Коли з'явиться вакцина від коронавірусу та якою вона буде

11 Червня 2020, 17:17
1676 Джерело: https://www.lustrum.com.ua/

Вакцинація – дієвий спосіб профілактики інфекційних хвороб. Через пандемію коронавірусу вчені у пришвидшеному темпі працюють над розробкою вакцини.

Lustrum пояснює, які є види вакцини, хто над нею працює і коли світ може розраховувати отримати цю вакцину.

Коли вже з’явиться вакцина від коронавірусу?

На жаль, нескоро. За найоптимістичнішими прогнозами вакцина проти коронавірусу може з’явитись лише у 2021 році. 

Найкоротший термін, за який вдалось створити вакцину досі — чотири роки. Це була вакцина від епідемічного паротиту, «свинки», яку створили у XX столітті. А створення вакцини від вірусу Ебола зайняло п’ять років. Процес закінчився ліцензуванням вакцини у США лише у грудні 2019 року — якраз тоді, коли в Китаї починалося поширення COVID-19.

Створення вакцини — довготривалий процес, який потребує залучення величезних ресурсів. Найбільше часу йде на підтвердження безпечності та дієвості вакцин. 

Зараз великі дослідні інституції та виробники об’єднуються, щоб створити вакцину у найкоротші терміни. Через пандемію вчені прискорили випробування вакцини. Близько 80 груп у всьому світі досліджують вакцини проти коронавірусу, а деякі вже навіть перейшли на фінальні етапи досліджень — проводять клінічні випробування. Науково-дослідні групи та приватні компанії одночасно розробляють більше 90 потенційних вакцин проти коронавірусу. 

Чи є ще якийсь дієвий спосіб профілактики коронавірусу, окрім вакцин?

Нещодавно ізраїльські науковці виявили антитіла до COVID-19. Антитіла — це специфічні молекули імунної системи, така собі «протиотрута», яку виробляє організм людини, коли туди потрапляє вірус. До кожного вірусу організм виробляє специфічні антитіла, тож виявлення антитіл до коронавірусу справді є дуже важливим. Вакцину на основі антитіл називають «пасивною». Це не вакцинація в звичному розумінні цього слова, тому що організм не виробляє антитіла самотужки. 

Як це працює: у плазмі, рідкій частині крові людей, які перехворіли на коронавірус, є велика кількість антитіл, які можуть ефективно протидіяти коронавірусу. Видобуті з сироватки крові антитіла вводять іншому хворому. Пацієнт отримує «пасивну» імунізацію. Так називають процес, коли пацієнту вводять препарат для створення тимчасового імунітету, від кількох тижнів до кількох місяців. Те, що така імунізація не дає постійного імунітету, є її недоліком. А основним плюсом є те, що можна охопити велику кількість пацієнтів. Препарати на основі антитіл можна відносно швидко виробити у достатній кількості. «Пасивна» імунізація особливо корисна як перша допомога людям із груп ризику, людям поважного віку чи з іншими хворобами. Розробка такого методу лікування відбувається паралельно із розробкою вакцини.

Читайте також: Півонії для Дюймовочки, або Історії з Волинської інфекційної лікарні

Тепер ізраїльські вчені планують запатентувати відкриття і співпрацювати з міжнародними компаніями, які запустять виробництво антитіл у комерційних масштабах. Міністр оборони Ізраїлю Нафталі Беннетт назвав це «значним проривом» у боротьбі з коронавірусом.

А як буде працювати вакцина і які взагалі бувають вакцини?

Усі вакцини проти коронавірусу влаштовані так, щоб занести в організм антиген, тобто речовину, яка при введенні в організм викличе специфічний імунний ефект. Імунна система розпізнає антиген як чужорідну речовину і почне виробляти до нього антитіла. Імунна реакція на антиген спрацьовує за принципом «ключ — замок». Уявімо собі антитіло і антиген, як ключ і замок. Так, як двері можна відчинити лише за допомогою відповідного ключа, так і при імунній реакції кінці антитіла з’єднуються з відповідним антигеном. Таким чином ще до зустрічі з вірусом імунна система буде готова до нього.

Є як мінімум вісім типів вакцин проти коронавірусу. Всі вони зараз є в розробці та проходять випробування. Серед них є такі:

Вакцина на основі вірусу. Щонайменше сім команд розробляють вакцини проти COVID-19 з використанням коронавірусу в ослабленому або інактивованому вигляді. Інактивований вигляд означає, що у вакцині є «мертвий вірус» або бактерія чи частинка збудника. У Пекіні інактивовану версію COVID-19 вже почали випробовувати на людях.

Так зроблені чимало вакцин. Наприклад, проти кору, кашлюку, дифтерії, правця і поліомієліту. Інактивовані вакцини потребують масштабних перевірок безпечності. Часто їх потрібно ввести кілька разів, щоб забезпечити імунну відповідь.

Вакцина на основі вірусних векторів. Над нею працюють близько 25 наукових груп.  Вони використовують вірус кору або аденовірус (гостра вірусна інфекційна хвороба), які генетично змінені так, що можуть виробляти в організмі коронавірусні білки. Вектори – це інструменти, за допомогою яких генетичний матеріал потрапляє до клітини.

Такі віруси ослаблені, тому не викличуть хвороб. Їх є два типи. В одному віруси можуть подвоюватися в клітинах. Такі вакцини викликають сильну імунну відповідь. За таким принципом створили вакцину проти Еболи.

В іншому типі віруси не можуть подвоїтись. При використанні векторів, які не подвоюються, буде не така сильна відповідь імунної системи. Ще нема жодної ліцензованої вакцини, створеної за таким принципом. Але цей підхід використовують у генній терапії — заміні дефектних генів на нормальні. Американська фармацевтична компанія Johnson & Johnson працює саме над такою вакциною від коронавірусу. 

Читайте також: Рак: усе, що треба знати про цю хворобу

РНК або ДНК-вакцини. Над цією вакциною працюють щонайменше 20 науково-дослідних команд. Вони намагаються використати генетичні інструкції з ДНК для створення білка коронавірусу. Тобто, такі вакцини містять не самі білки вірусу, а генетичну «програму» для їхнього поєднання. У складі молекул РНК і ДНК є нуклеїнова кислота, яка є своєрідним інформаційним банком, у якому зберігаються відомості про склад, розвиток живих систем. У цій кислоті зберігається спадковий матеріал, який активно використовується під час розвитку організму, поділу клітин та розмноження. Нуклеїнову кислоту вставляють в клітини людини, які утворюють копії білка вірусу. Цей білок має викликати імунну відповідь в організмі. 

Білкова вакцина. Коронавірусні білки вводять прямо в організм. Також для цього можуть використовувати і фрагменти білків або білкових оболонок, які імітують зовнішню оболонку коронавірусу. Таку вакцину поставляють в організм за допомогою пластиру з 400 мікроголками розміром з відбиток пальця. Вакцину вже тестують на тваринах, і є перші результати. Після введення вакцини у тіло піддослідної миші, у них протягом двох тижнів з’явилися специфічні антитіла проти коронавірусу. В організмі піддослідних мишей, яких шість років тому вакцинували проти іншого виду коронавірусу, рівень антитіл був достатнім принаймні протягом року. За спостереженнями дослідників, вакцина проти COVID-19 працює так само. Препарат виробляє антитіла в достатніх кількостях для втрати вірусом своєї інфекційності. Результати випробування цієї вакцини опублікували в медичному журналі «The Lancet». Дослідники вже мали напрацювання з вакцинами проти коронавірусів. Це допомогло їм діяти швидко. 

А це точно буде безпечно? Яку загрозу може становити вакцина?

Науковці запевняють, що вакцина буде безпечною. Адже безпека — це найперше, на що тестується вакцина.

Хоча невеликі реакції на вакцину все ж можуть допускатись. Наприклад, може піднятись температура. 

Дітей з якого віку можна буде вакцинувати?

Вакцини проти коронавірусу перебувають на стадії розробки. Тож поки невідомо, чи можна буде вакцинувати дітей і з якого віку. 

Як правило, дозування у вакцинах для дорослих і дітей однакове. Хоча, є вакцини, які передбачають, що кількість антигенів у дозі вакцини відрізняється залежно від віку пацієнта.

Буде вакцина проти коронавірусу для тварин? Кажуть, вони теж хворіють

Найбільш перспективні вакцини, що розвиваються зараз, розробляються виключно для використання на людях.

Ветеринари знайомі з іншими коронавірусами. Подібні види коронавірусу викликають кілька поширених захворювань у домашніх тварин. Наприклад, багато собак вакцинують проти ще одного виду коронавірусу. Але ця вакцина не забезпечує захист від COVID-19. Наприклад, австралійська ветеринарна асоціація не рекомендує її навіть проти вірусу, для якого її розроблено.

Вакцинацію від COVID-19 можна буде зробити раз і на все життя? 

Це залежатиме від типу вакцини, від того, наскільки вона здатна викликати імунну відповідь, та від віку пацієнта. Відповідь отримаємо лише тоді, коли вакцину остаточно розроблять і затвердять.

А вакцина буде дорогою? 

Ціна залежатиме від того, яка вакцина-кандидат виявиться ефективною. Буде враховуватись вартість розробки вакцини. Розробка вакцин — це дорого. Весь процес, від початку досліджень до випробувань на людях, коштує в середньому 300-500 мільйонів доларів.

Фармацевтичні компанії, як правило, оцінюють препарати за їх перевагами, а не сумою всіх витрат, вкладених у виробництво. Через це ціна може бути дуже високою. Представник компанії Johnson & Johnson, яка розробляє одну з вакцин від коронавірусу, заявив, що поки зарано говорити, скільки коштуватиме вакцина. 

Часто вартість вакцин для населення частково або повністю покривають за рахунок державних бюджетів. В Україні, наприклад, держава забезпечує щеплення проти десяти інфекцій. Питання субсидування майбутньої вакцини проти коронавірусу вирішуватиме уряд та МОЗ. 

І коли вакцина від коронавірусу з’явиться в Україні?

Про це можна буде говорити тоді, коли вакцина буде винайдена.

Коли ж вона таки буде, те, коли вона з‘явиться в Україні, залежатиме від логістики доставки і глобального розподілу вакцин. За тим, щоб глобальний розподіл пройшов чесно, стежить Коаліція інновацій з готовності до епідемії. Цю організацію створили під час кризи, яку спричинила епідемія лихоманки Ебола. Вона займається прискоренням розробки вакцин проти інфекційних захворювань. Забезпечує справедливий доступ для людей до вакцин під час спалахів цих захворювань.

Що робить український уряд і громадянське суспільство, щоб прискорити процес появи вакцини у нас?

В Україні не ведеться розробка вакцини проти коронавірусу. Українські науковці працюють над розробкою ліків проти коронавірусу. Наразі міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав два накази щодо клінічних випробувань препаратів проти коронавірусу. На пацієнтах з COVID-19 випробовуватимуть препарати «Біовен» і «Амізон». За словами науковців, для того, щоб в Україні з’явилися якісні ліки і вакцини, слід розвивати фундаментальні науки, залучати команди, до яких входять фахівці з різних галузей і впроваджувати якісне обладнання.

А що, коли люди не захочуть вакцинуватись? Їх будуть змушувати? 

У США 15 квітня 2020 року дослідники Метт Мотта та Крістін Лунц Трухільо провели опитування. Майже чверть (23%) всіх учасників опитування відповіли, що не бажають робити щеплення, як тільки вакцина проти коронавірусу стане доступною. Але серед тих, хто налаштований проти вакцин в цілому, лише 62% сказали, що відмовляться від вакцинації проти коронавірусу. 

З іншого боку, дослідження, які провели в США на основі глибинних інтерв’ю з батьками показують, що батьки, які вирішили не робити щеплень дітям, часто готові приймати вакцини у випадках небезпечних для життя захворювань.

Але соціологи побоюються, що навіть глобальна пандемія може не переконати скептиків зробити щеплення. Вони можуть відмовитися від вакцин і це становитиме загрозу загальному процесу одужання і набуттю колективного імунітету.

Колективний імунітет — це імунітет до інфекцій у групи людей, який дозволяє зупинити поширення хвороб. Його досягають, якщо переважна частина групи отримала вакцину або перехворіла, тобто має антитіла.Тоді імунна більшість забезпечує безпеку іншим, бо в інфекції стає мало мішеней, які вона може вразити. Це дозволяє перервати передачу інфекції і назавжди усунути хворобу. У випадку з новим коронавірусом для формування колективного імунітету треба, щоб близько 60% мали від нього індивідуальний імунітет. 

Уряди світу поки публічно не наводять плану дій на випадок, якщо люди не захочуть вакцинуватись.

Антоніна АНДРІЙЧУК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024