Щодня двоє волинян дізнаються про діагноз «туберкульоз», – експерти

23 Березня 2019, 15:14
З 2014 року на Волині відзначається зниження захворюваності на туберкульоз на 3-5% щорічно 2691
З 2014 року на Волині відзначається зниження захворюваності на туберкульоз на 3-5% щорічно

24 березня у світі відзначають день боротьби із туберкульозом. За даними ВООЗ, Україна – одна із країн-лідерів за темпами зростання захворюваності на цю інфекційну хворобу.

Які зміни в заходах профілактики запровадило Міністерство охорони здоров’я у 2018 році, яка динаміка захворюваності на туберкульоз в області, Район.in.ua розповіли фахівці Волинського обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Юрій Валецький та Іван Нискогуз.

«З 2014 року на Волині відзначається зниження захворюваності на туберкульоз на 3-5% щорічно. У 2018 році в області захворіло 704 особи. Більшість із них – вперше (554 випадки), решта – повторно. Тобто щодня діагноз «туберкульоз» встановлюється двом волинянам. За рівнем захворюваності в державі, серед інших областей України, Волинь посідає 8 місце», – розповідає Юрій Валецький, доктор медичних наук, координатор групи експертів управління охорони здоров’я ОДА за напрямом «Фтизіатрія. Пульмонологія».

«Найвища захворюваність фіксується, традиційно, в Одеській, Дніпропетровській, Донецькій та Луганській областях, найнижча – в Тернопільській та Чернівецькій. Туберкульоз у більшості асоціюється з легенями, однак хвороба може локалізуватися і в інших органах. У 2018-му році серед позалегеневих форм туберкульозу на Волині найчастіше фіксували туберкульозні плеврити  (40 випадків), туберкульоз кісток і суглобів (21), туберкульоз очей і навіть рідкісний випадок туберкульозу перикарду, тобто серця», – каже доктор.

Юрій Валецький
Юрій Валецький

 

«Небезпека туберкульозу в тому, що хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. Один хворий, який виділяє бактерії,  може заразити 10 здорових людей. Мікобактерія туберкульозу має свої особливості: вона дуже стійка в навколишньому середовищі, може довго жити у приміщенні. Заразитися можна не лише спілкуючись з хворим безпосередньо, а  й просто перебуваючи в кімнаті, наприклад, гуртожитку, лікарняній палаті, де він перебував – навіть через 1-2 місяці. Гине мікобактерія туберкульозу під дією сонячного проміння, тому на вулиці заразитися неможливо. Серед профілактичних заходів у приміщеннях ефективними є кварцування, провітрювання та вологе прибирання», – наголошує Валецький.

Один із заходів профілактики туберкульозу – вакцинація БЦЖ (введення ослаблених збудників, які не можуть викликати хворобу). Першу дозу вакцини дитина отримує у пологовому будинку, на 3-5 день після народження. Щеплення знижує ризик захворіти на туберкульоз, в разі хвороби туберкульоз не протікатиме гостро, а також захистить від таких важких форм туберкульозу, як, наприклад, туберкульоз центральної нервової системи.

Ревакцинацію БЦЖ у семирічному віці на сьогодні скасовано, адже, за статистикою, 95% дорослого населення України інфіковано мікобактерією туберкульозу. Більшість дітей шкільного віку також уже контактували з інфекцією природнім шляхом, тому ревакцинація не є доцільною.  

Серед нововведень Міністерства охорони здоров’я – скасування масової флюорографії як методу діагностики туберкульозу. Причина – економічна недоцільність. За статистикою обласного медичного протитуберкульозного об’єднання, вартість одного обстеження пацієнта на цифровому флюорографі – 65 гривень. У 2018-му році було обстежено 22 тисячі осіб. Виявлено  39 хворих, що становить 0,15% і, зі слів генерального директора об’єднання Івана Нискогуза, такий показник – досить високий.

Надалі первинну діагностику здійснюватимуть сімейні лікарі. На прийомі пацієнт отримуватиме анкету, в якій даватиме відповідь на 11 запитань, що мають виявити, чи має людина симптоми туберкульозу. Якщо так, її скеровуватимуть на подальше обстеження: флюорографію та бактеріологічне обстеження мокротиння. Усі обстеження щодо туберкульозу: флюорографія, бактеріологічні обстеження, а також протитуберкульозні препарати для лікування, безплатні для пацієнтів.

«Рання діагностика – надзвичайно важлива Адже раннє виявлення хвороби, поки вона не спричинила до  незворотних змін в організмі, збільшує шанси на успішне лікування та перериває ланцюг інфікування. Тому при погіршенні самопочуття: слабкості, пітливості, втомлюваності, погіршенні апетиту і втраті ваги, тривалому, хоч і незначному підвищенні температури тіла до 37-37,5 С, тривалому кашлі – не зволікайте зі зверненням до сімейного лікаря»,  – переконує Іван Нискогуз.

 

Іван Нискогуз
Іван Нискогуз

Лариса АНДРІЙЧУК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024