Підліткам про ЦЕ: безпечний секс і ВІЛ

31 Березня 2020, 15:00
7547

Ми розібралися у запитаннях про безпечний секс і ВІЛ, які найбільше турбують підлітків, і знайшли на них відповіді.

Підлітковий вік — важливий етап розвитку в житті кожної людини. У цей час змінюється тіло підлітків, їх почуття і емоції. За середньостатистичними даними статеве дозрівання у дівчат, зазвичай, починається у 10-12 років, а у хлопців — у 12-14. Та в кожного і кожної з нас організм унікальний, тож статеве дозрівання може початися як раніше, так і пізніше. 

У цей період в підлітків може виникнути перша закоханість, статевий потяг чи сексуальне бажання. Природно, що в підлітків виникають запитання на цю тему. У школі на уроках «основи здоров’я» і «біологія» про секс розповідають лише кілька навчальних годин. Та й на таких уроках через брак довіри до вчителів нерідко учні бояться поставити запитання.

Відверто поговорити із батьками теж наважуються далеко не всі підлітки через страх нерозуміння з їх боку. Часто самі батьки не знають, коли і як говорити про секс із дітьми. Адже ті виросли в консервативній культурі Радянського союзу, де було негласне вето говорити про «це». Як наслідок — Україна має один із найвищих показників підліткової вагітності в регіоні. Також у нашій державі один із найвищих показників захворювання на ВІЛ/СНІД за даними UNICEF. При цьому про шляхи передачі цього захворювання знають 28% молоді.

Ми звернулися до волинських підлітків із проханням поставити запитання до спеціалістів. Лише одна дівчина погодилась відкрито поставити запитання. Частина підлітків відмовилась поділитись запитаннями навіть анонімно. Що в черговий раз показує: тема сексу є не до кінця проговореною у нашому суспільстві.

Частина підлітків відмовилась поділитись запитаннями навіть анонімно
Частина підлітків відмовилась поділитись запитаннями навіть анонімно

На запитання відповідають гінеколог Петро Патій, кандидатка психологічних наук, психологиня ГО «Точка опори ЮА» Марина Діденко і психологиня-психотерапевтка, сексологиня Яна Ліщук.

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДІ

Чотири запитання поставила Юля, 17 років. Луцьк

Юля поставила запитання про безпечний секс
Юля поставила запитання про безпечний секс

Відповідає Петро Патій:

Який метод контрацепції вважають найбільш ефективним?

Найбільш ефективними у запобіганні вагітності є внутрішньоматкові контрацептиви («спіраль»), КОКи («таблетки»), ін'єкційні (у формі уколів раз на один-три місяці) та презервативи. Але лише за умови правильного їх використання. І ми говоримо лише про запобігання вагітності. Захист від інфекцій — інша історія. Якщо говорити про сукупний захист «від усього», то тут безперечний лідер — бар'єрні засоби. Тобто чоловічі і жіночі презервативи.

Як працює метод визначення вагітності?

Найпоширеніший спосіб визначення вагітності — всім відомі з фільмів тестові смужки. Принцип їх дії досить простий. На смужку наносять хімічну речовину, яка при взаємодії з хоріонічним гонадотропіном (гормон, який з'являється в сечі лише під час вагітності) змінює колір. І з'являється легендарна «друга смужка»

Відповідає Марина Діденко:

Як морально підготуватись до першого сексу?

Особисті та інтимні стосунки — це особлива сфера людських взаємин, у якій не може мати місце тиск, маніпуляція або примус. Не варто погоджуватись на секс для того, щоб комусь сподобатись або, якщо вас про це хтось сильно просить. І юнак, і дівчина завжди мають право сказати «ні» і відмовитись робити те, що вони не хочуть у будь-який момент. 

Перший сексуальний досвід, зазвичай — це особливе бентежне переживання. Тому ви маєте робити це, коли будете, дійсно, готові і з людиною, якій ви довіряєте. Частіше дівчата починають статеве життя через закоханість, мріють про подальші стосунки, заміжжя. Юнаки, як правило, мають інші мотиви — цікавість, прагнення до самоствердження, дорослість, незалежність. Для «першого разу» немає ідеального часу, формули, алгоритмів  чи секретів. Тут все дуже індивідуально. 

Поставте собі запитання: «Чи, дійсно, це та людина?», «Чи роблю я це з власної волі і мій партнер/партнерка ніяк на мене не тиснуть?», «Чи це те, чого я хочу саме зараз?». Якщо відповіді на всі запитання ствердні, перейдіть до наступного етапу. Уявіть, що це вже сталось і пофантазуйте про те, як ви себе почуваєте на наступний день, як зустрічаєтесь зі своїм партнером/партнеркою, як спілкуєтесь з батьками, рідними і друзями, чи не викликають думки про все це негативних тривожних емоцій.

Чи вважається секс фізіологічною потребою?

Секс безперечно є важливим у житті дорослих людей. Але від його відсутності ми не помремо, на відміну від ситуацій, коли не будемо їсти чи пити. Звичайно, відсутність сексу змінює якість нашого життя, але мова скоріше навіть не про секс, а про взаємодію з близькою людиною. Людям важливо бути закоханими або про когось турбуватись, або відчувати, що хтось турбується про них. Є взагалі асексуальні люди, які не відчувають потреби займатись сексом і живуть повноцінним щасливим життям. Тому секс — це не життєво необхідна потреба. 

Далі публікуємо запитання, які підлітки поставили анонімно і відповіді на них.

Відповідає Петро Патій:

У які дні найменша ймовірність завагітніти? (відносно менструального циклу) 

Найменша ймовірність настання вагітності статистично під час менструації та за три-чотири дні до та після її закінчення. Далі вона плавно підвищується. Але цей метод вкрай ненадійний через індивідуальні особливості кожного організму, труднощі у підрахунках за умови не зовсім регулярних місячних, тощо. У кращому випадку, його результативність — 50-60%.  

Чи можна, коли ти знаєш, що вагітна продовжити займатися фізичним навантаженням, щоб знищити плід? (Так було у якомусь фільмі)

Дуже залежить від терміну і конкретних умов. Звісно, якщо на дев’ятому місяці вагітності, маючи в запасі діабет і високий тиск, наприклад, піти розвантажувати вагон з цементом, то вірогідність спровокувати викидень немала. Але загалом, вагітність — це фізіологічний стан. Толерантність до навантажень швидше підвищується, ніж падає. Одне можу сказати точно — є простіші і гуманніші методи переривання небажаної вагітності.

Чи передається ВІЛ при оральному сексі?

Так

У яких випадках та якими лубрикантами варто користуватися?

У всіх випадках, коли ви вважаєте це доречним. Шкоди не буде однозначно. Якщо говорити про медичну сторону питання, то показами є надмірна сухість слизової піхви (так буває при ряді захворювань та у поважному віці) та при статевих зносинах, які не передбачають фізіологічної змазки (анальний секс, наприклад). Щодо видів, то це однозначно не має бути «домашній рецепт» — олія, крем, мило — все це не підходить і може наробити біди. Це має бути засіб, що спеціально розроблений саме для цієї мети. Сьогодні лубриканти продаються у всіх супермаркетах та аптеках.

Чи може бути таке, що сперматозоїд попав в організм, але добрався до яйцеклітини лише через певний проміжок часу (декілька тижнів, наприклад)? 

Може. Більше того, зазвичай, запліднення яйцеклітини сперматозоїдом і відбувається протягом декількох діб. Не миттєво. В ідеальних умовах вони можуть жити до семи днів.

Чи є в природній змазці чоловіка сперматозоїди та чи можна завагітніти якщо вона попаде в організм? 

Так. І це одна з причин, чому перерваний статевий акт — штука дуже ненадійна.

Перерваний статевий акт — надійний спосіб контрацепції?

Це вкрай ненадійний спосіб контрацепції. Статистично результативність лише близько 40%. 

Звідки взявся ВІЛ? Як люди вперше ним захворіли?

Однозначної відповіді немає. Є безліч конспірологічних і просто недолугих теорій з цього приводу, але точно сказати важко. Ми знаємо, що виник він на початку XX століття в Африці. Імовірно, спочатку серед тварин. Зараз питання досліджують мало, всі переважно зосереджені на тому, як із ним боротись.

Як передається ВІЛ?

ВІЛ передається через контакт слизової оболонки (ротової порожнини, статевих органів, прямої кишки), або пошкодженої шкіри здорової людини з біологічними рідинами носія вірусу. Тобто обіймашки з ВІЛ-інфікованим нічим вам не загрожують. На відміну від незахищеного статевого акту, наприклад… Найвищий шанс і найбільший відсоток інфікованих — при багаторазовому використанні ін'єкційних голок.

Чи можна захворіти СНІДом? У чому різниця між ВІЛ і СНІДом? Чим небезпечний цей вірус? 

СНІД — це, фактично, кінцевий етап ВІЛ-інфікування. Коли організм уже не має сил боротись і сиплеться, як картковий будинок. Він може настати досить швидко, а може — через десятки років, якщо не нехтувати лікуванням і порадами лікарів.Тобто спочатку вірус попадає в організм і довго може взагалі не викликати ніяких змін (навіть не виявлятись в тестах, тому їх варто робити декілька разів). Це буде стадія ВІЛ-інфікованості. Якщо вчасно її діагностувати і лікуватись, то в СНІД вона може і не перейти. Якщо просто «забити», то вірус повільно нищитиме вашу імунну систему і поступово знищить. Тоді настане стадія СНІДу. Тобто відсутності у вашого організму захисту від зовнішніх і внутрішніх інфекційних агентів. І можна легко померти від банального нежитю, приміром.  

Який відсоток хворих ВІЛ/СНІД в Україні і в світі загалом?

Запитайте у знайомих, скільки з них здавали тест на ВІЛ. Або хоча б знають, що це і де це можна зробити. У нашій країні ніхто точних цифр не знає, бо охоплення обстеженнями просто сміхотворне. І на обліку в центрах СНІДу стоять одиниці. І в причині смерті буде не «СНІД», а той самий банальний нежить. Нема у нас статистики. І це не моя особиста думка. ВООЗ офіційно заявила, що реальні дані по Україні фактично відсутні. Як лікар, я можу сказати, що ситуація жахлива. Це не тисячі і навіть не сотні тисяч… Хороший зріз по сучасній ситуації з ВІЛ по Росії — у фільмі Юрія Дудя. У нас ситуація майже аналогічна у всьому… Усім рекомендую до перегляду.

Є якась профілактика боротьби з ВІЛ, СНІД? Чи є така профілактика в Україні?

Єдина дієва профілактика — здоровий спосіб життя і регулярні (хоча б раз на рік-два) тести. Використання бар'єрних засобів контрацепції, одноразових шприців і інструментів, підтримка імунітету.

Чим небезпечний секс у ранньому віці?

Найбільше — неготовністю. Неготовністю організму до настання вагітності. Неготовністю і незнанням «організму», як правильно запобігти настанню цієї вагітності. Неготовністю «бути дорослим» повністю. Тобто купити самому презерватив в аптеці, щоб таки нічого не підхопити. Сходити до лікаря і поставити запитання, які турбують. Бути не таким, як усі в оточенні, бо всі — «уже», а ти «ще ні». Признатись батькам, що в тебе «там» проблемка, або що немає уже декілька місяців менструацій. Чисто фізіологічно організм для статевих відносин готовий набагато раніше, ніж психологічно. 

Відповідає Марина Діденко: 

Що робити коли хлопець хоче сексу і часто про це говорить, а ти не хочеш? От просто не хочеться і все. Треба себе перебороти чи сказати хлопцю «почекай пару місяців (або навіть років)»?

Сексуальні стосунки  — це добровільні стосунки двох людей. Ключовим тут є слово «добровільні». Ніхто і ніколи не може вас примушувати до сексу. Люди, між якими є справжні почуття завжди можуть зрозуміти один одного і не тиснути. Коли ви готові до сексу  — це станеться сомо-собою і принесе більше задоволення, ніж, коли ви це зробите в ситуації тиску. Досвід сексуальних стосунків не робить людину більш зрілою, дорослішою, кращою чи цікавішою. Все має відбуватись у свій час. Інколи підлітки навіть вигадують історії про свій сексуальний досвід, щоб здаватись крутішими. Не хотіти займатись сексом, не мати досвіду, бути не обізнаним/необізнаною, мати страхи чи переживання — цілком нормально. Пам’ятайте, коли ви будете дійсно готові, психологічно і морально, вам не потрібно буде на це зважуватись. Це просто станеться із важливою і близькою для вас людиною.

Чи треба бути трішки п‘яною, щоб все пройшло легше і не було так страшно під час першого разу?

Алкоголь впливає на наші реакції, щось притупляє, щось навпаки підсилює і створює нереальний образ. Займатись сексом в стані алкогольного сп’яніння, навіть легкого, не рекомендується. Це вплине на відчуття. Чи хочете ви саме цього? Алкоголь впливає на процес збудження, і не завжди позитивно. Також алкоголь негативно впливає на потенцію і тривалість сексуального акту, особливо для хлопців. Тому краще не експериментувати з алкоголем й іншими речовинами, що впливають на свідомість. 

Як часто можна мастурбувати?

Завдяки мастурбації ми досліджуємо своє тіло і свої ерогенні зони. Тому це абсолютно нормальний, нешкідливий процес. Мастурбація потрібна для підтримки кровообігу в геніталіях та малому тазу і для зняття сексуального напруження в разі відсутності постійного партнера/ки чи неможливості займатися сексом так часто, як хочеться. Але все важливо робити в міру. Щоб мастурбація не замінила секс з живою людиною, краще цим не зловживати. 

Чи є дуже частий секс шкідливим для організму (кожного дня)? 

У кожної людини своя норма кількості сексуальних стосунків, жодних правил тут не існує. Все залежить від сексуального бажання, лібідо кожної людини. Тому для когось нормальним буде хотіти сексу щодня, а комусь — раз на тиждень чи навіть раз на місяць. Все дуже індивідуально. Також на рівень сексуального бажання може впливати наш фізичний стан, емоційні переживання, втома, та багато інших факторів.

Як поводить себе людина, у якої ВІЛ/СНІД?

Так само, як і людина, яка живе без ВІЛ. Люди, що живуть з ВІЛ є безпечними для інших, адже приймають антиретровірусну терапію (спеціальні ліки, які зменшують вірусне навантаження і не дають хворобі прогресувати). ВІЛ не передається через обійми, поцілунки, піт, побутові предмети загального вжитку. Тому ваше спілкування не має залежати від того, має людина ВІЛ чи ні. Інша ситуація, якщо у вас стосунки, то ви маєте займатись захищеним сексом, використовувати презерватив. Але, якщо бути відвертою, ви завжди маєте використовувати презерватив, навіть з постійним партнером або партнеркою.

Як правильно реагувати і поводити себе, якщо мій знайомий/а відкрили свою таємницю, що має ВІЛ/СНІД?

Важливо показати свою підтримку людині та не поводити себе стереотипно чи з упередженням, наприклад, боятись обійняти людину чи подати їй руку. Ваш стиль поведінки не має змінюватись від того є чи немає у людини ВІЛ. Пам’ятайте: через слину, сльози, піт, обійми і рукостискання ВІЛ не передається. 

І головне, якщо відкрились вам, це не значить, що ви можете комусь розповідати. В Україні є закон, який забороняє відкриття статусу людини. Тому нікому не можна розповідати про те, що у когось ВІЛ. Людина, що живе з ВІЛ має право навіть лікарям не повідомляти про свій статус, адже лікарі до кожного/кожної пацієнта/ки мають ставитися як до потенеційної людини, що має ВІЛ або інші хвороби.

Як себе захистити від сексуального насильства?

Сексуальне насильство — це не лише дії пов’язані з грубою силою, це також образливі коментарі, натяки, погляди, дотики, демонстрація статевих органів, шантаж, залякування, що мають на меті примусити до сексуальної близькості або оголення тощо.

Ситуації в яких може відбутися сексуальне насильство бувають дуже різними. Однак певні заходи, принаймні можуть знизити ризик. 

  1. Знайомте зі своїми батьками друзів, з якими ви проводите час. 

  2. Розповідайте батькам або іншим дорослим (рідним), куди і з ким ви йдете.

  3. Ніколи не погоджуйтесь на побачення в реальному житті з людиною, знайомою вам лише через спілкування у соціальних мережах, не попередивши про це батьків.

  4. Не проводьте багато часу з людиною, з якою відчуваєте себе некомфортно і ніяково.

  5. Ви маєте право сказати «Ні» у відповідь на будь-які небажані, неприємні дотики або дії сторонніх. Якщо таке станеться, обов'язково розкажіть про це батькам, або дорослій людині, якій ви довіряєте. 

  6. Не заходьте у ліфт з незнайомою вам людиною, не сідайте в машину до незнайомців (навіть, якщо за кермом жінка), не розмовляйте з незнайомими людьми на вулиці.

  7. Якщо вас переслідують на вулиці, незнайомі будинки і подвір’я — ненадійне місце, щоб іти туди. Намагайтесь якнайшвидше піти у місце, де є багато інших людей і не соромтесь просити про допомогу.

  8. Встановіть на телефоні функцію швидкого набору номеру батьків та поліції.

  9. Не ходіть самі в погано освітлених вулицях.

  10. Не провокуйте п’яних людей або психічно хворих, вони погано себе контролють і може статись непоправне. 

  11. У небезпечних ситуаціях не бійтесь голосно кричати та кликати на допомогу. Не зайвим буде мати при собі свисток, гучний звук може налякати нападника.

  12. Якщо вас схопили, кричіть і чиніть опір. Якщо намагаються закрити рот рукою, намагайтесь вкусити нападника чи нападницю.

Гарантувати, що ніколи не потрапиш в ситуацію насильства неможливо. Це може статись випадково. Тут немає винних, і себе точно не варто звинувачувати. Якщо таке сталось, не бійся звернутись по допомогу. Розкажи про це дорослим, поліції, психологу. Не залишайся зі своїми переживаннями і бідами наодинці. 

Чи можна мати нормальне повноцінне життя, коли ти хворий ВІЛ-інфекцією?

Люди, що живуть з ВІЛ мають щодня приймати антиретровірусну терапію, якою у нас забезпечує держава безкоштовно і періодично здавати аналізи на вірусне навантаження у них в організмі. Більше їх життя нічим не відрізняється від інших. Вони живуть довге і повноцінне життя. 

Чи може людина з ВІЛ мати сім‘ю?

Так, і родину, і народжувати дітей. Єдине обмеження полягає у тому, що жінка, яка живе з ВІЛ не може народжувати природним шляхом. Краще зробити кесарів розтин і не годувати новонароджену дитину грудним молоком, бо це один із шляхів передачі ВІЛ. 

 

Відповідає психологиня-психотерапевтка, сексологиня Яна Ліщук:

Чи є дуже частий секс шкідливим для організму (кожного дня)? 

Як сексологиня я скажу, що скоріше відсутність сексу шкідлива для організму, при чому на всіх рівнях. Це ж про можливість бути в контексті. Відчувати себе і своє тіло. Секс — це одна з базових потреб людини. У парі — це одна з трьох головних потреб. Щодо віку, то вищесказане стосується людей після 21 року. Чому? Тому що в 21 закінчується підлітковий вік. Якщо його пройти успішно, особистість остаточно має свої цінності і може відповідати за себе. Думаю, йти в сексуальний досвід приємніше і здоровіше, коли це усвідомлено, а не імпульсивно, в підлітковому стилі.

Як часто можна мастурбувати?

Мастурбація вперше з’являється у чотири роки і це нормально. У підлітковому вці — теж нормально. Це про дослідження свого тіла спочатку. Тоді у підлітковому віці стає цікаво досліджувати нові відчуття. Якщо це схоже на постійний ритуал, на звичку — це спосіб справитись з тривогою, втекти від чогось. У дорослому віці — теж дуже часте явище. Тоді ліпше з психологом-сексологом поговорити і все стане на свої місця.

ТЕСТУЄМОСЬ НА НАЯВНІСТЬ ВІЛ

В Україні офіційно оголошена епідемія ВІЛ/СНІДу. Щодо ситуації на Волині, то тут епідемія розпочалася у 1996 році. Першим на облік став інфікований чоловік з міста Нововолинськ, ін’єкційний наркоман. Станом на 1 січня 2020 року на Волині перебуває 2142 ВІЛ-інфікованих. З них — 42 дитини, в числі яких вісім підлітків віком 15-17 років. Всього за період епідемії на Волині зареєстрували 5500 ВІЛ-позитивних.

Інфографіка показує статистику ВІЛ-інфікованих у Волинській області
Інфографіка показує статистику ВІЛ-інфікованих у Волинській області

Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом
Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом

У нашій державі використовують три методи тестування на наявність ВІЛ: імуноферментний аналіз (ІФА), імунохемолюмінісцентний аналіз (ІХЛА) та експрес-тести (швидкі тести). Згідно з законом тестування на наявність ВІЛ можна пройти з 14 років без дозволу батьків та опікунів. Зробити тест слід не раніше трьох місяців від потенційно ризикованої ситуації. Пройти тестування можна у центрах профілактики й боротьби зі СНІДом та в кабінетах довіри, які діють в різних медичних установах. Завдяки медичній реформі тепер навіть сімейний лікар може зробити швидке тестування і призначати лікування.

Швидке тестування триває всього 15 хвилин. Знайти найближчий до вас пункт швидкого тестування на ВІЛ можна на сайті загальнонаціональної гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІД та туберкульозу або ж звернутися за телефоном: 0 800 500 451.Таке тестування лікарі роблять безкоштовно, конфіденційно та анонімно. Ми прийшли зробити тест у Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом. Тест і, справді, роблять безкоштовно, анонімно, конфеденційно, швидко і безболісно. За вашим бажанням вам можуть виписати довідку. Дивимось на тест — одна смужка. Це значить, що результат негативний.

Якщо б ми побачили дві смужки — то це б означало позитивний результат. Коли лікарі підтверджують позитивний результат, вони призначають життєво необхідну антиретровірусну терапію. Ця терапія зменшує кількість вірусу в крові та покращує імунні функції. Люди з ВІЛ приймають її постійно і живуть повноцінно. Щоб отримувати антиретровірусну терапію безкоштовно, слід стати на облік у найближчому СНІД-центрі, регулярно відвідувати свого лікаря і періодично здавати аналізи на вірусне навантаження в крові.

Швидкий тест на наявність ВІЛ роблть безкоштовно, анонімно, конфеденційно, швидко і безболісно
Швидкий тест на наявність ВІЛ роблть безкоштовно, анонімно, конфеденційно, швидко і безболісно

 

ВПЕРШЕ

Двоє дівчат, Юля Ковальчук із Луцька і Катя Мячіна із Зеленодольська, 1 вересня 2018 року запустили онлайн-проєкт сексуальної освіти для молоді «Вперше». Також у команді «Вперше»: Ліза Панченко, яка займається соціальними мережами, графічний дизайнер Артем, програміст Віталій і авторка Юля. Окрім цього, є амбасадор(к)и, які малюють ілюстрації і пишуть статті. Юля відповідає у проєкті за партнерства, перевіряє наукові дані статей і вибирає ілюстраторів для оформлення візуальної частини сайту. Та зізнається, що, оскільки команда маленька, то часто всі вони «жонглюють» обов’язками і допомагають один одному.

Юля пригадує, як була підлітком і піддалася тиску суспільства. Тоді у неї були розлади анорексії і булімії, що прийшли через нав’язане бачення про те, як має виглядати дівчина. Після першого статевого акту Юля прийшла на огляд до гінеколога. У неї діагностували ВПЛ (вірус папіломи людини). Тоді її гінеколог розповів, що цей вірус є у 80 % сексуально активних людей. Дівчина була дуже здивована, наскільки це поширена хвороба, а вона про неї нічого не чула. 

Юля вивчала нейронауку в Берлінському університеті імені Александра фон Гумбольдта. Згодом проходила практику в Інституті сексуальної медицини, вивчаючи сексуальне збудження у мозку. Одного разу вона прочитала у Facebook пост своєї подруги Каті Мячіної із закликом починати сексуальну освіту в Україні. Разом вони вирішили заснувати проєкт, який розповідатиме про важливі і дещо інтимні речі, але не лекторським тоном, а з емпатією і гумором.

«Чим би я не займалася для «Вперше», для мене цей проєкт завжди дуже важливий і актуальний. Я б хотіла, щоб такий проєкт існував, коли росла я. Мені дуже подобається спілкуватися з нашими підписниками, бачити, що ми, дійсно, для когось міняємо щось у їхньому житті», — пояснює Юля.

Юля Ковальчук із Луцька і Катя Мячіна із Зеленодольська заснували онлайн-проєкт сексуальної освіти для молоді
Юля Ковальчук із Луцька і Катя Мячіна із Зеленодольська заснували онлайн-проєкт сексуальної освіти для молоді

На початку проєкт задумували для підлітків. З часом засновниці «Вперше» помітили, що здебільшого їх читають люди від 21 до 28 років. Тож тепер позиціонують себе як проєкт для молоді та всіх, кому це є корисно. З січня на сайті «Вперше» побувало чотири тисячі волинян, тобто близько 1,5 тисячі волинян читають проєкт щомісяця. Серед читачів/ок в Instagram Луцьк з січня займає п’яте місце серед відвідувачів — три відсотка.

Хоча «Вперше» — онлайн-проєкт, а його засновниці живуть у різних країнах і містах України, час від часу вони збираються разом і організовують офлайн-події. У Вінниці на Гогольфесті дівчата влаштували лекцію у форматі «запитання-відповідь» для підлітків, яка мала тривати годину, але продовжили до двох, так було багато запитань. Ще кілька подій проводили у форматі «година секс-освіти», де були короткі лекції від різних лекторів на певні теми і «питання-відповідь». А на фестиваль «Wiz-Art» підготували секцію короткометражних фільмів про підлітковий секс, які потім глядачі обговорювали з психологинею. Також для дівчат із різних країн Східної Європи і Середньої Азії проводили антидискримінаційний табір. 

«Коли ми починаємо розмову про секс, то стаємо усвідомлювати, що у нас усіх бувають схожі моменти. Можливо, проблеми, страхи, переживання чи, навпаки, очікування, приємні моменти. Усвідомлюючи це, ми починаємо будувати кращу самооцінку. Почуваємо більше комфорту у своєму тілі. Почуваємо себе більш розкуто і у нас з’являється можливість по-новому комунікувати зі своїм партнером чи партнеркою, більш інтимно. Тому такі розмови дуже важливі», — міркує Юля.

Антоніна АНДРІЙЧУК

Олеся САЄНКО 

Коментарі
15 Січня 2022, 16:18
привіт усім, я просто маю сказати це, я вже 1 рік у розлученні, і я ніколи не вірю, що мій чоловік прийде, поки я не зв'язалася з [email protected], які допоможуть мені у моєму шлюбі, якщо вам потрібна його допомога, ви також можете зв'язатися йому через WhatsApp та Viber: +1(425) 477-2744
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024