«Шукали кров відразу для трьох закладів». Як карантин вплинув на донорство

16 Травня 2020, 11:27
Донор крові 4789
Донор крові

У Луцьку через карантин наполовину зменшилась кількість донорів крові. Люди бояться заразитись коронавірусом або ж не мають чим добратись до Центру крові. У результаті часто доводиться шукати донорів в екстреному порядку.

Чи є підстави для страху, яка ситуація з запасами крові, що роблять у критичних випадках та як стати донором, з’ясовувала журналістка «Район.Медицина».

Страх перед коронавірусом VS відсутність транспорту

Як карантин вплинув на кількість донорів, розповідає медичний директор Волинського обласного центру служби крові Леонід Матвійчук:

«Якщо до карантину ми зазвичай приймали 30-40 донорів крові в день, то зараз у нас максимум 15-20. Майже наполовину менше. Це пов’язано не з тим, що люди бояться коронавірусу. Основна причина відмов – проблеми з доїздом. Якщо людина живе у віддалених районах міста, то дістатись до Центру крові їй проблематично».

Черги біля Центру крові - лише коли кров потрібна терміново
Черги біля Центру крові - лише коли кров потрібна терміново

У той же час керівник громадської ініціативи «Краплина життя» Олександр Плісецький каже, що з їхніми донорами все навпаки.

«20-30 % донорів, які є в нашій базі, відмовляються здавати кров, оскільки бояться захворіти на коронавірус. Вони просять телефонувати їм після карантину», – каже Олександр.

«Наші донори на відсутність транспорту не скаржились. Великий відсоток донорів у Центрі крові – разові. Вони приходять на прохання родичів. Наші донори – постійні. Якщо вони хочуть допомогти, то знайдуть можливість заїхати. У крайньому разі когось попросять довезти», – додає Олександр Плісецький.

Крім того, є такі хворі, які самі готові відвезти донора у Центр крові, якщо є потреба.

Менше донорів – менше крові

Через зменшення кількості донорів крові не вистачає. 

«Ситуація ще не критична завдяки тому, що у нас був достатній запас крові, особливо свіжозамороженої плазми. Вона завдяки консерванту може зберігатись до 36 місяців. Є нестача еритроцитної маси. Вона має термін придатності 24 дні», – каже Леонід Матвійчук.

За потреби Волинський обласний центр служби крові бере кров чи її компоненти у Володимир-Волинському відділі трансфузійної допомоги.

У Центрі крові також є платні донори – ті, хто мають рідкісні групи крові. Це люди з І-ІV групою з резус-фактором «мінус». Їм телефонують, якщо є нестача крові вказаних груп.

Втім, за час карантину в Луцьку виникла ситуація, коли потрібна була поширена група крові ІІІ+ відразу для трьох медичних закладів.

«Будемо надіятись, що запустять транспорт, то збільшиться кількість донорів і вдасться уникнути погіршення ситуації», – говорить медичний директор Центру крові.

«Останнім часом часто здаємо кров для онкохворих, які проходять хіміотерапію. Після хімії у них дуже падають тромбоцити і їм потрібно вливання тромбоконцентрату. Це процедура достатньо довга, іноді донор витрачає пів дня на це», – зазначає керівник «Краплини життя» Олександр Плісецький.

Ця громадська ініціатива працює на вимогу: шукає донорів, коли це необхідно.

«Якщо хворому потрібен донор, то ця проблема лягає не на Центр крові чи лікарню, а на пацієнта і його родину. Близькі змушені самі шукати донорів. Якщо до нас телефонують, ми задіюємо людей зі своєї бази і таким чином клопоти хворих з пошуку донорів беремо на себе», – ділиться Олександр Плісецький.

З його слів, до них завжди звертаються у критичних ситуаціях. Так було і до карантину, а зараз знайти донорів стало ще важче.

Кров потрібна завжди

Кров найчастіше переливають у серцево-судинній хірургії, при пересадці органів, при тяжких травмах, лікуванні гематологічних злоякісних новоутворень.

Буває потреба у крові при лікуванні ускладнень, пов’язаних з вагітністю, анеміями тощо.

«Ми закликаємо всіх здорових людей здавати кров, тому що це потрібно. Чим більше донорів, тим краще, – каже Олександр Плісецький. – Загальна кількість донорів у розвинених країнах у три рази більша, ніж у нас. Ми ж прагнемо у Європу і хочеться, щоб і тут були свідомими і готових здати кров було більше».

Плісецький додає, що в Україні донорство дуже мало популяризується.

Донорство під час карантину: чому б ні?

Самі донори розповідають: якщо потрібно терміново здати кров, питання боїшся чи ні, маєш своє авто чи ні, не стоїть взагалі.

Олександр Плісецький здавав кров більше 20 разів. Востаннє – під час карантину.

«Ризики захворіти на коронавірус у Центрі крові такі ж, як у будь-якому магазині, – переконаний він. – Всі медики і донори в масках. На вході міряють температуру. Якщо вона більше 37 – не допускають до кроводачі. У хол запускають по двоє людей, решта чекають своє черги на вулиці. Є антисептики».

У Центрі крові всюди є антисептики
У Центрі крові всюди є антисептики

Термометри, якими вимірюють температуру для донорів
Термометри, якими вимірюють температуру для донорів

Лучанка Алла Сніжко завітала до Центру крові 17-й раз. Каже, що добиралась своїм транспортом.

«Я сама медик, тому коронавірусу не боюсь. Вперше я здавала кров для свого батька. Потім почала допомагати іншим людям. Зараз роблю це кожні три місяці. Це вже не те що залежність – проходить час і з’являється бажання здати кров. У мене І-, вона всім підходить», – розповіла жінка.

Алла Сніжко
Алла Сніжко

Посвідчення донора
Посвідчення донора

Кров від донорів обстежують на наявність гепатиту, ВІЛ, сифілісу тощо. ПЛР-тестування на коронавірус у Центрі не роблять.

Замість маршруток – таксі для донора

Проблему з транспортом на час карантину взялись вирішувати Фундація «Варто жити» і ДонорUA. Вони запустили в Україні проєкт «Таксі для донора».

З 24 квітня ініціатива почала діяти в Луцьку. Завдяки їй можна безкоштовно скористатись таксі, аби здати кров на донорство.

Донору оплачується поїздка з дому до Центру крові і назад.

Щоб скористатись послугою, потрібно виконати такі умови:

  1. Зареєструватись або бути зареєстрованим на платформі ДонорUA.
  2. Зайти в кабінет донора.
  3. Обрати пункт «Де здати кров» або «Запланувати кроводачу» з меню в лівій частині екрану.
  4. Обрати центр крові та тип кроводачі. Якщо людина вперше стає донором крові, краще обирати здачу цільної крові.
  5. Після планування кроводачі буде інструкція щодо подальших дій: написати лист на [email protected] та чекати дзвінка від координатора. Узгодивши всі деталі поїздки з координатором ДонорUA, людина матиме можливість скористатись безкоштовним таксі.

Щоб вчасно замовити безкоштовне #таксідлядонора, потрібно вчасно спланувати кроводачу. Запити надіслані на [email protected] в проміжок з 20:00 до 8:00 не будуть опрацьовані раніше 8:00.

Варто звернути увагу, що Волинський обласний центр служби крові працює з 9:00 до 12:00.

Де ще можна здати кров, крім Центру крові у Луцьку

У Луцьку кров на донорство можна також здати у відділеннях трансфузіології у Волинській обласній клінічній лікарні та Луцькому пологовому будинку.

В області кроводача можлива у відділеннях трансфузіології у місцевих лікарнях.

Втім, так буде лише до кінця 2020 року. Далі ці відділення перетворять у банки крові, яким заготівля не дозволяється.

«Майбутні зміни пов’язані зі Стратегією розвитку національної системи крові. Дослідження показали, що кров, яку заготовляють центри крові, якісніша за ту, яку заготовляють у відділеннях трансфузіології», – каже Леонід Матвійчук.

Хто може бути донором

Бути донором може не кожен, адже існує низка протипоказів.

Не можна здавати кров, якщо маса людини становить менше 50 кілограмів.

Вік донора повинен бути від 18 до 60 років.

Абсолютним протипоказом є наявність у людини ВІЛ, гепатиту, туберкульозу, сифілісу, бруцельозу, токсоплазмозу тощо.

Тимчасовим протипоказом є операції, татуювання, пірсинг, проколювання вух, якщо з часу їх проведення минуло менше року.

Повний перелік можна переглянути на сайті МОЗ.

Наталя ХВЕСИК

Цей текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордоннихсправ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024