного обміну, високий холестерин, куріння, гіподинамія, ожиріння, цукровий діабет, стрес. Це так звані фактори ризику, які можна модифікувати та змінити.

Втім, є фактори ризику, на які ми вплинути не можемо. Це стать, вік, наша генетика. Чоловіки дещо раніше хворіють на ішемічну хворобу серця, інсульт, але жінки під час менопаузи їх наздоганяють. Під загрозою люди, близькі родичі яких страждали на ці хвороби в молодоті. Якщо у батька чи в мами був інфаркт до 50 років, то це також фактор ризику. На них ми не можемо вплинути, але більшу частину чинників можемо істотно модифікувати, зменшити їх вплив на здоров’я, таким чином зменшити ризик захворювань.

Протягом останніх років фахівці все більше говорять про те, що низький рівень життя людей є чинником, який також провокує серцеві недуги. Військові дії на Сході країни, зростання цін теж є факторами стресу. Чи збільшилася кількість пацієнтів через це?

– Є поняття стрес – гостра реакція організму на події, а є дистрес – негативний компонент стресу. Якщо говорити про дистрес, то він у нас постійно присутній, в першу чергу через соціальні чинники. Це було ще до війни, а зараз ситуація погіршилась. Це однозначно негативно впливає на ситуацію з серцево-судинними захворюваннями теж. Втім ми часто приділяємо занадто багато уваги стресу.  Він відіграє негативну роль, але інколи є віддушиною, куди людина все «скидає». Що я можу зробити, якщо в мене стрес? Що я можу зробити, якщо йде війна? Через це не буду займатися спортом, буду їсти все підряд, бо все одно, що тут вдієш...

Наприклад, немає доказів, що Чорнобильська аварія спричинила ріст серцево-судинних захворювань, але на екологію ми звертаємо багато уваги. Коли людина збирає під один знаменник всю групу соціальних факторів ризику і каже, що вона нічого не може зробити, бо така ситуація, така атмосфера, така напруга, то, що я можу робити тут? Це абсолютно не правильно. В такій ситуації потрібно максимально впливати на те, де ви можете вплинути і робити це. Є така мудрість «Дай мені Боже, впливати на те, на що можу вплинути, не перейматися тим, на що не можу вплинути і відрізнити одне від іншого». Ми повинні відрізнити те, на що ми можемо вплинути, максимально це робити. Не варто списувати наше небажання займатися власним здоров’ям на стрес та екологію.

 Люди не звикли звертатися до лікарів зі стресами. Чи може це попередити подальші ускладнення?

– Так, звичайно. Це дуже потрібна річ, в світі цим питанням займаються психотерапевти. У нас в суспільстві, на жаль, недооцінена робота психотерапевтів, ця система не настільки розвинена, недооцінена робота психіатрів, а є люди, які потребують такої допомоги. Людина часто не розуміє потреби в цьому, коли це необхідно. Часто приходиться акуратно підводити пацієнта до цього, бо не кожен може це зрозуміти, відчути, що потрібна допомога. Загалом психотерапевтична допомога досить важлива, але ніякий психотерапевт не допоможе всій громаді, а ми всі перебуваємо під тиском стресу. Тому зараз так поширені релаксаційні тренування, автотренінги, варто зайти в інтернет, подивитися, і спробувати зайнятися.

Читайте також: «Шкіра має генетичну пам'ять», – дерматологиня Леся Карпюк про користь і шкоду засмаги. ПОДКАСТ

– Чимало людей, які відчувають біль у серці, не поспішають до лікаря. У яких ситуаціях все ж варто звертатися за допомогою до фахівця?

Якщо у вас виникають болі в серці, то в будь-якій ситуації варто звернутися до сімейного лікаря. Тут є різні варіанти нездужання. Ми не зможемо досконало пояснити людям, як діяти, не можемо давати конкретних порад тому чи іншому пацієнту, але є загальні підходи. Термін «стенокардія» означає біль в серці, зумовлений звуженням вінцевих судин.  Найчастіше біль при стенокардії турбує не в ділянці серця зліва, а за грудиною, може віддавати в щелепу, в руку. Найчастіше біль виникає при фізичних навантаженнях. Якщо людина зупиняється, то болі зменшуються. Якщо болі колючого характеру, в ділянці серця зліва, тривають кілька секунд, проходять самостійно, то, швидше за все, вони не зумовлені проблемами серця. Однак потрібно чітко розуміти, що не можна користуватися лише порадами спеціалістів з радіо чи телебачення. Якщо людину щось турбує,  є система сімейних лікарів. Лікар зробить необхідні обстеження і прийме рішення щодо подальшого лікування.

Також є ситуації, коли не можна чекати походу до лікаря. Якщо біль триває більше 20 хвилин, людина не може з ним справитися, слід викликати швидку допомогу. Те ж стосується ситуації коли виникла раптова задишка, яка не проходить. Зараз добре розвинена система допомоги хворим з інфарктом, кожна машина має електрокардіограф, дифібрилятор. На Волині одна з найкращих систем екстреної медичної допомоги в Україні. 

 Іноді люди вважають, що краще перетерпіти, що скоро все мине. Не рідко так поводяться чоловіки. Чи правильно це?

–  Так, я це називаю «псевдогероїзмом». Чоловік (а це найчастіше дійсно чоловіки)  з фразами «не викликай вночі швидку», «чому мене мають нести на ношах» не дозволяє викликати швидку, а це може закінчитися дуже погано, інколи навіть трагічно. Тому хочу всім ще раз сказати сказати, що це псевдогероїзм!

– Пане Андрію, чи коректно серцево-судинні захворювання називати хронічними недугами?

– Якщо говорити глобально, то так, але ми поділяємо їх на гострі та хронічні. Якщо людина захворіла на гострий інфаркт міокарда, то після цього вона вже не буде ніколи здоровою. Вона вже матиме ішемічну хворобу серця  - це захворювання, зумовлене звуженням судини серця. У багатьох пацієнтів воно розпочинається саме з інфаркту міокарда. Знайомі випадки: вчора людину нічого не турбувало, а сьогодні вона потрапляє в лікарню. Є і трагічніші, коли людина йде по вулиці і раптово помирає. Найчастіша причина – інфаркт. Коли він трапляється, ми розуміємо, що в пацієнта є ішемічна хвороба, вона хронічна. Людина повинна лікуватися все життя. Так, потрібна й фізична активність, але тут приєднуються ще ліки.

– Чи варто започаткувати практику, коли ліки відпскають лише за рецептом лікаря, конкретному пацієнту, щоб люди не назначали самі собі лікування?

– Ми десятиліттями говоримо про те, що робиться в нашій країні не так. Йде час, а ліки, як продавали без рецепту, так і продають. Як казав Антуан де СентЕкзюпері: «Значить, це комусь потрібно». Проте, якщо порівняти те, що було 10 років тому і зараз, то ситуація серйозно змінилася на краще. Нам би хотілося, щоб це було значно швидше, але зараз є система доступних ліків. Людина може піти і отримати медикаменти, можливо не найновіші, але безкоштовно чи за низькою ціною. Те, що ліки в аптеках продаються без рецепта, це дійсно проблема. До мене приходять пацієнти, кажуть, що цей препарат приймала сусідка, можливо воно б і мені допомогло.

– Як розпізнати інфаркт та інсульт, надати першу допомогу до приїзду лікаря?

– Про інфаркт ми вже трохи говорили, можна додати сюди задишку. До приїзду лікарів пацієнт повинен знаходитись в лежачому положенні. «Швидка» зараз доїжджає досить, в районах можуть були незначні затримки, але система добре працює. Проблема в тому, що люди часто не викликаємо лікарів, коли це треба.

Кілька слів про інсульт. Якщо в людини раптово опустився кутик губи, їм важко говорити – це один із «вісників» цієї хвороби. Якщо в старших людей почав заплітатися язик, не можуть нічого сказати, то попросіть їх підняти обидві руки, зверніть увагу, чи в них однакова сила, попросіть висунути язик, гляньте, чи він не нахиляється в якусь сторону. Якщо є хоч один із цих симптомів – викликайте швидку допомогу. 

Луцька міська клінічна лікарня – найбільший і фактично єдиний медзаклад  в області, де надається невідкладна допомога практично при всіх захворюваннях. У нас є можливість відкривати судини при інфаркті та інсульті, але це потрібно робити в перші 4,5 – 6 годин при інсульті та 12 годин при інфаркті. Що раніше, то краще. Кожні 10 хвилин зволікання збільшують розмір інсульту чи інфаркту, а від цього залежить подальший ступінь непрацездатності людини, або взагалі виживе вона чи ні. Зараз є можливість робити стентування при гострому інфаркті, є можливість безкоштовно отримати ліки при інсульті, які коштують близько 30 тисяч гривень.

– Які є сучасні методи лікування хвороби серця, чи доступні вони волинянам?

– 

Зараз на Волині створено три спеціалізованих центри, які надають цілодобову допомогу пацієнтам з інфарктом міокарда та ішемічним інсультом: два в Луцьку та один в Ковелі. Для цього використовуються ангіографи – установки, які допомагає побачити судини серця чи мозку і проводити маніпуляції на них Основна маніпуляція – це відкриття закритої судини при інфаркті та встановлення стенту всередину судини для попередження її повторного закриття. Ми проводимо таке лікування вдень та вночі. Якщо взяти міську лікарню, то це 70% всіх стентувань при інфарті в області проводиться саме тут.

Та сама ситуація при інсульті. Ми третя лікарня в Україні, яка почала проводити тромболізис – розчинення тромбу при ішемічному інсульті це ще в 1996 році. В цьому роц іми провели вже понад 20 тромболізісів, потреба в рік на нашу лікарню складає 40-50. Крім того, ми маємо можливість ввести спеціальний пристрій в судину, який забирає тромб і відновлюється кровотік. У нас були приклади, коли молода людина поступила з важким інсультом, не могла говорити, поворухнути ногою і рукою, а після втручання йшла додому сама на 7 день. Проблема в тому, що люди звертаються пізно. У нас є найсучасніші технології світового рівня. У Ковелі навіть трансплантацію серця і нирок робили. Все це є, але таке враження, що воно одному світі, а в паралельному існують люди, не завжди ці світи перетинаються. Варто щоб люди розуміли, що не все так погано і є можливості значно покращити здоров'я.

– У групу ризику кардіозахворювань часто потрапляють люди з надмірною вагою. Що їм порадите?

– Надлишкова вага не відіграє великої ролі, а ожиріння – проблема. Тут є просте вирішення, варто менше вживати енергії, більше її витрачати. В реальному житті це надзвичайно складно виконати. Я завжди кажу своїм пацієнтам: якщо ви мали зайву вагу, змогли її втратити, втримати це, то ви можете дати собі медаль. Якщо у людини в житті негаразди, слід подивитися старі фото, сказати, що вона можете щось зробити у житті. Значно легше пити ліки. Люди, які цього досягають, великі молодці. Також потрібне здорове харчування без вуглеводів. Колись багато говорили про жири, зараз увага змістилася на вуглеводи. Прості вуглеводи: цукор, фруктоза, фрукти, що також не дуже добре.

Значна проблема – солодкі напої. За офіційними рекомендаціями найкращі напої – вода, чай, кава, все інше – погане. Це глюкоза, яка швидко всмоктується. В багатьох напоях є компонент, який тільки збільшує спрагу, в спеку ви ніколи не втамуєте спрагу солодкою водою. Не можна це давати дітям, бо вони звикають, рецептори пристосовуються до іншого рівня цукру. Якщо з’їсти шоколадку, а потім взяти абрикос,  він здасться зовсім не солодким. Це важливо, ми це недооцінюємо.

Ще одна погана річ – продукти, що містять маргарин, це трансжири, вони не добрі у плані формування атеросклеротичних бляшок. Я кажу своїм пацієнтам, що можна їсти все, але треба знати міру. Якщо пацієнт має підвищений тиск, то треба обмежити вживання солі. Важливо їсти овочі, фрукти. Перевагу слід надавати саме овочам, адже у фруктах теж багато вуглеводів. Краще з’їсти фрукт, ніж якесь печиво, але треба рахувати калорії. Соки, що продаються, то це абсолютна ілюзія соку. Навіть фреш рекомендують не більше однієї склянки на день. Краще з’їсти апельсин, ніж випити фреш через різкий підйом глюкози в крові. Вважається, що варто двічі на тиждень вживати рибу, але не обов’язково це повинен бути лосось чи сібас, найздоровіша риба – хек. Можна брати звичайний оселедець чи скумбрію, вони нічим не гірші за дорогу червону рибу.

– Від перепадів тиску страждає велика кількість людей. Чому тиск «скаче» та як це пережити без допомоги таблеток?

– Без таблеток можна впоратися, але шанс отримати інсульт зростає в рази. Ми обходимося без пігулок, живемо на 10 років менше, ніж на Заході, маємо в декілька разів більше інсультів. При цьому почуваємось абсолютно задоволеними, бо обійшлися без таблеток. Будемо реалістами, без них впоратися нереально. 

В нас, на жаль, ще не всі прийшли до розуміння, що ліки від тиску потрібно приймати постійно, таких людей 90%. Тиск – дуже важливо, не достатньо просто відмітитись, що пив ліки. Зараз вважається, що нормальний тиск має бути 120-130 на 70-80. Інколи для цього треба приймати три препарати, інколи чотири. Є багато ліків, які мають по три препарати в одній таблетці, це психологічно легше. Лікування повинно бути постійним та тривалим. Немає жодного препарату після пиття якого тиск був би, як лінійка. Він постійно рухається, адже це фізіологічна реакція для забезпечення потреб організму, при навантаженні він підвищується. Дуже важливо, щоб люди це розуміли. Якщо ви маєте тиск 150, приходите до лікаря, а він каже, що це нічого страшного, то подумайте, а може піти до іншого лікаря. Особливо, якщо ви маєте цукровий діабет чи вже був інфаркт, систолітичний тиск має бути в межах 120 –130 міміметрів ртутного стовпчика.

Міфи та їх спростування

1. Я занадто молодий, щоб турбуватися про серцево-судинні захворювання. Хвороби серця властиві лише людям похилого віку.

Міф має певне підґрунтя, тому що старша людина, то більше хвороб. З віком суттєво зростає кількість серцевих захворювань, але бережи здоров’я змолоду. Дуже важливе питання вашої фізичної форми. Найважливішими для серцево-судинного здоров’я є дві речі: не палити і фізична активність. Не палити дуже важливо крім того і для профілактики онкопатології, фізична активність допомагає попереджати деякі форми раку. Варто починати дбати про своє здоров’я відразу. Поки людина молода, то вона повинна займатися здоров’ям, не потрібно присвячувати цьому пів дня, але не підіймайтесь ліфтом, забудьте про солодку воду. Після 30 років хоча б раз потрібно визначити рівень ліпідів в крові, виміряти тиск. Є такий принцип, що в 30 років це роблять один раз на десятиліття, в 40 років це робиться двічі за той же час, після 50 це робиться кожні 2 роки, при умові, що все нормально.

2. Лікування травами при серцево-судинних захворюваннях практично не допомагає.

Лікування травами може інколи допомагати, вся медицина почалася з цього. Багато препаратів, той самий аспірин, це препарат, що спочатку був виділений з верби. Зараз є заспокійливі трави, але ми повинні розуміти, що в реальній медицині трави мало використовуються. Коли є серйозне захворювання, то там травам не місце, знизити тиск рослинами важко. Якщо вживати багато клітковини, то він може трішки знизитись. Прекрасно, якщо ви споживаєте багато буряка, капусти, п’єте таблетки для зниження тиску та маєте здоровий спосіб харчування. Ми можемо цим користуватися, але ситуація, коли буду пити травки і не буду пити хімію, то це злочинний міф, адже він забирає життя людей. Трава не впливає на тиск, навіть, якщо вона трохи його знижує якимось іншим чином.

Ліки – очищена, якісна, добре дозована речовина, яка впливає на певну клітину, вирішує проблему. Коли вживаємо траву, яка знижує тиск, то разом з цим вживаємо тисячу інших речовин, які ми не знаємо. Де і коли ці трави були зібрані? Трава – хороша річ, щоб по ній походити, релаксувати, але вживання в середину її треба обмежити. 

3. Я відразу зрозумію, що у мене серцевий напад або інфаркт, тому що у мене сильний біль у грудях.

Цей стереотип має право на життя на 70%. Якщо серцевий напад, то навіть 80%, але не у всіх так. Особливо не типово протікає захворювання у діабетиків, третина людей з цукровим діабетом переносить інфаркт без симптомів. При менопаузі у жінок, коли йде гормональна перебудова організму, теж досить часто важко оцінити симптоми правильно. Це не зовсім міф, але, якщо є якість негаразди, то краще звернутися до лікаря. Якщо трохи поколює серце, то не варто викликати швидку, якщо є сильний біль, то потрібна швидка. Далі потрібно дивитися по ситуації.

4. Для судин корисно червоне сухе вино щодня.

Це не зовсім міф. Щоб довести ефективність того чи іншого методу, то треба десятки років, ретельного спостереження. Для дослідження використовувалися медики, було показано, що вживання вина, незалежно від того червоне воно чи біле, зменшує ризики серцево-судинних захворювань. З іншого боку показано, що вживання алкоголю несе за собою тяжкі соціальні наслідки, особливо у жінок, адже в них набагато швидше виникає звикання. Вживання алкоголю веде за собою ряд інших захворювань. Якщо раніше ми говорили, що це можна, то зараз більшість наукових товариств запевняють, що не варто.

5. Чоловіки частіше, аніж жінки, стають жертвами серцевих недуг.

Ми про це трохи вже говорили. Дійсно, чоловіки більше страждають в молодому віці, в жінок є захист естрогенів. Поки жінки не в менопаузі, вони рідше хворіють, але пізніше жінки наздоганяють чоловіків. У жінок серцеві хвороби протікають важче за чоловіків.

6. У моїй родині у всіх були проблеми з серцем, тому я нічого не зможу з цим вдіяти.

Якщо у когось з вашої родини було захворювання серця, то ви маєте докласти усіх зусиль, щоб у вас цього не було. Якщо у вас був тато, який помер від інфаркту у 45, то це не значить, що вам відведено 45-50 років життя. Для цього потрібно зробити все і можна зараз продовжити життя. Людина, яка займається собою, може жити так само довго, як людина, в родині, якої ніхто не помирав від інфаркту. Для цього варто докласти додаткових зусиль, звернутися до лікарів.

7. Для захисту серця варто постійно приймати аспірин

Це абсолютна неправда, цьому сприяє реклама на телебаченні. Колись була така думка, що, якщо тобі вже виповнилося 50-60 років, ти маєш приймати аспірин, але це не правильно. Він пов’язується з більшим ризиком кровотеч, виразок. Ця реклама, що зараз є, повинна бути заборонена. Аспірин не потрібен людям, що не мали ішемічної хвороби чи інсульту. Навіть, якщо у хворого підвищений артеріальний тиск, то аспірин не потрібно, не можна приймати просто так. При високому тиску може бути крововилив в мозок. Аспірин – дуже хороший препарат, але приймати його треба лише за показами. Так просто продавати в аптеках, так рекламувати його це категорично не правильно, так робити не можна.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024