«Хвора на грип людина заразна з першого дня появи симптомів», – педіатр Леся Іванишин

04 Грудня 2019, 13:27
Леся Іванишин 4665
Леся Іванишин

Триває епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

За третій тиждень листопада захворіло понад 5 тисяч волинян, із них 3,5 тисячі – діти до 17 років (70%). Про це повідомляє обласний лабораторний центр МОЗ. 

Як вберегтися від грипу та як собі не зашкодити, якщо ви все ж захворіли? Чим категорично не можна лікуватися та за появи яких симптомів знадобиться невідкладна медична допомога? Про це говоримо з педіатром Луцької міської дитячої поліклініки, фахівчинею Волинського обласного центру громадського здоров’я Лесею Іванишин.

Читайте також: «Приймати антибіотики без призначення лікаря – неприпустимо», – дитячий імунолог

Леся Іванишин
Леся Іванишин

– Що таке грип і як поширюється цей вірус?

– Грип – високозаразне вірусне захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи з можливим розвитком ускладнень та навіть ризиком смерті. Один із шляхів передачі – повітряно-крапельний. Вірус поширюється через крихітні краплинки, які виділяє хвора людина під час кашлю, чхання чи розмови. Інший шлях передачі – контактний. Захворіти можна, торкнувшись поверхні чи предмета, на яких був вірус, а потім – рота, носа чи очей.

Яка тривалість від зараження вірусом до перших проявів захворювання і протягом якого часу хвора людина небезпечна для інших?

Час від зараження вірусом до появи симптомів становить приблизно два дні, але може коливатись і від одного до чотирьох. Хвора на грип людина заразна з першого дня появи симптомів та до п’ятого-сьомого.

Симптоми грипу?

– Перебіг грипу може бути різним: від легкого до важкого. Подекуди хвороба має симптоми, схожі на інші вірусні захворювання дихальної системи. Але найбільш характерними симптомами грипу є гострий початок, сильний біль голови та при рухах очима, підвищення температури тіла до 38 С° і вище, ломота в м’язах. З другого дня, як правило, стає ще й надсадний кашель, дряпаючий біль за грудиною.

Коли звернення за медичною допомогою обов’язкове?

– У більшості здорових дорослих людей грип минає за 7-14 днів за умови виконання рекомендацій лікаря. Проте є симптоми, які медики називають «червоними прапорцями», при їх виникненні кваліфікована допомога необхідна якнайшвидше.

Запам’ятайте симптоми: утруднене дихання, синюваті губи або обличчя, задишка, біль у грудях, сильний біль у м’язах (наприклад, дитина відмовляється ходити), зневоднення (відсутність сечі протягом 8 годин, сухість у роті, відсутність сліз при плачі), порушення свідомості, судоми, температура тіла не знижується попри прийом жарознижуючих препаратів (парацетамолу, ібупрофену), загальний стан поліпшується, але згодом симптоми повертаються чи навіть погіршуються.

– Як вберегтися від грипу?

– Найефективніший спосіб профілактики – вакцинація. Її можна проводити малюкам із шести місяців. За відсутності протипоказів робити щеплення треба щороку перед початком епідсезону. Дітям від 6 місяців до 9 років, які вакцинуються вперше, необхідні дві дози з інтервалом у чотири тижні. Надалі як дітям, так і дорослим достатньо однієї. Вакцинація проти грипу в Україні не входить до переліку обов’язкових, тому подбати про її придбання треба самому.

Не забувайте й про елементарну гігієну та так звану неспецифічну профілактику. Ці методи теж дієві при будь-яких респіраторних вірусах: уникайте тісних контактів із хворими, якщо інфікувалися, залишайтеся вдома. Надмірний «героїзм» може призвести до погіршення вашого стану. Зустріч із хворим на грип дуже небезпечна для людей із груп ризику. Кашляйте і чхайте «правильно»: використовуйте одноразові хустинки, або, принаймні, внутрішній згин ліктя, часто мийте руки, не торкайтеся очей, носа чи рота. Слизові оболонки – це ворота для вірусу. Провітрюйте приміщення, дезінфікуйте поверхні, особливо в місцях великого скупчення людей, наприклад, у вашому ж офісі.

– Як вакцина може бути ефективною, якщо вірус мутує і щороку циркулюють інші його штами?

– Щодо вакцин проти грипу запитань найбільше. Один із найпоширеніших міфів – вакцинуватись нема сенсу, адже щороку циркулюють інші штами вірусу. Вони видозмінені, але й щеплення щороку також мутують. Їх склад регулярно змінюється та оновлюється, зважаючи на еволюцію вірусів, вивчення яких не припиняється. Лише після рекомендацій ВООЗ до роботи беруться виробники вакцин. Термін виробництва та їх ліцензування – близько шести місяців.

Чи безпечна вакцина від грипу?

– Якість перевірена Держлікслужбою України та Лабораторією з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру. Вакцина від грипу інактивована («нежива»), містить тільки певні компоненти вірусу, які імунна система здатна розпізнати та сформувати захист. Вона не може спричинити захворювання, безпечна для дітей, дорослих, літніх людей та осіб із хронічними захворюваннями.

– Коли потрібно робити щеплення?

– Терміни настання, пік і кінець сезонів грипу змінюються з року в рік. Та все ж щеплення рекомендують робити до кінця жовтня. Якщо людина не отримала його на початку сезону грипу, можна і потрібно доти, доки віруси циркулюють.

– Чи варто вакцинуватись, якщо ви вже перехворіли на грип?

– Грип має схожі симптоми з іншими вірусними захворюваннями дихальної системи. Точний діагноз можна встановити лише лабораторно. Вакцина від грипу містить три або чотири штами вірусу, тому можна не щеплюватися, якщо ви перехворіли на всі ці штами.

– Чи працює вакцина від грипу одразу після введення?

– Необхідно приблизно два тижні після щеплення, щоб утворився достатній рівень антитіл, що забезпечить захист від грипу. Тому найкраще вакцинуватися до того, як віруси почнуть поширюватися.

– Для чого потрібне щорічне щеплення?

– Причин дві. Перша – імунна відповідь від вакцинації з часом знижується, тому для оптимального захисту саме від грипу щеплення потрібне щороку. Друга – віруси постійно змінюються, вакцини також оновлюються щорічно.

– Групи ризику – хто ці люди?

– Вірус найбільш небезпечний для людей, старших 65 років. Вони мають високий ризик розвитку серйозних ускладнень від грипу, адже імунітет слабшає з віком. Окрім цього, переважно старші люди вже мають супутні захворювання, наприклад, серцево-судинні.

У групі ризику – вагітні. Зміни імунної та інших систем організму жінок роблять їх більш схильними до ускладнень від грипу. Вірус може бути небезпечним не лише для майбутньої матері, а й для плоду. Дослідження, які тривали 20 років, засвідчили, що вакцинація не впливає на перебіг вагітності та розвиток плоду.

Малюки віком до півроку мають високий ризик серйозного перебігу грипу, але робити щеплення їм не можна. Захистить немовля протягом перших місяців життя вакцинація мами під час вагітності. Людям, які живуть з малюками або піклуються про них (батьки, дідусі та бабусі, старші сестри та брати, няні), слід зробити щеплення, щоб створити так званий ефект «кокона» – завдяки своєму імунітету унеможливити контакт немовляти з вірусом.

Грип небезпечний для дітей віком до 5 років. Мільйони із них хворіють на сезонний вірус, тисячі потребують госпіталізації, а деякі, на жаль, помирають. Навіть здорові діти – у групі ризику просто через свій вік.

У людей із хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, муковісцидоз, вроджені та набуті вади серця, хронічна ниркова недостатність, цукровий діабет), ослабленим імунітетом (ВІЛ/СНІД, хіміотерапія, лікування стероїдними препаратами), з автоімунними захворюваннями та ожирінням збільшується ризик розвитку ускладнень від грипу. Протягом епiдсезону 2018-2019 років в Україні зареєстрували 64 летальних випадки, з них 12 – це діти.

– Чи може людина захворіти на грип після вакцинації?

– Це можливо з трьох причин: коли контакт із вірусом відбувся незадовго до щеплення або в період, необхідний для вироблення захисних антитіл, інфікування штамом, який не ввійшов до складу вакцини, слабка імунна відповідь на вакцину. Вона гірша у дітей до 5 років, людей із хронічними хворобами і літніх. Вакцинувати варто не лише їх, але й усіх, хто мешкає разом із ними для створення ефекту «кокона» і забезпечення максимального захисту. Навіть, якщо для згаданих категорій вакцина не створить 100% захисту, вона все одно знизить ризик ускладнень і важкого перебігу хвороби.

– Кому вакцинація проти грипу протипоказана?

– Такі люди є, щеплюватися не всім можна. Насамперед, вакцинуватися не зможуть ті, хто мав сильну алергічну реакцію на попередню дозу вакцини від грипу. Протипоказом може бути алергія на яєчний білок. Йдеться про серйозні алергічні реакції, такі як, наприклад, анафілактичний шок. Протипоказами є гострі інфекційні захворювання і загострення хронічних. Після зникнення основних симптомів, інтоксикації та нормалізації температури тіла або досягнення ремісії хронічного захворювання, щепитись від грипу можна.

– Що робити, якщо ви захворіли на грип?

– Лікування грипу легкої та середньої важкості, як і інших гострих респіраторних вірусних інфекцій, включає використання жарознижуючих препаратів, (парацетамол, ібупрофен), які також мають протизапальний ефект і поліпшують загальне самопочуття. Категорично заборонено використання аспірину або ацетилсаліцилової кислоти для дітей. Це може спричинити синдром Рея (печінкова недостатність, смертність від якої сягає сягає 90%). Не забуваємо про рясне пиття, промивання носа сольовими розчинами, що полегшує нежить, а також підтримуємо вологість приміщення.

Не застосовуйте при грипі, насамперед, антибіотики, адже проти вірусів ці препарати безсилі, бо діють лише на бактеріальну флору, а грип спричиняє його. Завжди використовуйте антибіотики лише за чітким призначенням вашого лікаря.

Міністерство охорони здоров’я України не рекомендує для лікування грипу також інтерферони та противірусні препарати (крім озельтамівіру та зинамівіру за призначенням лікаря), антигістамінні (протиалергічні ліки), «імуномодулятори», сиропи від кашлю (для дітей до 4 років не застосовуються взагалі), комбіновані ліки від застуди, вітаміни (їх ефективність не доведена, якщо в людини нема гіповітамінозу), а також не доведена ефективність рослинних препаратів.

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024