Комплекс дерматологічних послуг – в одному центрі, або Чому до «Медкрафту» їдуть із сусідніх областей

29 Березня 2023, 17:00
Комплекс дерматологічних послуг – в одному центрі, або Чому до «Медкрафту» їдуть із сусідніх областей 5475
Комплекс дерматологічних послуг – в одному центрі, або Чому до «Медкрафту» їдуть із сусідніх областей

Понад півтора року тому в Луцьку відкрилося дерматологічне відділення «Медкрафт». Проте вже за порівняно невеликий період зуміло здобути популярність не лише серед жителів міста та навколишніх населених пунктів, а й районних центрів Волині та навіть сусідніх областей – Рівненської та Львівської. 

«Функціонує наше відділення з червня 2021 року, а зі збільшенням кількості пацієнтів та запитами на певний спектр послуг, які б надавалися тут, на місці, поступово збільшували штат лікарів-дерматологів», - розповідає лікарка-дерматологиня Юлія Ніколайчук.

Вона – одна з тих лікарів, яка перша почала працювати у медичному центрі «Медкрафт». Завдяки злагодженій роботі колективу тут надають кваліфіковану та якісну медичну допомогу пацієнтам. Разом із командою ще трьох лікарів дерматологів  та лікаря хірурга онколога зуміли налагодити роботу відділення так, щоб люди змогли отримати повний спектр якісної медичної допомоги.

Лікарка-дерматологиня Юлія Ніколайчук
Лікарка-дерматологиня Юлія Ніколайчук

На сьогодні у відділенні, як уже зазначалося, окрім Юлії Ніколайчук, котра займається дорослою та дитячою дерматологією, працює четверо лікарів: Юлія Іщук, Мирослава Грищук, Ілона Могилецька (спеціалізується на дитячій дерматології), та лікар хірург-онколог Микола Дяк. Усі лікарі високо кваліфікованими – зі стажем, мають вищі категорії.

У дерматологічному відділенні кажуть, що тепер значно розширили спектр послуг для пацієнтів: окрім дорослої і дитячої дерматології, надають послуги венеричного спрямування, косметології, трихології, подології, обстеження та видалення новоутворів шкіри. 

Стандартний прийом пацієнта лікарем-дерматологом, за словами Юлії Ніколайчук, включає в себе огляд пацієнта, збір анамнезу, проведення  загальних та  спеціальних обстежень, для встановлення діагнозу, лікування та обов’язково – профілактика захворювань.  На прийом одного пацієнта в середньому лікар витрачає до 40 хвилин, на повторний прийом – до 30 хвилин. 

«Адже треба не лише обстежити, визначити причину захворювання, а й проконсультувати щодо профілактики хвороби: на стан захворюваності можуть впливати і харчування, і екологія, і спосіб життя, психологічний стан людини», – каже лікарка-дерматологиня. 

У «Медкрафті» також можна пройти такі обстеження, як зішкребок на грибкову флору, демодекс, коросту, біопсію шкіри, посів на грибкову флору, взяття урогенітальних мазків, патч-тестування, а ще – поміряти тиск, вагу, зріст. 

Також спеціалізується дерматологічне відділення і на визначенні контактної алергії за допомогою патч-тесту. Тут зазначають, що за останнє десятиліття кількість хворих з алергіями значно збільшилася…

«Тому для нас важливо мати усе необхідне медичне та лабораторне обладнання. На тому рівні, на якому працює «Медкрафт», все це є. Єдине, чого не проводимо – це заборів крові, адже не всі пацієнти довіряють тим чи іншим лабораторіям. Тож ми даємо вибір пацієнту, де зробити ті чи інші аналізи. Ми пишемо назначення, що нам потрібно для діагностики, а вже пацієнт сам обирає, де це зробити. Хоча такі специфічні обстеження, як патч-тести, посів на грибкові захворювання, роблять не всі лабораторії. Результати обстежень, в тому числі і на венеричні захворювання, пацієнти отримують в той же день або ж максимум – наступного дня», - розповідає Юлія Ніколайчук. 

Проводять у дерматологічному відділення «Медкрафту» і таке вузькоспеціалізоване обстеження, як біопсію шкірних захворювань. Проводять її в операційні дні – вівторок та четвер, зауважуючи, що на такому обстеженні мало які клініки спеціалізуються. Для цього співпрацюють з київськими лабораторіями, куди відправляють зразки для аналізів. Результати біопсії пацієнт може отримати за десять днів.

Також у медичному центрі можна провести дерматоскопію – це один з найпрогресивніших та найсучасніших методів діагностування новоутворень, який не передбачає хірургічне втручання. Для проведення процедури використовують дерматоскоп – збільшувальний прилад, який дає можливість побачити, в якому стані структура родимки і чи є вона доброякісною та допомагає в діагностиці захворювань шкіри.

Що ж стосується самого діагностування, то весь процес дуже простий. На родимку наноситься спеціальний гель, який скеровує світло під потрібним кутом. Після цього до тіла притискають зовнішнє скло апарату і роблять кадр. Дивлячись на знімок, лікар може оцінити, яка структура та розміри утворення і вже на основі цього поставити остаточний діагноз та призначити лікування. 

Дерматоскопія повністю безболісна процедура, яка не займає більше п’яти хвилин. Вона дає дуже чіткий та правильний результат, тому дозволяє контролювати навіть найменші зміни новоутворень.

За допомогою лампи Вуда лікарі-дерматологи діагностують грибкові захворювання, мікроспорію ( в народі – котячий лишай), трихофітію, допомагає лампа і при виявленні еритразми та  вітіліго. 

«Також у нас працює маніпуляційний кабінет, в якому можна отримати внутрішньовенні та внутрішньом'язові ін'єкції. Проводимо процедуру вузькосмугової 311 НМ фототерапії  (для лікування псоріазу, вітіліго, хронічних дерматозів).  Затребуваною є кріотерапія, за допомогою якої ми робимо масажі та видаляємо вірусні бородавки, контагіозний молюск та новоутвори шкіри», – зазначає лікарка-дерматологиня.

У лікуванні багатьох хвороб шкіри голови і волосся застосовують таку процедуру, як Дарсонваль. Як роз’яснює дерматологиня, вплив імпульсних струмів сприяє не лише регенерації шкіри, а й стимулює ріст волосся, а також допомагає в лікуванні такої дерматологічної проблеми, як акне, себорея, випадіння волосся.

Дарсонваль для лікування проблем шкіри та волосся
Дарсонваль для лікування проблем шкіри та волосся

Спеціалізуються у «Медкрафті» і на дитячій дерматології.

«Зміни в екології, харчуванні, стресові ситуації призводять до виникнення багатьох проблем шкіри у дітей. Наприклад, наймолодшому моєму пацієнту було всього шість днів від народження. Є багато пацієнтів підлітків, – розповідає Юлія Ніколайчук. – У немовлят та діток дошкільного віку, початкової школи – найчастіше трапляються проблеми атопії (атопічний дерматит) та алергії. Загалом дерматологічні захворювання мають свою сезонність. Зимою – це більш хронічні захворювання, весна-літо – алергічні прояви, кінець серпня – початок вересня – багато пацієнтів шкільного віку з мікроспоріями (котячий лишай, так його називають в народі), коли приїжджають з сіл від бабусь-дідусів. 

Багато пацієнтів звертаються з випадінням волосся та висипання на шкіри  волосистої частини голови. Чоловіків більш турбують шкірні захворювання та новоутвори на шкірі. Жінки ж звертаються з проблемами шкіри обличчя, волосся, тобто з косметологічними проблемами. 

Для цього у «Медкрафті» облаштували косметологічний кабінет, де надають різний спектр послуг: чистку обличчя (ультразвукову чи механічну, комбіновану), пілінги, доглядові процедури, карбоксітерапія, мезотерапія, біоревіталізація, ботулінотерапія). Тож пацієнти за потреби можуть одразу отримати дві послуги: консультацію та обстеження лікаря, а також пройти процедури у косметолога. 

Бувають і пацієнти з такими серйозними захворюваннями, як псоріаз, екзема, червоний плескатий лишай, нейродерміт, бульозні дерматози, алопеції, лімфоми. Ці захворювання в останні періоди дещо загострилися на фоні переживань, зниження імунітету, нестабільної нервової системи. Стало дуже помітним саме вплив війни на збільшення кількості пацієнтів із загостреннями цих хвороб та навіть появи нових випадків захворювань, кажуть лікарі-дерматологи «Медкрафту».

Звичайно, краще звернутися до дерматолога або до сімейного лікаря при перших ознаках зміни шкіри, або ж коли є свербіж, печіння, та ні в якому разі не займатися самолікуванням. 

«Буває, що приходить пацієнт, котрий випробував на собі велику кількість лікарських препаратів, біологічно активних добавок, а лише тоді прийшов до нас, – ділиться Юлія Ніколайчук. В такому разі лікарю важко встановити діагноз. Тому важливо звернутися до лікаря на початках, тоді, можливо, й особливого лікування не потрібно.  І, звичайно, завжди радимо нашим пацієнтам вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, спати, дотримуватися режиму праці та відпочинку, адже ці чинники також позначаються на захворюваності шкіри та її стані. А ми ж завжди раді зустріти та надати медичну допомогу тим людям, які обрали саме нас», – каже Юлія Ніколайчук.

Працює дерматологічне відділення «Медкрафту» з понеділка по п’ятницю з 9 до 19 години, за адресою м. Луцьк, вул. Степана Бандери, 14. 

Приймають лікарі по запису: пацієнти можуть або ж зателефонувати за номером телефону (+380987004757) та записатися на прийом, або ж записатися онлайн: мають свої сторінки у соцмережах фейсбук та інстаграм.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024