Рік війни для української медицини: нові виклики, нові перспективи

24 Лютого 2023, 12:00
Обстріл лікарень 6997
Обстріл лікарень

Рік війни для української медицини, яка саме перебувала в стані реформування, був надзвичайно складним.

Адже саме на медиків – і на тих, котрі працювали в зоні бойових дій, у прифронтових територіях, так і тих, які приймали в себе на лікування поранених військових та переселенців, з перших днів повномасштабного вторгнення впав чи не найважчий тягар медичного буття. 

Зіткнулися з викликами й у Міністерстві охорони здоров'я, основними функціями якого залишалися стабільна та безперебійна організація надання медичної допомоги, забезпеченість медикаментами та апаратурою усі медзаклади, забезпечення роботи Програми медичних гарантій, «Доступні ліки» та, зрештою, впровадження наступних етапів реформи.

Та попри все, цей рік для української медицини став своєрідним поштовхом для розвитку, а для наших хірургів – можливістю проводити складні операції, котрі постійно стикалися із наслідками складних поранень, мінно-вибухових травм…

У цьому матеріали ми пригадаємо, яким був рік для української медицини та якими досягненнями варто пишатися нашим медикам.

Як Росія нищить медичну інфраструктуру України

За даними досліджень, за рік повномасштабної війни Росії проти України сталися 707 жорстоких атак на лікарні, іншу інфраструктуру охорони здоров’я та медичних працівників України. Про це йдеться у дослідженні організацій eyeWitness to Atrocities, Insecurity Insight (II), Physicians for Human Rights (PHR), Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) та Українського центру охорони здоров’я (UHC).

«Понад 250 атак під час вторгнення Росії в Україну минулого року призвели до пошкодження майже кожної 10 української лікарні, деякі неодноразово», – йдеться у дослідженні.

За даними іншого джерела – UA WAR Infografic – за рік великої війни Росія здійснила 802 атаки на медичні установи й під час них вбила 65 медиків та 26 пацієнтів. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко стосовно втрат медиків називає трохи іншу цифру: з початку вторгнення загинули 106 українських медиків, з них 33 – на робочому місці. 

Багатьом іншим медикам погрожували, незаконно ув’язнювали, брали в заручники та змушували працювати під російською окупацією. За його словами, наведені дані не враховують інформації про мобілізованих медиків. Ляшко також повідомив, що з початку війни пошкоджено 1106 об'єктів медичної інфраструктури.

Та якими б не були статистичні дані, всі вони свідчать про одне: російські збройні сили бомбардували лікарні, катували медиків, нападали на автомобілі швидкої допомоги та грабували заклади охорони здоров’я. 

Результати розслідування переконливо свідчать про те, що ці дії є воєнними злочинами, а також вкладаються у певну модель поведінки та потенційно можуть вважатися злочинами проти людяності.

Внаслідок 292 атак 218 лікарень та амбулаторних закладів було пошкоджено або зруйновано повністю. Зафіксовано 65 атак на автомобілі екстреної медичної допомоги, 181 атака на іншу інфраструктуру охорони здоров’я (наприклад, аптеки, центри переливання крові, стоматологічні поліклініки, лабораторії тощо).

Найбільші руйнування зафіксовані у східних областях — Харківській, Донецькій, Луганській, а також в Херсонській та Київській.

Задокументовано 707 нападів на медичні заклади в період з лютого по грудень 2022 року, включаючи пошкодження закладів, наприклад удари наземними вибухівками, та інші напади, такі як мародерство, відмова в доступі до медичної допомоги та порушення доступу пацієнтів до комунальних послуг, необхідних для медичної допомоги.

За даними МОЗ, Росія зруйнувала в Україні майже 200 медзакладів, біля 1000 пошкоджено, ще майже 200 об’єктів зруйновано повністю та відновленню не підлягають.

«Якщо ми говоримо про пошкоджені об’єкти закладів охорони здоров’я, тобто в лікарні декілька корпусів, то цифра більше як 1000. Майже 200 об’єктів зруйновано повністю, вони відновленню не підлягають, і будуть потребувати будівництва у разі необхідності з нуля, за новими проєктами й новими технологіями. Водночас 200 закладів охорони здоров’я, які були пошкоджені, де були незначні пошкодження – відновлені», – сказав Ляшко.

Рекорд українських лікарів – кількість трансплантацій

Попри війну, в Україні продовжував розвиватися такий напрямок, як трансплантологія. У минулому воєнному році в Україні провели рекордну кількість трансплантацій органів – 384, збільшивши кількість операцій на 20% у порівнянні навіть із довоєнним 2021 роком.

За даними Міністерства охорони здоров'я, трансплантацію органів в Україні наразі проводять 32 медичні центри, завдяки зусиллям їхніх фахівців вдалося здійснити 275 операцій з пересадки нирок, 74 – печінки, 35 – серця.

Найбільше пересадок минулого року виконали у Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці «Оберіг». 

Важливо, що поступово збільшується відсоток органних трансплантацій від померлого донора: від 53,7% у 2021 році до 55% у 2022 році. Це говорить про здатність вітчизняної системи охорони здоров’я працювати під час війни та усвідомлення родичами померлих, як їхнє рішення про згоду на трансплантацію органів допомагає рятувати життя іншим українцям. 

Також за минулий рік провели 223 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин: 192 – дорослим пацієнтам і 31 – дітям.

Трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин проводять наразі у 9 українських клініках, у трьох з них – НДСЛ «Охматдит», Київський центр трансплантації кісткового мозку та Черкаський обласний онкологічний диспансер – виконують неродинні алогенні трансплантації (коли для пересадки використовуються стовбурові клітини людини, яка не є родичем пацієнта). 

Нещодавно в Україні вперше успішно пересадили легені без допомоги іноземних колег-трансплантологів.

Для постраждалих від війни та поранених бійців – Всеукраїнський реабілітаційний центр «Незламні»

У червні на базі Першого медичного об’єднання Львова презентували проєкт Національного реабілітаційного центру «Незламні», який включатиме в себе потужну фізичну, психологічну та психосоціальну реабілітацію як для цивільних, так і військових та буде створений в структурі Першого медоб’єднання.

Планується, що в Національному реабілітаційному центрі щороку допомагатимуть 50 000 українців. Найперше йдеться про людей, які фізично та ментально постраждали внаслідок військової агресії Росії проти України. Також послугами реабілітації зможуть скористатися пацієнти, які її потребують через інші травми та хвороби. 

Окремим напрямком роботи центру передбачена хірургія, зокрема реконструктивна, а також ортопедія і роботичне протезування.

«У Центрі не лише встановлюватимуть постраждалим від війни українцям протези, а й виготовлятимуть їх там. Також заплановано 3D-друк кісткових імплантатів», – зазначають в МОЗ. 

Допомога медикам – через національну Платформу «United24»

Україна розпочала всесвітню кампанію зі збору коштів у рамках ініціативи UNITED24. Так, частина залучених коштів через фандрейзингову платформу спрямовуватиметься на систему охорони здоров’я. Ці ресурси, як повідомляє пресслужба МОЗ України, будуть розподілятися за трьома напрямами допомоги:

  • оборона та розмінування
  • гуманітарна та медична допомога;
  • відбудова України.

За майже 10 місяців роботи через фандрейзингову платформу United24 зібрали понад 287 мільйонів доларів. Донати відправляли люди зі 110 країн, повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації. Амбасадорами платформи стали десятки українських та світових лідерів, які підтримують українців та допомагають збирати кошти на підтримку України. 

Частину цих коштів спрямували на відновлення системи охорони здоровя на деокупованих територіях та розвиток медицини в регіонах: придбання апаратів УЗД, броньованих машин для евакуації, реанімобілів для лікарень, апаратів зовнішньої фіксації, операційних столів, рентгенапаратів та багато іншого.  

Загалом за цей рік війни Міністерство охорони здоров’я постійно отримувало сотні тон гуманітарної допомоги від своїх партнерів – країн Євросоюзу, США, ЮНІСЕФ, ООН та багатьох інших світових організацій, що, звісно, допомогло забезпечити українські лікарні усім необхідним.  

Однак це не всі досягнення медицини, бо чого ж лише варті наші медики – ті, хто не перестає, не зважаючи на обстріли та постійну небезпеку, надавати першу медичну допомогу нашим бійцям на прифронтових територіях, у зоні бойових дій, ті, хто приймає постраждалих від масштабних обстрілів українців, рятуючи їхні життя.

Вагому підтримку нашим медикам надала світова спільнота медиків, обєднавшись у своєрідну благодійну асоціацію «Лікарі без кордонів», допомагаючи евакуйовувати поранених бійців та цивільних, надавати їм медичну допомогу, нарівні стояти в операційних та проводити надскладні оперативні втручання.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024