Безпечна кров рятує життя: майже чотири тисячі волинян є Почесними донорами України

14 Червня 2020, 12:24
2322

У 2020 році Всесвітній день донора крові відзначається під гаслом: «Здавай кров заради здорового світу!». Доступ до безпечної крові та її компонентів – головна мета діяльності установ системи крові, що діють в національній системі. У Волинській області це – КП «Волинський обласний центр служби крові» з відділом трансфузійної допомоги у  місті Володимирі-Волинському, а також сім відділень трансфузіології у містах та районах області.

У зв’язку з карантином  в обласному центрі служби крові  був незначний дефіцит. Донори не приходили, бо хвилювалися за свою безпеку або ж фізично не могли дістатися до центру. Проте  були і такі люди, які домовлялися з сусідами чи власними авто приїжджали з віддалених куточків області, щоб допомогти своїм рідним.

Читайте також: «Погіршення зору, слабкість, втома – «дзвіночки» розсіяного склерозу», – неврологиня Ольга Шульга


 

Наразі дефіциту крові та її компонентів немає,  в середньому на донацію приходять щодня 50-60 донорів,  а на початку карантину  приходило менш як десять. В обласному центрі служби крові наголошують: інфікуватися коронавірусом через кров неможливо! Також у закладі постійно здійснюють посилену дезінфекцію. Персонал постійно в масках, окулярах та рукавичках. Для відвідувачів достатньо деззасобів, якими можна скористатися за бажанням чи потребою.  Перед здачею крові донорів оглядає лікар, вимірює температуру, а після здачі – крісло обов’язково обробляється і знезаражується.

«Компонентів донорської крові часто потребують жінки під час важких пологів. Також переливання потрібні при постравматичних кровотечах, зокрема, постраждалим у дорожньо-транспортних пригодах. Переливань потребують онкопацієнти і пацієнти з гострими кишковими кровотечами» – пояснює завідувачка відділення комплектування донорських кадрів Любов Максимюк.

Один забір у донора – це 510 мілілітрів крові. «Одна така доза, – наголошує завідувачка відділення заготівлі крові та її компонентів Надія Воробей,  – може врятувати три життя, адже ми одразу отримуємо три компоненти крові: цільну кров розділяють на еритроцити та плазму, за потреби роблять тромбомасу». Усі компоненти крові обов’язково проходять карантин і перевірку, адже безпечна кров справді рятує життя.


 

Всесвітній день донора крові заснований трьома організаціями: Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста, Міжнародною Федерацією організацій донорів крові та Міжнародним товариством з переливання крові. Дата Всесвітнього дня донора крові приурочена до дня народження Карла Ландштейнера (1868-1943), австрійського лікаря та імунолога, відзначеного у 1930 році Нобелівської премії з фізіології та медицини за відкриття груп крові у людей.

Читайте також: «Шукали кров відразу для трьох закладів». Як карантин вплинув на донорство

Серед волинян – 3770 Почесних донорів України. Це люди, які безоплатно здали 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 максимально допустимих доз. 11 волинян – Заслужені донори України. Вони безоплатно здали 100 і більше разових максимально допустимих доз крові або її компонентів.  

Читайте також:  Півонії для Дюймовочки, або Історії з Волинської інфекційної лікарні

Близько 500 донорів налічує база громадської організації «Краплина життя», яка у Волинській області займається координацією донорської допомоги. Голова організації, Олександр Плісецький каже, що під час карантину здавати кров, побоюючись інфікування коронавірусом, відмовились близько 20% донорів організації.

«Потреба в крові в цей період зменшилась, звернень було менше. Однак левова частка звернень – за потребою тромбоконцентрату для онкологічних пацієнтів. Проблем із доїздом донорів на здачу не було, донори самі вирішували це питання. На сьогодні є проблеми зі здачею крові, адже обласний центр служби крові працює до 12:00, тож не всі донори встигають здати кров, а отже недоцільно витрачають час на доїзд та очікування. Оскільки це люди, які здають кров постійно, не ситуативно, ми дорожимо ними і хотілося б, щоб про їхній комфорт і час дбали більше», – каже Олександр Плісецький.


 

Особлива цінність – це донори, які здають тромбоконцентрат, адже це тривала процедура. Здавати тромбомасу можуть тільки чоловіки, водночас більшість донорів у базі «Краплини життя» – жінки. Найбільше значення для організму людини тромбоцити мають при кровотечах, оскільки саме вони відповідають за їх зупинку за допомогою процесів утворення тромбоцитарної пробки та фібринового згустку прискореними темпами. Тромбомасу використовують при кровотечах в онкологічних пацієнтів, це надзвичайно важливий компонент крові для хворих на рак людей.


 

«Основна проблема в тому, що процедура здачі тромбоконцентрату займає багато часу. Наприклад, якщо одна людина прийшла здавати тромбомасу на 9:00, у нього беруть аналіз, результату якого треба очікувати годину. Якщо його допускають до здачі, це ще мінімум година. Дві години – якщо людина одна. Якщо таких донорів 2-3, то це займає пів дня. Тобто не кожен донор хоче і може витрачати стільки часу. Найкращий варіант здачі тромбоконцентрату – на сепараторі крові, це і концентрація тромбоцитів більша. Однак я пропоную керівництву обласного центру служби крові переходити на мануальну здачу і з тієї крові робити тромбомасу. Адже кількість звернень за тромбомасою збільшується, водночас щомісяця в середньому 2 людей відмовляються здавати через труднощі та незручності зі здачею», – додає Олександр Плісецький.

Читайте також: Коли з'явиться вакцина від коронавірусу та якою вона буде

         Леся ОЛІЙНИК

Лариса АНДРІЙЧУК

фахівчині зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Волинського ОЦГЗ

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024