Лікар не рекомендує вакцинуватися. А він точно лікар?

30 Вересня 2022, 15:10
Сімейна лікарка Мар'яна Дмитрук 3062
Сімейна лікарка Мар'яна Дмитрук

Із сімейною лікаркою Мар’яною Дмитрук розмовляємо про недостовірні причини, через які люди відмовляються від щеплення. Що – правда, а що – вигадка? 

Люди з хронічними захворюваннями

«Люди з хронічними захворюваннями дуже насторожені щодо стану свого здоров’я. Вони з острахом ставляться не тільки до щеплення, а й до побічних ефектів ліків тощо. Вони знають, що мають проблеми зі здоров’ям, і хвилюються, як щеплення вплине на їхній стан» – коментує лікар.

Людям, які мають хронічні захворювання (у тому числі дітям), потрібно щеплюватися першочергово, адже у зв’язку з ослабленим здоров’ям вони більш уразливі до інфекційних захворювань, можуть мати важчий перебіг і наслідки хвороби, серйозні ускладнення.

Таким людям я завжди розповідаю, що щеплення може захистити їх від серйозного захворювання. І якщо людина, яка, скажімо, хвора на бронхіальну астму чи обструктивне захворювання легенів, ще й захворіє на COVID-19, вона важко це перенесе. У неї може розвинутися запалення легенів, важка дихальна недостатність, необхідність у кисневій підтримці. 

«Але якщо людина вакцинується, вона або не захворіє, або перенесе це захворювання легше і лікуватиметься вдома, а не у відділенні інтенсивної терапії. Людям з хронічними захворюваннями дуже важливо пояснювати, які ризики для них становлять інфекційні хвороби, і яку користь принесе щеплення, що воно безпечне і допоможе вберегти їхнє здоров’я», – пояснює лікарка. 

Зокрема, першочергово від COVID-19 мають вакцинуватися люди з бронхіальною астмою, туберкульозом, серцево-судинними, ендокринними, неврологічними захворюваннями, діабетом, хворобами нирок, на діалізі, з онкологічними та аутоімунними захворюваннями, ВІЛ-інфекцією, після трансплантації органів. Ці люди мають підвищений ризик важко захворіти на коронавірус та отримати ускладнення.

Слід зауважити, що діти з хронічними захворюваннями також потребують додаткової вакцинації від інфекцій, які не є обов’язковими (не входять до Національного календаря щеплень), а є рекомендованими. Наприклад, дітям з бронхіальною астмою та цукровим діабетом рекомендовано зробити також щеплення проти пневмококової інфекції, а також щороку вакцинуватися проти грипу. Дітям з хронічними хворобами печінки необхідно додатково отримати щеплення проти гепатиту А.

Вагітні і жінки, які годують груддю

Вакцинуватися під час вагітності необхідно, щоб захистити матір і дитину від небезпечних захворювань. 

«Вагітні жінки мають високий ризик важкого перебігу грипу та ковіду. Щеплення від цих захворювань рекомендується робити під час кожної вагітності.Також вагітним важливо зробити щеплення проти кашлюку, дифтерії та правця. Вакцину можна придбати своїм коштом. Годування груддю не є протипоказанням до щеплення. Коли жінка щеплюється, це жодним чином не впливає на склад грудного молока», – розповідає пані Мар’яна.

Для щеплення вагітних використовують інактивовані вакцини. До речі, вакцинація від грипу під час вагітності захищає і немовля протягом перших місяців життя.

Діти на грудному вигодовуванні

Грудне вигодовування дуже важливе для здоров’я дитини. Однак грудне молоко не здатне захистити дитину від інфекційних захворювань, проти яких проводиться вакцинація, тому жодним чином не може замінити щеплення.

«Те, що дітям, які є на грудному вигодовуванні, не треба вакцинуватися – міф. Антитіла від матері до дитини передаються через плаценту. Чомусь вважають, що антитіла передаються через грудне молоко, але насправді ні: вони передаються дитині ще до народження через плаценту.

Коли дитина народжується, вона через плаценту отримує материнські антитіла. Але вони мають певний термін життя, зазвичай до шести місяців. Деякий час вони захищають, але поступово рівень захисту знижується – і дитина втрачає будь-який захист. Щоб уникнути цієї ситуації, необхідно щеплювати дитину відповідно до Національного календаря щеплень», – пояснює лікарка. 

Хворі на ГРВІ (треба відкласти щеплення і зачекати ще один-два-три тижні після одужання)

«Щеплення не роблять, якщо у людини гостре захворювання і температура тіла вища 38,5 градусів. Щойно людина одужає і буде здоровою, можна робити щеплення. Не потрібно чекати два, три чи більше тижнів після одужання або будь-який інший конкретний час: одужали – можна йти вакцинуватися», – коментує лікарка.

Люди, які перехворіли на ковід або грип, вже мають імунітет

«Збудники деяких інфекційних захворювань залишаються однаковими протягом років, наприклад, вірус кору. Людина перехворіла або вакцинувалася – і в неї є пожиттєвий імунітет.

Але якщо ми говоримо про грип або ковід, там віруси є іншими. Вони змінюються. Тому навіть після того, як людина перехворіла, повторно зустрівшись з вірусом, організм не зможе його розпізнати і реагуватиме, як на перший контакт – знову захворіє. Тому проти ковіду щеплення треба робити не один, а декілька разів. Проти грипу – кожного сезону, щороку»,  розповідає лікарка. 

Дітям не потрібно вакцинуватися від грипу? Потрібно!

Діти, особливо віком до 5 років, входять до групи ризику і можуть мати важкий перебіг захворювання та ускладнення від грипу. Часто розвивається запалення вуха та запалення легенів. Тому для дітей вакцинація від грипу є рекомендованою.

«Діти зазвичай дуже легко переносять вакцинацію проти грипу: реакцій немає, дуже рідко піднімається температура тіла, болючість може бути хіба під час проведення ін’єкції», – пояснює пані Мар’яна. 

Коли щеплення робити не можна?

Якщо у людини гостре інфекційне захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С. Щеплення слід зробити відразу після одужання..

  •     Якщо у людини була серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу конкретною вакцини або на один із її компонентів.
  •    БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,5 кг, але по досягненню 2,5 кг - щеплення дозволене. Також БЦЖ не роблять дітям, які інфіковані туберкульозом. 

Якщо людина проходить курс хіміотерапії, вживає великі дози стероїдних гормонів або ліки, що пригнічують імунітет, їй слід порадитися зі своїм лікарем, щодо того, коли саме краще зробити щеплення, щоб після нього сформувався необхідний імунний захист від хвороби.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024